Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτό: Κυριάκος Ιορδάνης, Jerome Marin, Dr Sketchy Paris
Η πρώτη φορά που συνάντησα τον όρο “μπουρλέσκ” ήταν στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο, στα «ΜΜΕ Αθήνας», όπως τα λέμε. «Τα μπουρλέσκ του Μελιέ», μαγεία στη σκοτεινή αίθουσα προβολών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με την ξύλινη σκάλα που έτριζε στην οδό Κανάρη και Ακαδημίας, προτού καεί όλο το κτίριο.
Το burlesque, για το οποίο πολύς λόγος γίνεται τελευταία, είναι ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο μουσικά και θεατρικά, μια πτυχή του οποίου αποτελεί η τέχνη της σαγήνης όπως άριστα την κατέχει η ελληνικής καταγωγής La Dandizette.
Ένα βράδυ που ‘βρεχε, είχα την τύχη να συναντήσω στο Cabaret Voltaire αυτόν τον θηλυκό δανδή(dandizette) με τη μεστή σιλουέτα και τα έντονα θέλγητρα, και μέσα στην απόλυτα ταιριαστή ατμόσφαιρα και τη δόνηση που εκπέμπει ο χώρος, να κουβεντιάσουμε για το burlesque όπως θα το συστήσει αύριο Τρίτη 30/12 στους θεατές των “Voltaire Follies”. Η παράσταση συνδυάζει έναν επίσης ελληνικής καταγωγής συντελεστή που κάνει καριέρα στο εξωτερικό, τον κονφερασιέ – crooner George BanGable.
Με άξονα τη φιλοσοφία του καμπαρέ, ο George θα τραγουδήσει τραγούδια της δεκαετίας του ’30 και του ’40, αφηγούμενος την ιστορία ενός λιμοκοντόρου, με ένα παράλληλο «ταξίδι» σε καμπαρέ του εξωτερικού, στο Παρίσι, στο Βερολίνο. Βοηθός του επί σκηνής («stage kitten») η ηθοποιός Αγγελική Καλλιάνου. Το μουσικό σκέλος της δίωρης παράστασης αναλαμβάνουν ο Γιώργος Αποστολάς και η ανεξάντλητη δισκοθήκη του στις swing επιλογές που θα συνοδεύσουν χορευτές της εν Αθήναις κοινότητας σε χορευτικά, η Δώρα Τσίγκα με το «Midnight Trio», ενώ στις κλακέτες η Αγγελική Νικολαΐδου, μέλος των Lindy Hop Greece. Η ιδέα για την παράσταση ανήκει στον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και οργάνωσή της.
Η La Dandizette είναι επαγγελματίας από τις λίγες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλλιέργεια, καθώς επίσης, άπταιστη προφορά εις την γερμανικήν, γαλλικήν και αγγλικήν. Ήρθε “διαβασμένη” στη συνέντευξη και απάντησε και στις δεκατέσσερις ερωτήσεις του Swing in Greece.
«Υπηρετώ το θεατρικό burlesque» ξεκινά την κουβέντα μας, και το ημίφως από τα λυχναράκια στα βαριά ξύλινα τραπέζια του Cabaret Voltaire φωτίζει το προσεκτικά μακιγιαρισμένο, πανέμορφο πρόσωπο, το glitter ίσα που έχει ακουμπήσει τις γωνίες των εκφραστικών ματιών της. Τέχνη υψηλών απαιτήσεων, το θεατρικό burlesque συνδυάζει την παντομίμα, τον χορό, την επικοινωνία με τους θεατές. «Τονίζω τη σάτιρα, το παιχνίδι με το κοινό (σ.σ.: το λεγόμενο teasing), τη σεξουαλικότητα» διευκρινίζει, καθώς η ερώτησή μου αφορά στο πώς τηρείται η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο προκλητικό και στο χυδαίο. «Ακόμη και με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Δε θα φορέσω ποτέ λάτεξ, για παράδειγμα».
