Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Είκοσι δύο μέλη, πολυμελής ορχήστρα, μια Big Band όπως εκείνες της Swing Era του ’20 και του ’30, αλλά στο σήμερα, μια ορχήστρα με πολλά πνευστά -χάλκινα και ξύλινα- μουσικά όργανα και «ραχοκοκκαλιά», τη νέα γενιά της jazz σκηνής της Βόρειας Ελλάδας, με αρκετούς γνώριμους στη swing μουσικοχορευτική σκηνή της χώρας, και όχι μόνο.
Αυτή είναι η Big Band Βορείου Ελλάδας που μας συστήνεται μέσα από τη συνέντευξη του κλαρινετίστα Χρήστου Παπαδόπουλου, ιθύνοντα νου της «BBofNG», λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη φετινή της συναυλία την Τρίτη 3 Μαΐου στις 21:00 στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Σπεύσατε, όσοι βρίσκεστε στη Νύμφη του Θερμαϊκού, να προμηθευθείτε τα εισιτήριά σας.
- 1. Για ποιόν λόγο δημιουργήθηκε η Big Band Βορείου Ελλάδας;
Η ιδέα και η ανάγκη για τη δημιουργία μιας τέτοιας ορχήστρας υπήρχε στο μυαλό κάποιων από τα μέλη της εδώ και αρκετά χρόνια. Προσωπικά θεωρώ ότι οι ορχήστρες αφήνουν ιδιαίτερα σημαντικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα σε μια πόλη, πόσω μάλλον σε μια μεγάλη πόλη, όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Όμως δεν υπάρχουν αρκετές ορχήστρες που να παίζουν συχνά για το κοινό της πόλης και να παράγουν καινούργιο καλλιτεχνικό έργο. Ειδικά όσον αφορά στην jazz, το κενό στις επαγγελματικές ορχήστρες και στα σύνολα, είναι τεράστιο.
Εδώ και αρκετό διάστημα προσπαθώ να καταστήσω συναδέλφους μουσικούς, κοινωνούς της ανάγκης να δημιουργηθεί μια τέτοια ορχήστρα. Έχουμε έρθει, επίσης, σε επικοινωνία με κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, ώστε να μπορέσει, επιτέλους, να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια. Από ό,τι φαίνεται, σε πρώτη φάση, κάτι αρχίζει να κινείται.
- 2. Ποια είναι τα μέλη της Big Band Βορείου Ελλάδας;
Πρακτικά όλα ξεκίνησαν από την περσινή συναυλία στήριξης με τίτλο «Φύσηξε ο Βαρδάρης», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ) και τη διάδοση του έργου του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, και παρουσίασε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Ήταν μια πολύ όμορφη προσπάθεια με δύο άξονες: το ηθικό ζήτημα της οικονομικής στήριξης των συναδέλφων του χώρου, καθώς η πανδημία και η αναγκαστική ανεργία των εκπροσώπων του καλλιτεχνικού κόσμου -εν προκειμένω των μουσικών- έφεραν σε δύσκολη θέση μεγάλη μερίδα συναδέλφων μας, σε επίπεδο επιβίωσης. Ο δεύτερος άξονας ήταν ή παραμένει ένα βασικό καλλιτεχνικό ζητούμενο: να εμφανιστούν νέες, όσο γίνεται πολυπληθείς ορχήστρες από αρκετά διαφορετικά μουσικά είδη, που να έχουν ως πυρήνα τη νέα γενιά μουσικών της Βόρειας Ελλάδας.
- Συμμετείχαν περισσότεροι από 120 μουσικοί αφιλοκερδώς, πολλοί εκ των οποίων έπαιξαν για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πεποίθησή μου είναι ότι με εκείνη τη συναυλία έγινε ένα σημαντικό πρώτο βήμα εξωστρέφειας για όσους από εμάς, της «νέας γενιάς», συμμετείχαμε, με την πολύτιμη βοήθεια των παλαιότερων και εμπειρότερων συναδέλφων. Πέρυσι συμμετείχαμε στην ορχήστρα 19 άτομα.
