Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτό: Ναταλία Μπογέα, Αλέξανδρος Μανόπουλος, Ιφιγένεια Διαμάντη
Οι Swingouts είναι δύο νέοι τύποι στη δημιουργική δεκαετία των τριάντα, με πολλή αγάπη και μεράκι για τη μουσική και τον χορό και όλο το κύμα swing, που γνωρίζει άνθηση στην Ελλάδα.
Ο Γιώργος Αποστολάς και ο Κωνσταντίνος Χράπαλος είναι οικοδεσπότες πολύ προσεγμένων πάρτυ, στα οποία μουσική βάζει ο Γιώργος, βαθής γνώστης της jazz και της swing και της εποχής κατά την οποία άνθησαν, και αλλοτινός μουσικός παραγωγός και καλλιτεχνικός διευθυντής του moodyradio.gr. Στα πάρτυ τους έχουν φιλοξενηθεί και live μπάντες του χώρου, ενώ διοργάνωσαν εκδρομές στην Πάρνηθα και στους Ταξιάρχες Ηλείας κατά την τελευταία τριετία, δραστηριότητες που συσπειρώνουν την αθηναϊκή κοινότητα swing αλλά και οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί να συμμετάσχει. Τη χρονιά που πέρασε, οργάνωσαν με επιτυχία σεμινάριο lindy hop με διδάσκοντες τους Καναδούς Davis and Claudia.
Παράλληλα, συνδιοργανώνουν από κοινού με τους ροκενρολάδες Rollin’ Foxes, τα “Swing and Roll” πάρτυ, που έχουν πραγματοποιηθεί στον Σταύλο, στο Λουκούμι, στο αίθριο του Polis, στο Gene Kelly Ballroom και στη Hytra.
Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014, οι Swingouts πραγματοποιούν το τέταρτο χριστουγεννιάτικο πάρτυ τους. Το όνομα αυτού, “Santa Baby, Let’s… Swing”, με live από τους The Dead Hoofers (είσοδος: 5 ευρώ). Στον επάνω όροφο του «Αθηναίων Πολιτεία», από τις 22.00, θα προσφέρουν Glühwein και θα περιμένουν, όπως κάθε χρόνο, τη συμβολή των προσκεκλημένων τους στο στόλισμα του χριστουγεννιάτικού δέντρου, οι οποίοι φέτος καλούνται να φέρουν οι ίδιοι από ένα στολίδι και να πάρουν ένα φεύγοντας. Κάπως σαν ανταλλαγή δώρων.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα γίνει κλήρωση με έπαθλο μία εξολοκλήρου δωρεάν συμμετοχή στο σεμινάριο που διοργανώνουν οι ART Variations και η Μέγκυ Παπαγεωργίου μεταξύ 16-18/1/2015 με τη συμμετοχή των Jb Mino, Tatiana Udry, Tony Jackson και Irene Ragusini. Τον τυχερό αριθμό θα κληρώσει το χέρι του Swing in Greece.
Παράλληλα, όταν πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, το πλήθος των εκδηλώσεων και πάρτυ σουίνγκ έγινε τέτοιο που η ανθρώπινη μνήμη δεν μπορούσε πια να τα συγκρατήσει, οι δυό τους σκάρωσαν στο Facebook το γκρουπ Σουίνγκ Kids, την ατζέντα – οδηγό των εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 900 μέλη.
Τα ονόματα που διάλεξαν για τις δραστηριότητές τους έχουν το καθένα τη δική του σημασία. Swingout είναι η βασική κίνηση / φιγούρα - «κλειδί» στο lindy hop, η οποία επίσης συναντάται και ως lindy turn. Είναι η “ραχοκοκκαλιά” του swing, επάνω στην οποία βασίζονται ένα σωρό άλλες. Το όνομα Swingouts “παίζει” και με την έξοδο για διασκέδαση. Τα Swing Kids ήταν οι νεαρές και νεαροί έφηβοι οι οποίοι λάτρευαν τη jazz και το swing και τα χόρευαν στη Γερμανία λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντιτίθεντο ιδεολογικά στο ναζιστικό καθεστώς, στο οποίο με τη σειρά τους ήταν μισητοί, καθώς κόμιζαν ξενόφερτες συνήθειες του βρετανικού και αμερικανικού τρόπου ζωής, που δεν συμφωνούσαν με τα πρότυπα της χιτλερικής νεολαίας στην οποία παροτρύνονταν να γίνουν μέλη οι συνομήλικοί τους νεαροί. Ως προς την ατζέντα των εκδηλώσεων, απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο.