Τα κοστούμια της είναι πραγματικά jaw-dropping, σου πέφτει το σαγόνι όπως λέμε: χρυσοποίκιλτα, χρωματιστά, με φτερά, πούλιες, κεντημένα, με λίγα λόγια φαντασμαγορικά, όπως άλλωστε το απαιτεί το burlesque.
Μέρος του πολύτιμου αυτού ενδυματολογικού «οπλοστασίου» της προέρχεται από βιεννέζικα βεστιάρια τα οποία ανακάλυψε ζώντας στη Βιέννη. Στην πόλη του βαλς, χόρευε και η ίδια βαλς. Έτσι έγινε και η πρώτη είσοδός της στον χώρο του burlesque, όταν άνθρωποι που στη φιγούρα της ίσως διέκριναν τις ανάλογες δυνατότητες, τής πρότειναν να ασχοληθεί με αυτό, σύμφωνα με την ίδια. Παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια που ταίριαξαν με τα μαθήματα υποκριτικής τα οποία είχε στο παρελθόν παρακολουθήσει.
Οι σχολές burlesque είναι κάτι το συνηθισμένο στις πόλεις όπου το είδος έχει σκηνή και κοινό. «Λονδίνο, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σίδνεϋ, Μελβούρνη είναι μερικές μόνο», εξηγεί η La Dandizette. Μεγαλουπόλεις στην πλειονότητά τους, διαθέτουν ώς φαίνεται την απαραίτητη κουλτούρα που μπορεί να ανταποκριθεί στο απαιτητικό είδος του burlesque. Από καιρού εις καιρόν παραδίδει και η ίδια σεμινάρια burlesque στην Αθήνα υπό τον τίτλο «Strass, No Stress», με το επόμενο να ακολουθεί τις πρώτες ημέρες του 2015. Όσα κι αν διδαχθεί όμως ο ενδιαφερόμενος, «χρειάζεται να έχει και ένα σποράκι αυτοπεποίθησης» σημειώνει, καθώς τής θέτω το θέμα της επί σκηνής τελικής αδαμιαίας περιβολής, με μόνα αξεσουάρ -τουλάχιστον για τις γυναίκες- τα pasties ή tassels που καλύπτουν τις θηλές και ανάλογα αξεσουάρ για να καλυφθεί το φύλο. «Η αυτοπεποίθηση είναι το Α και το Ω. Και με τη διαρκή έκθεση, ανεβαίνει». Και αυτό θέλει δουλειά για να εδραιωθεί και κατόπιν να εκπεμφθεί προς το κοινό. «Ο καθένας που το λέει η καρδιά του, όμως, μπορεί να το κάνει. Που μπορεί να ανεβεί στη σκηνή, να δείξει μια τέχνη, να εκφράσει κάτι». Πολύ σημαντικό: το ιδανικό σώμα δεν είναι προαπαιτούμενο για το burlesque. «Η ιδέα πίσω από το burlesque είναι πως οτιδήποτε μπορεί να είναι όμορφο: το σώμα με καμπύλες, το σώμα χωρίς καμπύλες, το ανδρικό σώμα, το γκέι σώμα, το τριχωτό σώμα. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά αν ο ή η burlesque performer έχει μια απίστευτη αύρα, θα παραβλέψεις άλλα σημεία. Εδώ άλλωστε, κάνει δουλειά και το μακιγιάζ, τονίζοντας τα δυνατά χαρακτηριστικά και αφήνοντας στη σκιά τα αδύναμα». Πέρα από την αυτοπεποίθηση, όμως, είναι και η ίδια η ζωή που με τις εμπειρίες που σου δίνει, υφαίνει το τελικό αποτέλεσμα. «Η ηλικία των τριάντα και μετά είναι ίσως η πιο κατάλληλη. Τότε έχει μεγαλώσει και η αυτοπεποίθηση. Σημαντικό είναι ακόμη το να είσαι ικανοποιημένος και από την προσωπική σου ζωή».
