Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτό: αρχείο HiRollers στο Facebook
Στην αμερικανική αργκό, "hiroller" είναι αυτός που ποντάρει μεγάλα ποσά στο καζίνο, στον τζόγο. Οι Ηirollers ήταν μια ιδέα του κοντραμπασίστα, τραγουδιστή και συνθέτη Χρήστου Ζώη και προέκυψε μέσα από την ανάγκη του να δημιουργήσει ένα μουσικό σχήμα που να καλύπτει τις μουσικές του προτιμήσεις.
"Το 2005 άρχισα να μαζεύω γυρω μου μουσικούς, γνωστούς στους κύκλους της rock n' roll και jazz ελληνικής μουσικής σκηνής", εξηγεί ο ίδιος στο Swing in Greece λίγο πριν από την εμφάνιση της μπάντας στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία την Κυριακή 15/11/2015 στο Cine Κεραμεικός. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή άλλων τεσσάρων συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, The Dead Hoofers, Manouchedrome, D.K. and The Band). Το σημερινό σχήμα που αποτελούν οι Χρήστος Ζώης: κοντραμπάσο, τραγούδι, Γιώργος Μανές: κιθάρα, φωνητικά, Άγγελος Τσουρέλης: πιάνο, Δημήτρης Κεφαλίδης: τύμπανα, φωνητικά, Λευτέρης Δερλός: τενόρο σαξόφωνο, Γιάννης Κασσέτας: βαρύτονο σαξόφωνο, προέκυψε έπειτα από πρόβες και αλλαγές μελών.
Το μουσικό ύφος που παίζουν περιγράφεται ως μια μείξη από Swing και Jump blues (ενδιάμεσο, χρονικά, είδος μεταξύ του swing και του rock'n'roll και "πρόγονος" του δεύτερου). Μεταξύ 2005 και 2010, η μπάντα εμφανιζόταν σε μαγαζιά στα προάστια και σε όλη την Αθήνα. Τότε οι σχολές χορού και τα πάρτυ βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο, οπότε οι εμφανίσεις τους έδιναν αφορμή για χορό. Το 2010 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, "Hirollers Boogie", για να ακολουθήσει το 2012 το "Juke Joint" και το 2014 το "Swing and Roll". Στη μουσικοχορευτική κοινότητα swing και rock'n'roll είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και έχουν εμφανιστεί σε εκδηλώσεις των Rollin' Foxes και των Athens Lindy Hop.
Το Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids (facebook group) που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα ξεπερνά τα 1.500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται 11 σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα και 7 dj. Το Swing in Greece είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Οι μουσικές μας επιρροές προέρχονται κατά έναν μεγάλο βαθμό από τη δεκαετία του 1940 εως και τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και τα μουσικά ιδιώματα που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στη μόδα, όπως swing, jump blues, rhythm 'n' blues, jive, rhumba, κ.λ.π. Το κοινό έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά μας με πολλή αγάπη και εμπιστοσύνη ερχόμενο στα live αλλά και αγοράζοντας τους δίσκους μας. Είμαστε νοσταλγοί της εποχής εκείνης και δεν το κρύβουμε. Το δείχνουμε από το ντύσιμό μας, μέχρι τα μουσικά όργανα με τα οποία παίζουμε, που μπορεί να μην είναι της εποχής εκείνης, αλλά τουλάχιστον είναι φτιαγμένα με τον ίδιο τρόπο, αλλά και με τη στάση μας στη ζωή.
Οι μουσικές μας προτιμήσεις έχουν να κάνουν με το swing όσο και με το jump blues, πρόδρομο του rock'n'roll. Ο τρίτος μας δίσκος, με τίτλο "Swing and Roll", περιλαμβάνει, όπως και οι δυο προηγούμενοι, δικές μας συνθέσεις που υπηρετούν πιστά τόσο το Swing όσο και τις υπόλοιπες μουσικές φόρμες της εποχής του 1940 – 1950, και είναι φτιαγμένες για χορό. Και είναι πολύ σημαντικό ότι μπορει οποιοσδήποτε να χορέψει στα κομμάτια μας ακόμη και αν δε γνωρίζει τον συγκεκριμένο χορό, γιατί από μόνη της η μουσική σε οδηγεί να τη "νιώσεις".
Όλα τα μέλη της μπάντας είμαστε επαγγελματίες μουσικοί, βιοποριζόμαστε από αυτό. Μάλιστα, έχουμε συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες του είδους από το εξωτερικό, όπως ο Ray Gelato, ο Mike Sanchez, ο Jackson Sloan. Παράλληλα, φροντίζουμε να μη μεσολαβούν μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στην κυκλοφορία του ενός άλμπουμ μας από το επόμενο.
Έχουμε αποφασίσει να πληρώνται ορισμένα ποιοτικά και οικονομικά στάνταρντς στα μέρη όπου εμφανιζόμαστε. Στα live μας δεν έχουμε είσοδο, εισιτήριο δηλαδή, ενώ προσέχουμε οι χώροι όπου εμφανιζόμαστε να πληρούν τεχνικά τις ανάγκες μας.
Οι διασκευές κομματιών που κάνουμε θεωρώ ότι πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στην πρωτότυπη εκτέλεση των αρχικών κομματιών της εποχής εκείνης. Είναι κάτι σαν φόρος τιμής στους καλλιτέχνες που δημιούργησαν και έκαναν γνωστή τη μουσική αυτή στο ευρύ κοινό. Δεν έχουμε ταμπού στη μουσική μας, οπότε δοκιμάζουμε τα πάντα στο πλαίσιο του μουσικού ύφους που έχουμε διαλέξει να υπηρετούμε.
Κάποιοι από την μπάντα, ναι, όπως ο Χρήστος, που έχει παρακολουθήσει τρία χρόνια lindy hop και ευκαιρίας δοθείσης, χορεύει. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να παίζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε και να κυκλοφορούμε δίσκους.
Σαν Hirollers έχουμε εμφανιστεί αρκετές φορές σε φιλανθρωπικού σκοπού εκδηλώσεις. Αυτό μας προσφέρει τη δυνατότητα να δοκιαστούμε σαν άνθρωποι και μας κάνει να αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι, τόσο ως άνθρωποι, όσο και ως μουσικοί.