Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτό: Alexis Ghikas, Eduardo Ndreka PhotoArt

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου "Eres un angel", ανάμεσα στις τακτικές εμφανίσεις τους σε επιλεγμένα μέρη στην Αττική και μετά την πρόσφατη συμμετοχή τους στο Djanfogest στον Βύρωνα, οι Manouchedrome, σταθερά ανερχόμενοι στην gypsy swing / gypsy jazz μουσική σκηνή της Ελλάδας, μιλούν στο Swing in Greece.


manouchedrome passport2Αφορμή, η συμμετοχή τους στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία στις 15/11/2015 στο Cine Κεραμεικός. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή άλλων τεσσάρων συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, HiRollers, The Dead Hoofers, D.K. and The Band). Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids (facebook group) που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα ξεπερνά τα .500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται δέκα σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα και επτά dj. Το Swing in Greece είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.

  • Πείτε μου λίγα βιογραφικά στοιχεία του καθενός σε σχέση με το μουσικό σας παρελθόν. Πώς προέκυψε ο σχηματισμός του συγκροτήματος. Τί ακριβώς σημαίνει το όνομα;

Manouche και Roma είναι δύο φυλές τσιγγάνων. Το μουσικό ιδίωμα που παίζουμε λέγεται Jazz «Manouche». To δεύτερο συνθετικό προέρχεται από την λέξη «syndrome», δηλαδή "κόλλημα" με το συγκεκριμένο ύφος. Ο Δημήτρης Παρτσακλός τα τελευταία 3 χρόνια παρακολουθεί μαθήματα κοντραμπάσου, με κύρια μέλετη πάνω στην jazz αρμονία. Ο Γιώργος Κοστούρος και ο Δημήτρης Ψαλλίδας παίζουν κιθάρα από το 2000 παρακολουθώντας ανά καιρούς ιδιαίτερα μαθήματα και από το 2010 και μετά ο κύριος όγκος μελέτης τους αφορά την gypsy jazz και πάλι με την βοήθεια μαθημάτων επάνω στην jazz αρμονία.

  • Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια άνθηση της swing σκηνής. Ποια είναι η εικόνα στην επιμέρους σκηνή της gypsy swing / jazz manouche σε συνδυασμό και με το Djangofest; Μήπως τώρα είναι η στιγμή της; Η εξάπλωση του σουίνγκ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εκτιμάτε ότι “εκπαιδεύει” ίσως το ελληνικό αυτί σε μουσικά είδη όπως αυτά; Πώς μπορεί να γίνει ποιο οικείο για τον Έλληνα;


Με τη Δήμητρα Σιδέρη από πρόσφατη εμφάνισή τους στο Faust (φωτό: Eduardo Ndreka)Είναι πολύ όμορφο που ακούγεται αυτή η μουσική τα τελευταία χρόνια. Βέβαια όλοι οι μουσικοί πρέπει να προσέξουν πώς θα παρουσιάσουν αυτό το μουσικό ιδίωμα στο κοινό. Δεν είναι ανάγκη να το ελληνοποιήσουν για να το ακούσει ο κόσμος πιο εύκολα.

  • Τί νέο ετοιμάζετε;

Μετά από πολύ κόπο και συντονισμένη προσπάθεια είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναμένουμε την κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου με την FM records στις 14/11/2015. Λέγεται "Eres un angel" (Είσαι ένας άγγελος). Περιλαμβάνει δέκα κομμάτια, όλα ορχηστρικά, με αρκετά gypsy jazz standards, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι δικές μας συνθέσεις σε ρυθμό valse, bolero swing και bossa. Θα κυκλοφορήσει ηλεκτρονικά, καθώς και σε κανονική μορφή σε όλα τα δισκοπωλεία της Ελλάδας.

