Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτό: Βαγγέλης Μιχελιδάκης, Ιωάννα Καπετανάκη, αρχείο στο Facebook.
Υπάρχει κάποιο... μυστικό, ίσως, φίλτρο, κάποια συνταγή, για το τέλειο setlist; Η Πηνελόπη Συλλιγνάκη, η dj Penelope και επίσημη swing dj των εν Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούμενων Lindy Hop Greece, χημικός στο επάγγελμα, με συμμετοχές σε διεθνή Φεστιβάλ στις αποσκευές της ("Shout, Sister, Shout", "Leapin' Lindy"), μιλά στο Swing in Greece.
Αφορμή, η συμμετοχή της στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία την Κυριακή 15/11/2015 στο Cine Κεραμεικός. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων. Οι ευρισκόμενοι στην πρωτεύουσα θα έχουν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν setlist της Πηνελόπης στα πάρτυ που διοργανώνονται από την ART Variations το βράδυ του Σαββάτου 21/11/2015 και της Κυριακής 22/11/2015, στο πλαίσιο του διήμερου σεμιναρίου lindy hop με τους Max Angelo Pitruzella και Pamela Gaizutyte, ξακουστούς στο είδος και στην Ευρώπη διδάσκοντες του είδους, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων (Σάββατο 21/11, Κυριακή 22/11). Στη Θεσσαλονίκη, μπορείτε να την ακούσετε να παίζει ορισμένες Κυριακές του μήνα στο Urania, και επιλεκτικά σε άλλα μέρη. Και βέβαια, στον Republic Radio 100,3 της συμπρωτεύουσας (και ιντερνετικά www.republicradio.gr), κάθε Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, "Take the "A" Train" with her για δύο ώρες (σ.σ.: διάσημη ομώνυμη, πιο δημοφιλής στην εκτέλεσή της από τον Duke Ellington και την μπάντα του). Προορισμός, η καλή jazz.
Γεννήθηκα το 1984 στη Θεσσαλονίκη όπου και κατοικώ. Σπούδασα Χημικός και συνέχισα τις σπουδές μου, πραγματοποιώντας μεταπτυχιακό στη Φαρμακευτική Τεχνολογία. Σήμερα αναπτύσσω μία μικρής κλίμακας επιχείρηση, παράγοντας χρήσιμα φυτικά προϊόντα, υπό την επωνυμία «Ίαμα», συνεχίζοντας την παράδοση του οικογενειακού μας φαρμακείου.
Με τη μουσική είχα σχέση αγάπης από πολύ μικρή, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Τα ακούσματα της jazz δεν έλειπαν ποτέ από το σπίτι, και ειδικότερα όταν άρχισα να μαθαίνω φλάουτο, η μουσική αυτή μου προσέφερε τη κατάλληλη βάση για πειραματισμό. Την άνοιξη του 2007 βρέθηκα σε πάρτυ του Lindy Hop Greece και ένιωσα αμέσως τη σύνδεση! Η ομάδα είχε ήδη ξεκινήσει μαθήματα από το 2006, και έτσι λοιπόν χωρίς να χάσω χρόνο την ακολούθησα! Με αφορμή το χορό, οδηγήθηκα πιο βαθιά στην traditional jazz και άρχισα να ανακαλύπτω με ενθουσιασμό τον κόσμο της μαύρης μουσικής και τον ήχο του γραμμοφώνου. Κάπως έτσι άρχισα να μοιράζομαι την swing μουσική με τον κόσμο, ήδη από το 2008 στις διοργανώσεις του LHG αλλά και ανεξάρτητα. Πλέον ανήκω στην ομάδα του LHG ως επίσημη Dj, και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχω οργανώσει διάφορες θεματικές βραδιές, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος τον ήχο και την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης.
Επειδή από μικρή είχα το μεράκι για το μοίρασμα αγαπημένων μουσικών μου με τον κόσμο, στα φοιτητικά μου χρόνια είχα κάνει τα πρώτα μου βήματα ως Dj, παρουσιάζοντας Indie - Alternative βρετανική σκηνή. Άλλα είδη μουσικής που θα ακούσετε από εμένα όταν δεν παίζω σε χορευτική διοργάνωση, είναι Spiritual, Ragtime, Blues, Dixieland – Hot Jazz, Rhythm n’ Blues, Doo Wop, Soul, Exotica, Bossa Nova, Groovy Lounge, Γαλλικό Chanson και παλιά ελληνικά τραγούδια. Αγαπημένοι καλλιτέχνες; The Coasters, Sam Cooke, Big Mama Thornton, Etta James, Otis Redding, The Temptations, Oscar Brown Jr., Quincy Jones, Horace Silver, Antonio Carlos Jobim, Astrud Gilberto, Astor Piazzolla, Σπάρτακος, Αττίκ. Ακούω κυρίως «μαύρη» μουσική, από τη γέννηση των spirituals μέχρι και τη soul. Η μαύρη μουσική μιλάει πολύ άμεσα και βαθιά στη ψυχή μου. Εξάλλου ο χαρακτηρισμός “Soul” της μουσικής αυτής κατηγορίας, δεν είναι τυχαίος.
