Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτό: Αθηνά Λιάσκου, Γιάννης Μαργετουσσάκης, αρχείο Athens Lindy Hop, Ιφιγένεια Διαμάντη 

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, οι Athens Lindy Hop ήταν η μία από τις δύο χρονολογικά πρώτες σχολές εκμάθησης lindy hop στην Αθήνα, μαζί με τους Athens Swing Cats. Σήμερα, βλέπουν το είδος να «ανθίζει» και μαζί του, εξελίσσονται και εκείνοι. 


Τα τελευταία χρόνια, οι Athens Lindy Hop διοργανώνουν την ετήσια εκδήλωση Vaudeville Revue με νούμερα διδασκόντων αλλά και μαθητών που καλούνται να ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους σε χορογραφίες, κοστούμια και να συνεργαστούν ως ομάδα. Παράλληλα, δε θα πρέπει να παραλειφθεί μνεία στο χριστουγεννιάτικο rent party που διοργανώνουν στον χώρο των μαθημάτων τους, μια υπέροχη ευκαιρία να έρθουν οι μαθητές κοντά: παίζουν επιτραπέζια, συνεννοούνται και μαγειρεύουν και φέρνουν φαγητά (ας είναι καλά τα Google Docs για τον συντονισμό της οργάνωσης!), ποτά, γλυκά, και βέβαια, χορεύουν lindy hop περνώντας μαζί και όχι μόνοι σε τέτοιες εποχές, τις ημέρες των γιορτών.

Οι Athens Lindy Hop ανυπομονούν να ανεβούν στη σκηνή του Cine Κεραμεικός σήμερα Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 για να χορέψουν στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή πέντε συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, HiRollers, The Dead Hoofers, Manouchedrome, D.K. and The Band). Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα ξεπερνά τα 1.500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται άλλες δέκα σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα και επτά dj. Το Swing in Greece είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.

1. Το 2016 συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από το ξεκίνημα της δραστηριότητάς σας στην Αθήνα. Πού θα βρίσκονται οι Athens Lindy Hop σε δέκα χρόνια από σήμερα; Πώς οραματίζεστε την εξέλιξη των ALH και του είδους στην Ελλάδα;
«Είμαστε πολύ περήφανοι για την πρωτοβουλία που πήραμε το 2008 να ξεκινήσουμε αυτή τη σκηνή που έλειπε από την Αθήνα και πολύ ικανοποιημένοι που αναπτύσσεται και ανθίζει. Χορευτικό των Chorus Girls των Athens Lindy Hop από την εκδήλωση Vaudeville 2014 (φωτό: αρχείο ALH). Οι Athens Lindy Hop εμφανίστηκαν φέτος στη Σύρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Jazz. 
Ελπίζουμε να είμαστε εδώ που είμαστε και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε ακόμα καλύτεροι και με το ίδιο πάθος για να διαδώσουμε ακόμα περισσότερο την ομορφιά αυτού του χορού».
  • 2. Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το ετήσιο Vaudeville; Φέτος, μοιάζει σαν οι διδάσκοντες να «έκαναν-στο-πλάι» σε ό,τι αφορά στο lindy hop, παρουσιάζοντας άλλα νούμερα, για να ξεδιπλώσουν στο είδος τη δημιουργικότητα και φαντασία τους οι μαθητές. Τί σχέδια έχετε για το μέλλον;
«To Vaudeville Revue είναι ένα βαριετέ. Το βαριετέ σημαίνει ποικιλία. Δεν είναι μια παρασταση της σχολής, ούτε είναι ένα show που αφορά αποκλειστικά το lindy hop και το swing. Είναι ένα show με vintage αισθητική που σκοπό έχει να διασκεδάσει τον κόσμο. Από σκετσάκια και τραγούδι μέχρι κλακέτες και τσίρκο. Φυσικά κάποια νούμερα swing και τζαζ θα είναι πάντα μέσα! Οπότε, φέτος δεν κάναμε κάτι διαφορετικό από τις άλλες χρονιές. Οι μαθητές συμμετέχουν σε μια δημιουργική διαδικασία και ξεδιπλώνουν πολλά ταλέντα τους, από χορογραφίες και κοστούμια μέχρι σκηνοθεσία και performance. Το Vaudeville, σκοπεύουμε να το παρουσιάσουμε και εκτός σχολής πλαισιώνοντας κάποιον καλλιτέχνη που συνεργαζόμαστε. Είναι ένα επαγγελματικό πρότζεκτ που στέκεται μόνο του και έχουμε ακούσει εξαιρετικά σχόλια και προτροπή για παρουσίαση ακόμα και στο εξωτερικό».
 