Η συχνότητα των εμφανίσεών της δεν είναι μεγάλη. «Περίπου μια φορά τον μήνα, ώστε αφενός να μη φθείρομαι από τη συνεχή έκθεση, αφετέρου να κρατιέμαι “ζωντανή” στον χώρο», υπογραμμίζει. Στην τηλεόραση δεν επιθυμεί να εμφανιστεί, παρά τις προτάσεις που γίνονται. «Θέλω να το κρατήσω exclusive», τονίζει. Τη ρωτώ τί αγαπά περισσότερο στο burlesque. Γιατί της αρέσει τόσο; «Επειδή είναι 00% δημιουργία».Πραγματικά, φαντάζει πολύ γοητευτικό να εμπνέεσαι, όπως μου εξηγεί, από ένα μουσικό κομμάτι ή να αντλείς από διάφορες εποχές, πτυχές των απαιτήσεων ενός πάρτυ στο οποίο έχεις κληθεί να εμφανιστείς και βάσει αυτών να συνθέσεις ένα καινούριο νούμερο. Όσοι παρευρεθούν αύριο στο «Voltaire Follies» θα δουν δύο νούμερα που δεν έχει ξαναδείξει στο αθηναϊκό κοινό σε σποραδικές πρόσφατες εμφανίσεις της. Περισσότερα όμως επί σκηνής Cabaret Voltaire.
Η συγκυρία της εμφάνισης αυτής είναι ευτυχής, καθώς φαίνεται πως ωρίμασε ο καιρός για κάτι τέτοιο. Είναι κάτι σαν κανόνας, πως όπου ανθεί swing σκηνή, συνήθως το ίδιο συμβαίνει και με το burlesque. «Η Αθήνα ακολουθεί το εξωτερικό με μια διαφορά φάσης πενταετίας», λέει. Τρία χρόνια πριν, το Booze είχε φιλοξενήσει σόου των εκ Γερμανίας Boheme Sauvage, κάτι σαν πρόγευση για όσα τώρα ακολουθούν. Παράλληλα, σε διαφορετικό ύφος, στοιχεία από το burlesque αντλεί, και αναφορές σε αυτό κάνει η γυναικεία χορευτική ομάδα «Les Chattes Provocatrices» των Athens Swing Cats. Στην πορεία της κουβέντας μας ανακύπτουν κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα.
Το burlesque στο εξωτερικό δεν είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι ντρέπονται επειδή ασχολούνται με αυτό ή το κρατούν κρυφό. Πρώτα πρώτα, η ίδια η La Dandizette έχει τη στήριξη της οικογένειάς της. Οι δικοί της χαίρονται που τη βλέπουν να κάνει κάτι που της δίνει αυτοπεποίθηση και χαρά. Ο πατέρας της αποτύπωνε στην κάμερα το σόου της στο Athens Fringe Festival τον περασμένο Μάιο. Άλλη πτυχή; Η περίπτωση, στο εξωτερικό, του διδύμου μητέρας – κόρης, όπου η δεύτερη είναι κάτι σαν αμπιγιέζ της μητέρας της, που είναι burlesque performer. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η «παλέτα» των επαγγελματικών χώρων από τους οποίους προέρχονται burlesque performers. Από ψυχολόγους, πωλήτριες και designers, έως κομμώτριες, μακιγιέζ, μπαλαρίνες, χορεύτριες swing, όλοι μπορούν να βρουν μια θέση κάτω από τον -burlesque- «ήλιο» και όλοι μπορούν να επιλέξουν αν θα βιοποριστούν από αυτό πλήρως ή αν θα είναι ένα συμπληρωματικό, εισοδηματικά, χόμπυ τους. Τι θα κάνει η La Dandizette άμα περάσει η μόδα αυτή; «Δεν ανησυχώ. Κάποια άλλη μόδα θα βρεθεί», απαντά χαμογελώντας.
Διαβάστε τη συνέντευξη του τζέντλμαν κονφερασιέ των "Voltaire Follies", George BanGable "Χρώμα Πορφυρό - Μέρος Β': Ο Κονφερασιέ" καθώς και τη συνέντευξη του έχοντα την ιδέα, καλλιτεχνική επιμέλεια και οργάνωση τής εν λόγω παράστασης, Γιάννη Οικονόμου, "Χρώμα Πορφυρό - Μέρος Α': Η Ιδέα".