«Some blues are just blues

Mine are the miner’s blues

 

Some blues are just blues

Mine are the miner’s blues

My troubles are coming

By threes and by twos»

«Το πρώτο μεταλλείον το οποίον επεσκέφθην, ήτο το Clear Creek της Γιούτα, ένθα συνήντησα μόνον Κρήτας και Λευκαδίους. Για να φτάσω στο μέρος στο οποίο ειργάζοντο, περπάτησα υπό την γην τρία, τουλάχιστον, μίλια. Αλήθεια, ησθάνθην φρικίασιν κατά την υπόγειον εκείνην εκδρομήν. 

Σκότος πυκνόν μάς περιεκάλυπτε, και το νερό πάγωνε τους πόδας μας. Η υγρασία και το ψύχος υπό την γην είχε κάτι το συγγενές με τον θάνατον. Μετά από αρκετήν οδοιπορίαν, πάντα υπό την γην, διέκρινα κάτι μελανές σκιές, ρυθμικώς κινούμενες, των οποίων η μαυρισμένη μορφή, τα λαμπερά μάτια και το απαραίτητον φως στο κεφάλι, έδιδε την εντύπωσιν κατοίκων του Άδη. “Γεια σας, Κρητικάκια”, τούς εφώναξα πλησιάσασα. “Ο Θεός της Κρήτης μαζί σας”. Είδον τότε την μάζαν αυτήν των ανθρώπων να τινάσσηται, ωσεί η φωνή μου να τους διοχέτευε ηλεκτρικόν ρεύμα, και αποτόμως να ρίπτει τα πτύα (φτυάρια) κατά γης. Ήτο αδύνατον να φαντασθώσιν ότι η φωνή εκείνη ήτο φωνή ανθρωπίνου όντος. Η επίσκεψις γυναικός, και δη Ελληνίδος είς τα μέρη εκείνα, ήτο απίστευτος». Ακολουθούσε το κομμάτι “Coal miner’s blues”.

Τα φωτάκια των ανθρακωρύχων είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα που θυμάμαι από την παράσταση “Homesickness Blues: οι Έλληνες μετανάστες στα Υπόγεια της Αμερικής”. Άξονάς της, η βαθύτερη σχέση των blues με το ελληνικό αστικό τραγούδι. Τα κρατούσαν τα μέλη των Speakeasies Swing Band και στο προαναφερθέν σημείο, τα κουνούσαν κυκλικά. Δεν ξέρω αν φέτος θα είναι το ίδιο σκηνοθετικά. Η ιδέα του Κώστα Βόμβολου που σκηνοθέτησε ο Ακύλλας Καραζήσης, αναψηλαφεί τη βαθύτερη σχέση των blues με το ελληνικό αστικό τραγούδι. Μετά την περσινή συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Αθηνών, φέτος παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεάτρου Δάσους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας αυτήν την Πέμπτη 14/6/2018 στις 21:00 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4, 546 21, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 271 195), σε συμπαραγωγή ΚΘΒΕ, Θεσσαλικού Θεάτρου και της Ομάδας "Lotus Eaters".

