Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτό: αρχείο Dj Nua στο Facebook
Πρώτη φορά συνάντησα την Dj Nua σε ένα live του Ray Gelato στο Gazarte πριν από λίγα χρόνια. Σπιρτόζα, με κέφι, μπρίο και πολύ ιδιαίτερα, μεγάλα και φωτεινά μάτια, η Nua, όπως την αποκαλούν οι φίλοι, είναι πολύ "ψαγμένη" μουσικά: στη Λουιζιάνα έκανε μεταπτυχιακό στις Αφροαμερικανικές Σπουδές, με ειδίκευση στην Ιστορία της Jazz. Παράλληλα, είναι "η ψυχή του πάρτυ", θα λέγαμε, αφού συχνά διοργανώνει θεματικές βραδιές στις οποίες επικρατεί πολύ κέφι: τον Σεπτέμβριο οργάνωσε με επιτυχία, βραδινό διάπλου της Διώρυγας της Κορίνθου.
H Dj Nua έχει υπάρξει resident dj στο Μανχάτταν. Άνοιγε το πρόγραμμα και έπαιζε στα ενδιάμεσα της house band το 1996. Έχει παίξει στη Ρώμη (2000), στη Μαδρίτη (2003 και 2005), στην Γκρενόμπλ και αρκετές φορές στο Παρίσι, στη Νέα Ορλεάνη και στο Άμστερνταμ το 2010 στο Haarlem Jazz and More, καθώς επίσης και τρία χρόνια στις εκδηλώσεις για τα γενέθλια της βασίλισσας της Ολλανδίας και την πρώτη χρονιά του βασιλιά. Φέτος, μπορείτε να την ακούσετε να παίζει στο Corner Stories (τέρμα Πατησίων) κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα (19.00) και κάθε Τετάρτη (21.00) στο Tamarind στο Μεταξουργείο, ενώ είναι μία από τους επτά dj που θα παίξουν στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία την Κυριακή 15/11/2015 στο Cine Κεραμεικός.
Η Dj Nua μιλά στο Swing in Greece με αφορμή τη συμμετοχή της στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία στις 15/11/2015 στο Cine Κεραμεικός, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή πέντε συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, HiRollers, The Dead Hoofers, Manouchedrome, D.K. and The Band). Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids (facebook group) που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα πλησιάζει τα 1.500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται δέκα σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα και επτά dj. Το Swing in Greece είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Έχω σπουδάσει γαλλική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο Μπατόν Ρούζ της Λουϊζιάνα έκανα Αφροαμερικανικές σπουδές, με ειδίκευση στην Ιστορία της Jazz. Η δισκοθήκη μου είναι, θα έλεγα, πλούσια: έχω διαθέσει μια μικρή περιουσία. Eπίσης, γνωρίζω τί είναι αυτό που παίζω, άσχετα αν μπορεί να εκτιμηθεί. Ακούω πάρα πολλά είδη μουσικής, μού αρέσουν πολλά, και παρακολουθώ ευλαβικά, συναυλίες πολλών ειδών, από μέταλ μέχρι μπαρόκ.
Το mp3 υστερεί κατά πολύ. Δεν εχει καμία σχέση με τις πραγματικές ηχογραφήσεις. Προσωπικά, όταν είμαι σπίτι, θα άκουγα μόνο πλάκες (γραμμοφώνου) γιατί αγαπώ πολύ αυτό το σύρσιμο, αλλά βαριέμαι να σηκώνομαι συνέχεια να αλλάζω πλάκα. Οπότε, ο δίσκος ή και το cd κάνει τη δουλειά. Αν το cd είναι καλή παραγωγή, έχει άψογο ήχο. Επίσης, και το Mp4 είναι καλό. Επειδή μετατρέπω σε κάποιο στούντιο ηχοληψίας τις πλάκες γραμμοφώνου μου σε Mp4, ακούγεται ωραία.
Για περίπου δυόμισι χρόνια παρακολούθησα μαθήματα lindy hop, επειδή αγαπώ τόσο αυτή τη μουσική, και θα ήθελα να την χορεύω στο ελάχιστο έστω, όταν την ακούω. Έμαθα τα βασικά, αλλά κι αυτά τα ξεχνώ επειδή δεν τα εξασκώ. Είμαι ικανοποιημένη, όμως, επειδή προσπάθησα να προσεγγίσω αυτή τη μουσική και από την πλευρά του χορευτή.
Η jazz για μένα, και ειδικά αυτό το κομμάτι της, είναι το καταστάλαγμα όλων αυτών των ειδώνπου άκουγα από μικρή. Είναι η μουσική εξέλιξή μου. Με ζωντανεύει και με κάνει να χορεύω στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Ξεκίνησα ανορθόδοξα, από κλασσική, μετά πήγα στο ροκ, το μπλουζ , την τζαζ. Αλλά συνεχίζω να ακούω χάϊλαϊφ, το ίδιο καλά με τσαράγκα και κινέζικα του 1930, παραδοσιακά νησιώτικα, η ντιτζεριντού. Υπάρχει μουσική για κάθε διάθεση και ώρα. Ευτυχώς!!!
Πιστεύω πολύ στον εθελοντισμό και στην συλλογική προσπάθεια για οτιδήποτε μας αφορά. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, μου αρέσει να γίνονται τέτοιες προσπάθειες, από μελη κοινοτήτων, και όπου μπορώ (πολύ συχνά) συμμετέχω με ό,τι βοήθεια μπορώ να δώσω, όχι μόνο μουσικά. Στις μέρες μας θα υπάρχει όλο και πιό μεγάλη ανάγκη γύρω μας, για να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας. Αυτό μας κάνει συνειδητούς πολίτες.