του συνεργάτη του Swing in Greece, Γιώργου Καρπούζα

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου μεταξύ της εβδόμης και ογδόης πρωϊνής αποχώρησαν και οι τελευταίοι εναπομείναντες φανατικοί πιστοί του Lindy Hop και των Rhythm Hoppers από το στούντιο των τελευταίων στην οδό Ευρυμέδοντος 8 στον Κεραμεικό.

Ήταν η τελευταία πράξη μιας περιπέτειας η οποία είχε αρχίσει από την Πέμπτη 22 Μαρτίου με τον περίπατο στην Αθήνα για τους ξένους συμμετέχοντες στο Athens Rhythm Hop #ARH2018 και το εισαγωγικό πάρτυ -ελληνιστί pre-party- στην αίθουσα Atrium του πολυχώρου Αθηναϊδα το βράδυ της ίδιας ημέρας. Στην πραγματικότητα βέβαια όλα είχαν αρχίσει ήδη από την στιγμή της λήξης του περσινού και πρώτου Athens Rhythm Hop το 2017.

Η επιτυχία και αποδοχή της πρώτης εκείνης διοργάνωσης έπεισε τους διοργανωτές Αυγουστίνο Τραν και Βάσια Παναγιώτου να επαναλάβουν το εγχείρημα σε μεγαλύτερη κλίμακα και το 2018. Έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία πολλών διακεκριμένων δασκάλων και χορευτών από το διεθνές στερέωμα του Lindy Hop, κατάφεραν να προσελκύσουν περί τους 500 νέους και νέες- και λιγότερο νέους και νέες- από την Ελλάδα και άλλες 28 χώρες του εξωτερικού που συμμετείχαν στα μαθήματα και στα πάρτυ της διοργάνωσης. Στην προσπάθεια τους αυτή είχαν την αρωγή πολλών εθελοντών, οι οποίοι εργάστηκαν σε διάφορες θέσεις αναγκαίες για να τρέξει το εγχείρημα- με συχνά πεζά καθήκοντα, πολύτιμα όμως προκειμένου οι συμμετέχοντες να απολαύσουν τη μέθεξη και την υπέρβαση, το αίσθημα της κοινότητας και ελευθερίας που η συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση μπορεί να προσφέρει σε κάθε συνειδητοποιημένο φίλο και φίλη του Lindy Hop.

Όποιος βρέθηκε στην εντυπωσιακή αίθουσα Silk της Αθηναϊδας στην οποία έλαβαν χώρα τα πάρτυ του Παρασκευοσαββατοκύριακου, δεν μπορεί παρά να υπήρξε κοινωνός του παλμού και της ζωτικότητας, της χαράς και της κατάφασης της ζωής που το νεανικό σφρίγος και η χορευτική δεινότητα των συμμετεχόντων αναδείκνυε κάθε στιγμή και μπορούσε να γίνει άμεσα αντιληπτή και από τον πιο αμέτοχο και ξενέρωτο παρατηρητή. Ποιός δεν συγκινήθηκε από την χάρη των Chorus Girls αλλά και τα δεξιοτεχνικά επιτεύγματα των δασκάλων που απλόχερα ξεδίπλωσαν την χορευτική τους τέχνη και τεχνική στο κοινό. Οι διαγωνισμοί Jack & Jill υπήρξαν εφαλτήριο για την ανάδειξη της χορευτικής αριστείας και όσων αυτή συνεπάγεται…

Μία άλλη πτυχή της εκδήλωσης είχε να κάνει με τις πάμπολλες ευκαιρίες για socializing και networking διεθνούς εμβέλειας. Τι καλύτερο από το να συναντάς και να συνομιλείς με νέους και νέες από διάφορες χώρες υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής σε μία υπέροχη αίθουσα, σε χαλαρή ατμόσφαιρα με συνδετικό ενδιαφέρον το Lindy Hop αλλά και τόσα άλλα. Αν η ίδια πρακτική είχε υιοθετηθεί και από την διεθνή διπλωματία είμαι σίγουρος πως θα ζούσαμε σε έναν πιο ειρηνικό και χαρούμενο κόσμο. «Και βλέπεις φάτσες γελαστές όπου και να κοιτάξεις», όπως έχει τραγουδήσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη…

Η Αθήνα μας είναι μία ωραία πόλη με ωραίους ανθρώπους κάποιοι από τους οποίους εκφράζονται δια του ωραίου χορού του Lindy Hop. Είναι πολύ θετικό που γίνονται ανάλογες εκδηλώσεις οι οποίες συντελούν στην ανάδειξη της αθηναϊκής σκηνής αλλά και της πόλης μας γενικότερα. Όπως λένε και στα Αγγλικά με το Athens Rhythm Hop οι Rhythm Hoppers have put on the map την Αθήνα ως προορισμό για τη διεθνή κοινότητα των lindy hoppers. Ευχαριστούμε Αυγουστίνε και Βάσια!

 Πολυγραφότατος, λόγιος, διανοούμενος και citizen journalist με όλη τη σημασία του όρου, ο Γιώργος Καρπούζας αποτελεί μέλος της εν Ελλάδι κοινότητας του lindy hop κοντά δέκα χρόνια τώρα και είναι ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα. Κατά καιρούς, κείμενά του δημοσιεύονται στο Books' Journal, ενώ με το Swing in Greece έχει συνεργαστεί στο παρελθόν. [Σημείωση του SiG].

http://booksjournal.gr/slideshow/item/2679-athena,-poli-twn-antifasewn

http://booksjournal.gr/slideshow/item/2626-enas-stavros-pou-dixazei

https://swingingreece.com/2013/12/31/zestasia-kyriolektiki-kai-metaforiki-se-ena-sygxrono-rent-party/

Φωτό: Ίσως το πιο επιτυχημένο όνομα ομάδας Swing στην Ελλάδα, οι Cretan Swing Shots, τα κρητικά σουινγκο-σφηνάκια, all the way from σκονισμένη Crete, έδωσαν το "παρών" στο 2ο Athens Rhythm Hop Festival. 

 

LOCATED AT
Impact Hub Athens
Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, 105 54
VIDEO