  • Εκτός από τον Django, ποιους άλλους καλλιτέχνες θαυμάζετε ή εμπνέεστε από αυτούς;

Είναι πολλοί, θα επιχειρήσουμε να αριθμήσουμε μερικούς μόνο. Αρκετοί είναι Γάλλοι, όπως ο κιθαρίστας και μπασίστας Biréli Lagrène, ο κιθαρίστας της gypsy jazz Tchavolo Schmitt και ο Dorado Schmitt (gypsy κιθάρα και βιολί), ο Adrien Moignard, ο Amati Schmitt (γιος του Dorado Schmitt), το κουαρτέτο Gonzalo Bergara από την Αργεντινή, ο Ιταλός κιθαρίστας Jacopo Martini και ο Βρετανός Remi Harris (σ.σ. ο τελευταίος και η μπάντα του έχουν προταθεί για τα Βρετανικά Βραβεία Jazz, στην κατηγορία των Ανερχόμενων Αστέρων).

  • Πόσο συχνά κάνετε πρόβα και προσωπική εξάσκηση ο καθένας; Βιοπορίζεστε από αυτό; 

Πρόβα κάνουμε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ η εξάσκηση είναι πολύωρη και καθημερινή. Δύο από τα μέλη μας, ο Δημήτρης Ψαλλίδας και ο Δημήτρης Παρτσακλός βιοπορίζονται από τη μουσική. Ο Γιώργος Κωστούρος κάνει και πρωινή δουλειά.

  • Πείτε μου λίγα λόγια και για τους κατά καιρούς καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεστε, όπως η Δήμητρα Σιδέρη.

Είναι αλήθεια πως μας αρέσει να συνεργαζόμαστε με πολλούς μουσικούς ανά καιρούς, καθώς ο καθένας αφήνει τη πινελιά του στις εμφανίσεις μας. Πολλές εμφανίσεις έχουμε κάνει με την Δήμητρα Σιδέρη καθώς έχουμε ταιριάξει και σαν άτομα. Είναι εξαιρετική μουσικός και έχει πολύ ιδαιτερη φωνή.

  • Με ποιο κριτήριο αποφασίζετε πού θα εμφανιστείτε; Από την πρόσφατη εμφάνισή τους στο Djangofest 2015 στον Βύρωνα (φωτό: Alex Ghikas).

Μας ενδιαφέρει κυρίως να είναι μέρη που να μας εμπνέουν!

  • Πώς διατηρείται η ισορροπία στις διασκευές; Τί δε θα αγγίζατε;

Πιστεύουμε πως χρειάζεται ιδαίτερη προσοχή στο τί μπορεί να πειραχθεί. Επιπροσθέτως, δεν έχουμε σκοπό να αναμίξουμε την ελληνική μουσική με την gypsy jazz σε καμία περίπτωση. Εμείς κινούμαστε πιο "παραδοσιακά", παίζοντας δικά μας κομμάτια ή gypsy jazz standards.

  • Αν περάσει αυτή η μόδα, τί; θα κάνετε; Ποιοί είναι οι στόχοι σας;

Ακόμη και αν περάσει η μόδα, εμείς θα συνεχίσουμε να ακούμε αυτό που υπάρχει μέσα μας. Δηλαδή, απλά να παίζουμε Gypsy Jazz με πλήρη αφοσίωση στον Django Reinhardt, πηγή Οι Manouchedrome (από αριστερά) Γιώργος Κοστούρος (κιθάρα), Δημήτρης Παρτσακλός (κοντραμπάσο), Δημήτρης Ψαλλίδας (κιθάρα).έμπνευσης και για τις δικές μας συνθέσεις.

  • Τι συναισθήματα σας δημιουργεί η συμμετοχή σε ένα Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ swing και rock'n'roll με αποδέκτη έναν φορέα όπως η Σχεδία, το περιοδικό δρόμου των αστέγων; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση που διανύει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Αισθάνεστε, βλέπετε να υπάρχει αλληλεγγύη στα δύσκολα ανάμεσά μας;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα παίξουμε για αυτόν το σκοπό! Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας είναι τραγική. Αλλά πρέπει να παλέψουμε και να σταθούμε όρθιοι κάνοντας πράγματα για τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Αλληλεγγύη υπάρχει, ναι. Πολλές προσπάθειες γίνονται από πολλούς φορείς, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε πως θα γίνει ακόμα πιο έντονη στο μέλλον. 

LOCATED AT
Impact Hub Athens
Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, 105 54
VIDEO