Η περιγραφή της παράστασης εξηγεί: “«I’ll never forget the day I left my home…» είναι οι πρώτοι στίχοι του «Homesickness blues», ενός από τα πρώτα υπάρχοντα ηχογραφημένα μπλουζ (1916). Η φράση αυτή μπορεί να γεφυρώσει δύο εντελώς διαφορετικά μουσικά είδη που γεννιούνται σχεδόν ταυτόχρονα: την jazz και το ελληνικό αστικό τραγούδι. Στη μουσική παράσταση, επιλεγμένα κομμάτια πρώιμου swing και blues συνυπάρχουν με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια στην αστική εκδοχή τους, όπως μας έχουν διασωθεί στις πρώτες ηχογραφήσεις των Ελλήνων στην Αμερική. Η ξενάγηση σ’ αυτό το μουσικό τοπίο γίνεται μέσα από την αφήγηση της Μαρίας Σαραντοπούλου- Οικονομίδου “Οι Έλληνες της Αμερικής όπως τους είδα” (εκδόθηκε το 1916 και περιγράφει τις εντυπώσεις από ένα ταξίδι του 1913)”.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως η παράσταση ήταν κάπως άτυχη πέρυσι, κυρίως επειδή δεν έτυχε της προβολής που της άρμοζε από το Φεστιβάλ Αθηνών (ούτε καν μια φωτογράφιση για τις ανάγκες της και το συνοδευτικό ψηφιακό υλικό), και δευτερευόντως, επειδή συνέπεσε με τον καύσωνα των πρώτων ημερών Ιουλίου, οπότε και παρουσιάστηκε, (ηρωίδα η Κατερίνα, που αλώνιζε τη σκηνή, ενώ για τις ανάγκες του ρόλου, χρειάστηκε να φορά περούκα, την ώρα που το θερμόμετρο έδειχνε 40 βαθμούς. Ήρωες και η υπόλοιπη μπάντα, υπό τους προβολείς που εκπέμπουν όχι μόνο φως, αλλά και ζέστη), κάτι που αποθάρρυνε την προσέλευση στην Πειραιώς 260. Όμως, όσοι την παρακολουθήσαμε είχαμε ένα άλλο κέρδος: εκτός τού ότι μετά την παράσταση, ακολούθησε μίνι – συναυλία περίπου σαρανταπεντάλεπτη, μάθαμε κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ιστορικά. Κάτι άγνωστο, εξειδικευμένο, που παρουσιάστηκε σε ένα εναλλακτικό και “ψαγμένο” πλαίσιο.

Και φέτος, μετά το τέλος της παράστασης, η ταλαντούχα μπάντα θα παίξει για περίπου μισή ώρα!

Σπεύσατε.

Σύλληψη / επιλογή κομματιών / ενορχήστρωση: Κώστας Βόμβολος
Εκτέλεση μουσικών κομματιών: the Speakeasies Swing Band!
(Κατερίνα Σισίννι – φωνή, Πάνος Καρνούτσος – ηλεκτρική κιθάρα, Μανόλης Σταματιάδης – πιάνο, Πάνος Βουλγαράκης – κοντραμπάσο, Χρήστος Παπαδόπουλος – κλαρινέτο, σαξόφωνο, Γιάννης Νταλιάνης – ακουστική κιθάρα, Στέργιος Κόιας – τύμπανα)
Παίζουν: Μαριλού Βόμβολου, Κατερίνα Σισίννι
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου, Ροδιά Βόμβολου
Ενδυματολογική – Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη, Διδώ Γκόγκου

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
Κανονικό: 12 €
Φοιτητικό : 8 €
Ανέργων: 5 €
ΑΜεΑ: Δωρεάν

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Ταμεία ΚΘΒΕ (Τ. 2315 200 200), Γερμανός, ticketmaster.gr
Ώρες λειτουργίας ταμείων ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Δευ: 8.30- 15.30, Τρί έως Κυρ: 8:30 - 21:30
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τετ έως Κυρ: 16:30 - 21:30
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη): Τετ έως Κυρ: 16:30 - 21:30
Πλατεία Αριστοτέλους: Δευ, Τετ & Σάβ: 10:00 - 15:30, Τρί, Πέμ, Παρ: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00

Φωτό thumbnail: Η Μαριλού Βόμβολου (αριστερά) και η Κατερίνα Σισίννι σε στιγμιότυπο από την περσινή, πρώτη παρουσίαση της παράστασης "Homesickness Blues: Οι Έλληνες μετανάστες στα υπόγεια της Αμερικής" στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Σε δεύτερο πλάνο, διακρίνεται ο Κώστας Βόμβολος στο ακορντεόν και πίσω, βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη των The Speakeasies Swing Band.

Ιφιγένεια Διαμάντη