- Η δεύτερη εμφάνιση της Big Band Βορείου Ελλάδας γίνεται σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 3 Μαΐου στις 21:00. Συμμετέχουμε στην ορχήστρα 22 άτομα, ο μαέστρος μας, Μιχάλης Τραχαλιός (που είναι και αυτός μέλος της ορχήστρας πλέον) και τρεις τραγουδιστές: ο ηθοποιός και τραγουδιστής Παναγιώτης Πετράκης, που έρχεται από την Αθήνα για εμάς, η Κατερίνα Σισίννι και η Χρυσάνθη Τσολάκη στο τραγούδι. Σε όλο αυτό το διάστημα, υπήρξαν και άλλοι νέοι μουσικοί που συμμετείχαν στις πρόβες της ορχήστρας και στήριξαν αυτό το εγχείρημα. Υπάρχει η διάθεση για συνεργασία με νέο κόσμο, έτσι και αλλιώς.
- Παρακάτω, η σύνθεση της Big Band Βορείου Ελλάδας:
Ντραμς
Στέργιος Κόιας
Γρηγόρης Οικονόμου
Κοντραμπάσο
Πάνος Βουλγαράκης
Βαγγέλης Βραχνός
Πιάνο
Κορκόβελος Τάσος
Μανόλης Σταματιάδης
Ηλεκτρική κιθάρα
Κώστας Αντωνόπουλος
Σαξόφωνα
1o alto Τζέημς Wylie
Baritono Φώτης Μοιρούλης
1o Tenoro Χρήστος Θεοδοσιάδης
2o Tenoro Σοφία Μωϋσιάδης
2o alto Ανδρέας Καρκαφίρης, Παύλος Νίκου
Κλαρινέτο Χρήστος Παπαδόπουλος
Τρομπέτες
1η Αβραμίδης Γιώργος
2η Εμεξεζίδης Χρήστος
3η Καπετανάκης Παναγιώτης
4η Πλάτων Νίκος
Τρομπόνια
1ο Καρανίκος Μιχάλης
2ο Παπανίκος Κωνσταντίνος
3ο Χαΐνογλου Κωνσταντίνος
4ο Αραβαδινός Νεοκλής
3. Ποιοί είναι οι στόχοι της Big Band Βορείου Ελλάδας; Για παράδειγμα, διοργάνωση συναυλιών όπως αυτή, συμμετοχή σε Φεστιβάλ εντός κι εκτός Ελλάδος, θέσπιση διοργανώσεων με κάποια περιοδικότητα, όπως κάποιο ετήσιο γεγονός;
Μια ορχήστρα καθιερώνεται μέσα από τις εμφανίσεις της και το καλλιτεχνικό έργο που παρουσιάζει. Στόχος μας είναι να μπορούμε να έχουμε κάποιες σταθερές ετήσιες εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, αρχικά, και στη συνέχεια να ανοιχτούμε σε Φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εξίσου σημαντικός στόχος είναι να παρουσιάσουμε καινούργιο μουσικό υλικό, κυρίως νέες συνθέσεις για Big Band σύνολο, αλλά και νέες ενορχηστρώσεις, γραμμένες από τα μέλη μας για την ορχήστρα. Το να αυτοοργανώσουμε δράσεις και δραστηριότητες, είναι κάτι που επίσης μάς εκφράζει και θα ξετυλιχθεί στην πορεία, με συναυλίες, Φεστιβάλ και σεμινάρια από τα μέλη μας. Μεγάλος στόχος, βέβαια, παραμένει να καταφέρουμε να πείσουμε φορείς, τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, ότι μια τέτοια ορχήστρα πρέπει να στηριχθεί οικονομικά, υλικά και ηθικά και από αυτούς, με συνέπεια και συνέχεια.
- 4. Θίγεις ένα σημαντικό ζήτημα, Χρήστο. Ποιοί είναι οι πόροι της Big Band Βορείου Ελλάδας και πώς θα στηριχθεί οικονομικά αυτό το ενδιαφέρον και φιλόδοξο εγχείρημα;
Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν σταθεροί πόροι για την ορχήστρα μας. Μακάρι να υπάρξουν. Την παραγωγή αυτής της μεγάλης συναυλίας στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης στις 3 Μαΐου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, χρηματοδοτεί το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα από αυτήν τη συνεργασία, ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη μάς παρείχε χώρο για πρόβες. Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος έχει στηρίξει, από την πλευρά του, την ορχήστρα οικονομικά τον Δεκέμβριο του 2021, για μια χριστουγεννιάτικη συναυλία που δυστυχώς ακυρώθηκε τελευταία στιγμή λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.