Στον χώρο των Athens Lindy Hop, η Μαριάντζελα Σαλίχου με τον Shorty George, προσκεκλημένο να παραδώσει μαθήματα επάνω στο blues. (φωτό: Ιφ. Δ.)3. Ποιό ήταν χρονικά και ποιοτικά εκείνο σημείο στην ενασχόλησή σας με το lindy hop που σας έκανε να πάρετε την απόφαση να ασχοληθείτε περαιτέρω με αυτό; Βιοπορίζεστε αποκλειστικά από αυτό;
«Όταν ο κόσμος άρχισε να πληθαίνει και η ζήτηση να αυξάνεται πλέον τόσο, που έπρεπε να δίνουμε περισσότερο χρόνο, περισσότερη ενέργεια, σκέψη και κόπο, δεν μπορούσαμε παρά να ανταποκριθούμε στη ζήτηση πιο επίσημα και οργανωμένα και να επενδύουμε στη δική μας εξέλιξη σαν χορευτές, δάσκαλοι και διοργανωτές. Άλλωστε η διοργάνωση πολιτιστικών events ήταν ήδη το επάγγελμά μου, (Μαριάντζελα) οπότε η αντιμετώπιση ήταν εξ αρχής επαγγελματική και η αλλαγή δεν ήταν τόσο μεγάλη από το πέρασμά μου από τη μία δουλειά στην άλλη. Ναι πλέον βιοποριζόμαστε και οι τρεις αποκλειστικά από αυτό, καθώς δίνουμε όλο μας το "είναι" προκειμένου να είμαστε σωστοί και ποιοτικοί οπότε δεν μένει χρόνος για να ασχοληθούμε με κάτι άλλο».
 

Η Μαρία – Νεφέλη Αμπατζή χορεύει με lindy hopper στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών. (φωτό: αρχείο ALH)4. Τί σας προσφέρει σαν διδάσκοντες αυτό το δούναι και λαβείν εμπειρίας; Σας έχει αλλάξει προσωπικά ώς χαρακτήρες η ενασχόληση με το lindy hop;
Η διδασκαλία οποιουδήποτε αντικειμένου είναι από μόνο του μια διαδικασία που σε εξελίσσει καθώς μαθαίνεις να «διαβάζεις» τον κάθε μαθητή και να καταλαβαίνεις τις ανάγκες, τις αδυναμίες, τα δυνατά του σημεία, και την ξεχωριστή προσέγγιση που μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις προκειμένου να μεταβιβάσεις τη γνώση και να κάνεις τον άλλον να νιώσει τη σιγουριά που μπορεί να του λείπει. Οπότε σου δίνει πιο ευαίσθητες «κεραίες» να διαβάζεις τους άλλους. Επίσης μέσα από τη διδασκαλία εξελίσσεσαι και ο ίδιος σε αυτό που κάνεις, καθώς χρειάζεται να μελετήσεις κ να κατανοήσεις σε βάθος για να μπορέσεις να μεταδόσεις τη γνώση και να απαντάς ερωτήματα. Επιπλέον, καθώς πρέπει να αποτελείς έμπνευση στους μαθητές σου εξελίσσεσαι συνεχώς σαν χορευτής και αλλά αντλούμε και εμείς έμπνευση από αυτούς!

5. Έχετε συγκεντρώσει διακρίσεις στο εξωτερικό. Πώς «εξαργυρώνεται» αυτό στην πράξη; Προσθέτει, ή είστε της άποψης ότι ένας καλός διδάσκων δεν είναι απαραίτητο να έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς;
Δεν είμαστε υπέρ του διαγωνισμού καθώς πιστεύουμε ότι το lindy hop είναι ένας ευχάριστος κοινωνικός χορός και δεν πρέπει να δημιουργεί άγχος και ανταγωνισμό. Το Jack 'n' Jill που διοργανώνουμε στο Θέατρο Άλμα έχει πιο πολύ διασκεδαστικό χαρακτήρα και θέαμα, παρά ανταγωνισμό. Δεν θεωρούμε ότι οι διαγωνισμοί κάνουν τους δασκάλους. Ο διαγωνισμός δεν έχει να κάνει με την ποιότητα και τη μεταδοτικότητα και σίγουρα δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι άνθρωποι που τους ελκύει η ένταση του διαγωνισμού και του ανταγωνισμού. 
Εμείς παρόλαυτά, η Νεφέλη και ο Άλεξ συγκεκριμένα, έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό Blues στο διεθνές φεστιβάλ Rock That Swing του Μονάχου, το 2015. Στο ίδιο φεστιβάλ, ο Νίκος Μαστιχιάδης κι εγώ επιλεγήκαμε για την ευρωπαική ομάδα collegiate shag, με το όνομα Euroshag, των Stephen Sayer & Chandrae Roettig, στο οποίο είμασταν μέρος του βασικού show του φεστιβάλ.

6. Το Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids συγκεντρώνει για πρώτη φορά τόσες πολλές σχολές εκμάθησης lindy hop, rock’n’roll και συναφών ειδών, σχολές πρώτης και δεύτερης γενιάς. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να λειτουργήσει η δια-σχολειακή συνεργασία στο πλαίσιο των εν λόγω μουσικοχορευτικών κοινοτήτων;

Από το Vaudeville 2012 (φωτό: Αθηνά Λιάσκου)Είναι πολύ ευχάριστο και ενδιαφέρον να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να χορέψουμε και να μοιραστούμε το κοινό μας πάθος για αυτούς τους χορούς και τη μουσική. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει πως μεγάλωσε και άνθισε ο σπόρος που φυτέψαμε πριν από 8 σχεδόν πλέον χρόνια. Ανυπομονούμε!










  • 7. Τί συναισθήματα σας δημιουργεί η συμμετοχή σε ένα Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ σουίνγκ και ροκ εν ρολ με αποδέκτη έναν φορέα όπως η Σχεδία, το περιοδικό δρόμου των αστέγων; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση που διανύει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Αισθάνεστε, βλέπετε να υπάρχει αλληλεγγύη στα δύσκολα ανάμεσά μας;

Χορευτικό των Chorus Girls των Athens Lindy Hop από την εκδήλωση Vaudeville 2014 (φωτό: αρχείο ALH).Πολύ χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σε έναν τόσο ευγενή σκοπό. Ο καθένας μας είναι δυνητικά άστεγος και θα πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη στους ανθρώπους που δεν έχουν, αυτό που θεωρούμε όλοι δεδομένο, μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Φυσικά και υπάρχει αλληλεγγύη τώρα στα δύσκολα. Έχουμε δει τόσα κινήματα πολιτών και κοινωνικής αλληλεγγύης να δημιουργούνται με αφορμή τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης.

  • 8. Μετά το swing, τί;
    Το swing και το rock 'n' roll δεν είναι για μας μόδα αλλά τρόπος ζωής. Οπότε θα είναι πάντα! 

 

LOCATED AT
Impact Hub Athens
Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, 105 54
VIDEO