Πρωτογνώρισα τον Γιώργο και τον Κωνσταντίνο κοντά τριάμιση χρόνια πριν, σε πάρτυ των Athens Swing Cats, των οποίων ήμασταν μαθητές. Σε πάρτυ εκείνης της σχολής, όταν γίνονταν στο Blue Fox, είχαν βρεθεί περίπου έναν χρόνο πριν από τη συνάντησή μας. Έτσι δόθηκε η αφορμή να ξεκινήσουν μαθήματα μερικούς μήνες αργότερα. Η συζήτηση που ακολουθεί, σκοπό έχει να τους συστήσει σε όσους δεν τους γνωρίζουν αλλά και γιατί όχι, ίσως να τους… ξαναγνωρίσει στους ήδη γνωρίζοντες, θα λέγαμε. «Για εμάς ήταν βασικό σημείο το πώς, αρχικά, θα “ενώναμε” τον κόσμο των δύο μεγάλων σχολών swing της Αθήνας, ο οποίος την εποχή που ξεκινούσαμε τη δραστηριότητά μας ως Swingouts ήταν διαχωρισμένος», υπογραμμίζουν. Πραγματικά, η λογική που επικρατούσε ένθεν
κακείθεν ήταν «τα πάρτυ της σχολής μας» και «των άλλων», ενώ διαχωρισμένη ήταν και η κοινότητα του swing από εκείνη του rock ‘n’ roll. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι που δεν θα είχε την ταυτότητα των σχολών, αλλά την ταυτότητα του χορού, του swing, του lindy hop, ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να το “αγκαλιάσει” ως κάτι δικό του. Επίσης, ως κάτι το οποίο απευθύνεται σε όλους, ούτε μόνο στους νεοεισερχόμενους στο είδος, ούτε μόνο στους χορευτικά πολύ καλούς. Εκτίμησή μας είναι πως σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, ο στόχος επετεύχθη. Παράλληλα, στο πλαίσιο τού “να φέρουμε τον κόσμο κοντά”, δραστηριότητες όπως οι εκδρομές ίσως είναι πιο εύκολο να το πετύχουν αυτό, περισσότερο ίσως από ένα πάρτυ. Πιο εύκολα θα μιλήσεις με κάποιον παίζοντας ένα επιτραπέζιο ή κάνοντας μια βόλτα στο δάσος, φερ΄ειπείν», λένε. Όντως. Άνθρωποι που μπορεί κουβέντα να μην είχαν ανταλλάξει σε πάρτυ ή σε μάθημα, πρωτομίλησαν σε κάποια από τις προαναφερθείσες εκδρομές.
Οι εν λόγω δραστηριότητες δεν αποτελούν τον βασικό τους βιοπορισμό. Τόσο ο Γιώργος όσο και ο Κωνσταντίνος ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ο πρώτος είναι προπονητής στίβου και ο δεύτερος, προπονητής μπάσκετ. «Ό,τι κάνουμε γύρω από το swing, γίνεται με αφετηρία το χόμπυ μας. Κάποιο εισοδηματικό συμπλήρωμα είναι επιθυμητό, αλλά όχι σε βάρος της ποιότητας αυτού που προσφέρουμε», δηλώνουν. Το ότι τους αρέσει πολύ είναι εμφανές από την ατμόσφαιρα που κάθε φορά δημιουργείται στα πάρτυ αλλά και από το μεράκι με το οποίο προετοιμάζουν κάθε εκδήλωσή τους. «Μας αρέσει να το κάνουμε, είμαστε πιστοί σε αυτό και χάρις σε αυτό διασκεδάζουμε κι εμείς. Και αυτό έχει αντανάκλαση στον κόσμο. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι που δε σου αρέσει και να περιμένεις να το “αγκαλιάσει” ο κόσμος. Όταν γίνεσαι έμπορος, παύεις να έχεις την ανταπόκριση του κόσμου», συμπληρώνουν. «Δε φτιάχνουμε κάτι
για να “πουλήσει”, αλλά κάτι που θα αρέσει πρωτίστως σε εμάς». «Μας ενδιαφέρει η γνώμη – κριτική του κόσμου, επειδή αυτό μάς βοηθά να εξελισσόμαστε», συνεχίζουν. «Λάθη έχουμε κάνει, όμως μαθαίνουμε από αυτά. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με όσους βρίσκονται ήδη στον χώρο ή είτε μπαίνουν τώρα και ενδιαφέρονται για το αντικείμενο».