Ένα καλό set list έχει να κάνει με την προσωπική αισθητική και το προφίλ του εκάστοτε Dj. Πέρα από αυτό όμως σίγουρα χρειάζεται να έχεις επικοινωνία με το ακροατήριο και τους χορευτές. Είναι δυναμική η σχέση. Προσφέρεις ενέργεια και συναίσθημα, και τα λαμβάνεις πίσω. Αφουγκράζεσαι τις ανάγκες και αναπτύσσεις την ανταλλαγή αυτή! Και φυσικά πάνω από όλα, να είναι συνειδητοποιημένο και αληθινό. Ο κάθε Dj οφείλει να γνωρίζει τη μουσική που μοιράζεται.
Υπάρχουν αμέτρητες πηγές. Η έμπνευση, η αφορμή για μάθηση και η γνώση υπάρχουν παντού! Συζητήσεις, βιβλία, ταινίες, ντοκιμαντέρ, συναυλίες, φεστιβάλ, δισκοπωλεία, και φυσικά ατελείωτες ώρες έρευνας στον παγκόσμιο ιστό.
Το αυτί και η ψυχή μου με κατευθύνουν στους καλλιτέχνες που έχουν το προσωπικό χαρακτηριστικό τους ύφος και ήχο. Εκεί για εμένα είναι όλη η ουσία και η επιτυχία. Να ακούσεις μία άγνωστη σύνθεση και να μπορέσεις να αναγνωρίσεις κατευθείαν τον μουσικό, είτε αυτός είναι συνθέτης, είτε διευθυντής ορχήστρας (band leader), σολίστας, τραγουδιστής. Ποιος μπορεί να ακούσει τον τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο ήχο του Sidney Bechet και να μην τον αναγνωρίσει κατευθείαν; Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζεστή, βαθιά εκφραστική «ματωμένη» φωνή της Billie Holliday. Την ευφυέστατη αυτοσχεδιαστική φωνή της Ella Fitzgerald..Τη μαγική τρομπέτα του Louis Armstrong, όπως και τη φωνή του. Το αέρινο βιμπράφωνο του Lionel Hampton. Τις ιδιοφυείς συνθέσεις του Duke Ellington. Ακούς δύο νότες από τα πλήκτρα του Count Basie και ξέρεις πως δεν μπορεί να είναι κάποιος άλλος. H μουσική του έχει την πιο καλαίσθητη και «αιωρούμενη» αίσθηση. Οι κλασσικοί δεν χαρακτηρίστηκαν έτσι τυχαία. Chick Webb, Fats Waller, Cab Calloway, Slim Gaillard, δυστυχώς δεν έχω χώρο να τα αναπτύξω! Και φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω τον Fletcher Henderson ο οποίος μαζί με τον Don Redman, διαμόρφωσαν τον ήχο της swing μουσικής κατά την γέννησή της. [caption id="attachment_2284" align="alignright" width="359"]Αν και μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω, ενδεικτικά αναφέρω μερικές αγαπημένες συνθέσεις: Grooving the minor, Flying home, Everything happens for the best, Mr. Paganini, Stomping at the Savoy, Jumping at the Woodside, Don’t be that way, Oh boy I’m in the groove. Και φυσικά το ιστορικό τραγούδι “Take the A Train” (ερμηνευμένο από την ορχήστρα του Duke Ellington), που ακούγεται κάθε φορά που ξεκινάει η ραδιοφωνική μου εκπομπή.
Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα έχει γίνει λίγο «μόδα». Όταν όμως το παρουσιάζεις αληθινά, μπορείς να το υποστηρίξεις και ξέρεις να το παρουσιάσεις όμορφα, δημιουργείς μία πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα και μένουν όλοι ικανοποιημένοι. Το καλύτερο είναι να προκαλείς ένα υγιές ενδιαφέρον. Μέσω αυτού έρχεται και η εξέλιξη στα ακούσματα.