- 5. Τί ρεπερτόριο έχει η Big Band Βορείου Ελλάδας και ποιο είναι το κοινό της, το ακροατήριό της;
Το ρεπερτόριο αυτή την περίοδο είναι κυρίως το κλασικό ρεπερτόριο της «χρυσής εποχής των Βig Bands», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Περιλαμβάνει κλασικά κομμάτια που έπαιζαν οι Big Bands του Duke Ellington, του Glenn Miller, του Benny Goodman, του Artie Shaw και άλλων εκείνης της περιόδου. Η παρουσία του κλαρινέτου στην ορχήστρα είναι αρκετά έντονη, οπότε επηρεάζει και ένα μέρος του ρεπερτορίου. Πάντα, όμως, προσπαθούμε να εντάσσουμε και πιο σύγχρονα έργα, αλλά και να παρουσιάζουμε και δικές μας καινούργιες συνθέσεις, όπως θα κάνουμε και στο Βασιλικό Θέατρο.
Τώρα, σε ό,τι αφορά στο ακροατήριο, θα έλεγα ότι τυχόν διαχωρισμοί είναι έξω από τα ενδιαφέροντά μας. Το κοινό από μόνο του μέσα στην πορεία του χρόνου θα αυτοφιλτραριστεί. Δεν χρειάζεται να κάνουμε εμείς κάποιον διαχωρισμό, πέρα από το να είμαστε συνεπείς στο καλλιτεχνικό μας όραμα.
6. Ποιά είναι τα κανάλια, οι δίαυλοι επικοινωνίας της Big Band Βορείου Ελλάδας;
Ως νεοσύστατη ορχήστρα, τα κανάλια δημοσιότητάς μας βρίσκονται επίσης στο ξεκίνημά τους. Το email μας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., το κανάλι μας στο YouTube, Big Band of Northern Greece, η σελίδα μας στο Facebook @BBofNG και το προφίλ μας στο Instagram @bigbandofnortherngreece
- 7. Για το τέλος, έχετε κάποιο μήνυμα προς την πολιτεία για το πώς θα ανακάμψει ο τομέας σας μετά την διετή σίγαση ελέω πανδημίας;
Υπάρχουν πολλά μηνύματα προς την πολιτεία τα οποία θα θέλαμε να απευθύνουμε. Θέλω, όμως, να αποσαφηνίσω, ότι την άποψη που διατυπώνω τη διατυπώνω προσωπικά ως Χρήστος, και όχι ως εκπρόσωπος της ορχήστρας σε κάτι που έχουμε αποφασίσει από κοινού: η πολιτεία δεν στήριξε τους επαγγελματίες του χώρου όπως έπρεπε. Οι επαγγελματίες της Τέχνης υπέστημεν τεράστιο οικονομικό πλήγμα, επειδή ήμασταν οι πρώτοι που «κλείσαμε» και οι τελευταίοι που «ανοίξαμε», και επί της ουσίας δεν ανοίξαμε ακόμα στα σοβαρά. Οι αποζημιώσεις -οι οποίες πολύ λανθασμένα βαπτίστηκαν επιδόματα- και τις οποίες με πολύ κόπο και αγώνα από τα Σωματεία μας καταφέραμε να λάβουμε, τελικά δεν έφθαναν ούτε για τις μισές μας ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να μην μπορούν να καλύψουν μέρος από τις βασικές τους ανάγκες, σε επίπεδο επιβίωσης. Για να αναφέρω δύο σημαντικά παραδείγματα: κατά τη διάρκεια των lockdown, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος συμμετείχε σε πρόγραμμα αναδιανομής τροφίμων, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό φορέα παροχής γευμάτων M-eating Ηub, για τη στήριξη καλλιτεχνών που βρέθηκαν σε ανάγκη. Επίσης, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και μέσω αυτού, με 30 ανεξάρτητους ιδιώτες γιατρούς και επαγγελματίες της υγείας που συνεργάζονται με αυτό, ο Σύλλογος στάθηκε αλληλέγγυος, παρέχοντας τη δυνατότητα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο σύνολο των καλλιτεχνών της πόλης, πολλοί εκ των οποίων βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας άνεργοι και ανασφάλιστοι. Το πιο εξοργιστικό, όμως, σε τέτοιες καταστάσεις, είναι η υποστήριξη που παρείχε η πολιτεία σε τεράστιες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε αντιδιαστολή με την επί της ουσίας, μηδαμινή προς τους καλλιτέχνες. Αυτό που ζητούσαμε από την αρχή, οργανωμένα και μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, είναι η ουσιαστική επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να βρεθούν στοχευμένες λύσεις στα προβλήματα του κλάδου μας. Έχουμε κάνει έρευνα και έχουμε προτάσεις, οι οποίες δυστυχώς δε λαμβάνονται υπόψιν για την ώρα.
Με την ευχή να πνέει άνεμος ούριος στη σταδιοδρομία της, σημειώνουμε ως Swing in Greece, πως στη σύνθεση της Big Band Βορείου Ελλάδας συμμετέχουν νυν και πρώην μέλη των Θεσσαλονικέων The Speakeasies Swing Band, της δημοφιλέστερης στην Ελλάδα και με καριέρα και στο εξωτερικό μπάντας του είδους, ιδιαίτερα αγαπημένη και αγαπητή στους χορευτικούς κύκλους του swing / lindy hop, τόσο σε εγχώρια, όσο και στα ξένα φεστιβάλ στα οποία συμμετέχουν. Υπό τους ήχους της Big Band Βορείου Ελλάδας στη μεθαυριανή συναυλία θα χορέψουν δύο χορευτικά ζευγάρια από τη Swing Academy, μία από τις σχολές εκμάθησης χορευτικού swing (lindy hop) στη Θεσσαλονίκη.
Συντελεστές:
Σκηνογραφία: Ηλιάνα Όλγα Τσακνάκη
Σχεδιασμός ήχου: Άγγελος Αθανασιάδης
Σχεδιασμός φώτων: Τρύφωνας Κεχαγιάς
Παραγωγή-διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Με την υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη
Προπώληση viva.gr
Προπώληση: 10 € (Πλατεία-Θεωρεία-Εξώστης)
Κανονικό Εισιτήριο: 15 € (Πλατεία-Θεωρεία), 12 € (Εξώστης)
Εκπτωτικό Εισιτήριο στον εξώστη: 8 € (Φοιτητικό / πολύτεκνοι / AMEA /+65 / Ανέργων
Οι πρόβες:
Λίγα λόγια για τη συναυλία «Φύσηξε ο Βαρδάρης», όπου και έγινε η αρχική εμφάνιση της Big Band Βορείου Ελλάδας τον Απρίλιο του 2021: συμμετείχαν φιλικά οι Αργύρης Μπακιρτζής, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γιώργος Καζαντζής, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρης Μυστακίδης, Νίκος Ντουνούσης, Πέτρος Παρασκευάς και παρουσίασε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Η συναυλία είναι διαθέσιμη στο YouTube, στα κανάλια τόσο του ΣΜΒΕ (Σωματείο Μουσικών Βορείου Ελλάδας) όσου και στου Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τα μουσικά σύνολα της συναυλίας ήταν:
Λαϊκή Ορχήστρα
Σύνολο Βαλκανικής Μουσικής
Σύνολο Σύγχρονης Μεσογειακής Μουσικής
Σύνολο Σύγχρονης Ελληνικής Τραγουδοποιίας
Vocal Ensemble
Ethnic Fusion και Blues Rock Ensemble
Συμφωνικό Post Rock
Big Band
Συνέπραξαν σε ορισμένα έργα και μέλη της MOYSA - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Την επιμέλεια της ορχήστρας για τη Big Band του ΣΜΒΕ είχε και τις ενορχηστρώσεις για τα τραγούδια με τη MOYSA έκανε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ενώ επίσης είχε την ευθύνη της οργάνωσης παραγωγής και την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας.
Φωτό: Big Band Βορείου Ελλάδας Facebook Page