Φυσικά έχω, και είναι ευπρόσδεκτες! Το ακροατήριο είτε έχει ακούσματα από τα παιδικά του χρόνια, είτε είναι «εκπαιδευμένο». Έτσι, μέσα στη πληθώρα της μουσικής έχει βρει τα δικά του αγαπημένα.
Εξαιρετική! Η ευθύνη θεωρώ πως είναι η ίδια είτε παίζεις για 5 ζευγάρια ένα βράδυ στην πόλη σου, είτε μπροστά σε 400 άτομα σε μία ξένη χώρα. Ο σκοπός είναι ο ίδιος, να δημιουργήσεις τη σωστή ατμόσφαιρα και να εκφραστούν οι χορευτές. Αυτό που αλλάζει είναι πως μοιράζεσαι την αγάπη σου για τη μουσική με άγνωστο κόσμο, και συνδέεσαι μαζί τους επικοινωνώντας μέσω αυτής. Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Πώς προκύπτει; Σε ακούν σε κάποιο φεστιβάλ ή πάρτυ, τους αρέσει αυτό που δημιουργείς, σε προτείνουν, σε καλούν!
Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Republic 100.3» είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς της Θεσσαλονίκης και μοναδικός στις μουσικές επιλογές του. Τα τελευταία χρόνια η μουσική μας άρχισε να ακούγεται και να αγαπιέται από το ευρύ κοινό. Στις αρχές του 2011, ο διευθυντής προγράμματος, Λευτέρης Κορδιάος, θέλησε να εμπλουτίσει το πρόγραμμα του σταθμού με μία διαφορετική πρόταση από κάποιον έμπειρο γνώστη του αντικειμένου, με αγάπη και σεβασμό προς τη μουσική αυτή, ώστε να μπορέσει να τον εμπιστευτεί. Κάπως έτσι επιλέχθηκα, έχοντας ήδη δώσει το στίγμα μου τα προηγούμενα τρία χρόνια μέσω των εμφανίσεων μου σε διάφορες διοργανώσεις του Lindy Hop Greece αλλά και ανεξάρτητα. Λόγω της μόδας που προέκυψε σχετικά με τη μουσική αυτή, της ιδιαιτερότητας της αλλά και της προσπάθειας αποτροπής της επιφανειακής εκμετάλλευσής της, αποφάσισα να παρουσιάσω στοιχεία για την ιστορία και την εξέλιξη της μουσικής, των συνθετών, των μουσικών, των τραγουδιών, αλλά και της τότε επικρατούσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης. Έτσι παρουσιάζεται μια πλήρης εικόνα στον ακροατή και συνδέεται καλύτερα με αυτό που ακούει. Από την ανταπόκριση που έχω όλα αυτά τα χρόνια, μπορώ με σιγουριά να δηλώσω πως αυτή η μέθοδος είναι πολύ αρεστή, εκτιμηταία και τελικά αποκομίζεται γνώση. Η προετοιμασία της εκπομπής περιλαμβάνει τη μουσική και ιστορική έρευνα βασισμένη στις πηγές που ανέφερα προηγουμένως, την επιλογή 40 συνθέσεων, την τακτοποίησή τους με κατάλληλη αλληλουχία και την εύρεση των χρόνων που θα εκφωνηθούν οι πληροφορίες. Ναι, παίρνει μέρες να ετοιμαστεί!
Φοράω τα χορευτικά παπούτσια από τα πρώτα βήματα του χορού αυτού στην χώρα μας, και θεωρώ πως η άνθισή του είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στους καιρούς που ζούμε! Και αυτό γιατί μοιράζει χαμόγελα! Η συγκέντρωση είναι αφορμή για ανταλλαγή, έμπνευση και εξέλιξη! Μη ξεχνάμε πως στο Savoy Ballroom η μουσική μαζί με τον χορό κατάφεραν να γκρεμίσουν κάθε είδους διαχωρισμό΄ φυλετικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, σε μία πολύ αυστηρή κοινωνία. Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα, λοιπόν! Ας φροντίσουμε να μην το ξεχνάμε! Η συμμετοχή μου στο φιλανθρωπικό σκοπό του Φεστιβάλ με βοηθά να αντιληφθώ πως το δικό μου όπλο ενάντια στις συνθήκες που μας επιβάλουν είναι η μουσική! Και μάλιστα είναι η μουσική που αναπτύχθηκε την περίοδο του Κραχ στην Αμερική και γέμισε τον κόσμο χαρά, ελπίδα και δύναμη. Μέσω αυτής, λοιπόν, θα βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής συνανθρώπων μας pου δεν βρέθηκαν απαραίτητα σε αυτή τη θέση απο προσωπική επιλογή.
Φωτό εξωφύλλου: