Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτό: αρχείο στο Facebook
Αρχικά lindy hopper και κατόπιν και dj στον χώρο του swing, ο Θανάσης Οικονόμου, ξεκίνησε την περασμένη σαιζόν και συνεχίζει και φέτος να βάζει μουσική σε κυριακάτικα πάρτυ στο White Monkey στο Χαλάνδρι, με την ονομασία "Swing 'n' More". Παράλληλα, βάζει μουσική για τις ανάγκες της μουσικοχορευτικής κοινότητας swing και σε άλλα πάρτυ (Sq, Μπλε Παπαγάλος).
Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, ο Θανάσης θα είναι ένας από τους επτά dj που θα παίξουν στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή 5 συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, HiRollers, The Dead Hoofers, Manouchedrome, D.K. and The Band). Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids (facebook group) που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα πλησιάζει τα 1.500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται 10 σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα.
Σε κανένα party δεν έχω χρησιμοποιήσει setlist ή playlist. Διατηρώ μια ολοένα και μεγαλύτερη «δεξαμενή» από κομμάτια τα οποία είναι εξίσου πιθανό να «παίξουν» και το «επόμενο» καθορίζεται εκείνη την ώρα, πάντα σε σχέση με το επίπεδο των χορευτών, το πόσο γεμάτη είναι η πίστα, την ενέργεια του κόσμου… Ακόμα και ο καιρός παίζει ρόλο. Δε θέλεις να ξεθεώσεις τον κόσμο με συνεχόμενα γρήγορα κομμάτια όταν στο χώρο της εκδήλωσης έχει ζέστη. Οπότε, για το χρόνο προετοιμασίας που ρωτάς, ουσιαστικά πρόκειται για χρόνος εμπλουτισμού της μουσικής μου βιβλιοθήκης. Συνήθως αφιερώνω δύο απογεύματα την εβδομάδα.
Το πιο σημαντικό μέρος είναι η άντληση μουσικών ακουσμάτων. Αυτό γίνεται ακούγοντας διαδικτυακά κανάλια μετάδοσης μουσικής swing. Άπαξ και «σταμπάρω» κάτι που μου αρέσει, το να το αποκτήσω είναι το πλέον εύκολο στην εποχή μας. Μέχρι το 2012 που ξεκίνησα να χορεύω Lindy Hop, οι μουσικές μου γνώσεις για το είδος ήταν ελάχιστες. Η πρώτη ερώτηση που έκανα ιδιαιτέρως στη δασκάλα μου, Νεφέλη (σ.σ. Athens Lindy Hop), ήταν «πού μπορώ να βρω μουσική swing;». Οπότε, καταλαβαίνεις ότι τότε «I was beginning to see the light». Έκτοτε, μαζεύοντας και ακούγοντας μουσική swing, δε μένω μόνο στο όνομα του καλλιτέχνη και στον τίτλο του κομματιού. Μ’ αρέσει ιδιαιτέρως να διαβάζω βασικά πράγματα από τη βιογραφία των δημιουργών. Δεν μπορείς να φανταστείς την έκπληξή μου όταν διάβασα πως ο Glenn Miller χάθηκε σε πτώση αεροπλάνου στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο δεν έχει βρεθεί ποτέ. Μετά από αυτήν την πληροφορία, δε νιώθω το ίδιο βάζοντας σε ένα party το «In The Mood». Για την ακρίβεια, κάθε τραγούδι μετακινείται σε άλλη διάσταση αν ξέρεις κάποια πράγματα για το δημιουργό του.
Η ιδέα της σειράς του “Swing ‘n’ More” ξεκίνησε στο White Monkey, στο Χαλάνδρι, ώστε να έχει βάση τη μουσική swing και, αν χρειαζόταν λόγω συνθηκών να μπουν και άλλα είδη σε προχωρημένη ώρα. Πράγματι, στις αρχές της πρώτης σεζόν του “Swing ‘n’ More” (2014 - 2015), η αναλογία χορευτών σε σχέση με τους απλούς θαμώνες ήταν μικρή. Προσπαθώντας να τους ικανοποιήσουμε όλους και να ανανεώσουμε, όπως σωστά είπες, τα ακούσματά τους, στις μουσικές επιλογές έμπαιναν συγγενή είδη, όπως rock ‘n’ roll και rythm ‘n’ blues. Κάποιες φορές, σε προχωρημένη ώρα, ενώ είχε λήξει το swing party, έκαναν την εμφάνιση τους και άλλα είδη, όπως funk, soul, indie rock/pop, κτλ. Ήδη όμως από τα μισά της περυσινής σεζόν, αλλά ακόμα περισσότερο από φέτος που το White Monkey έχει δημιουργήσει περισσότερο χώρο για χορό, παρατηρείται μεγαλύτερη αναλογία μεταξύ χορευτών και απλών θαμώνων, κάτι που μας σπρώχνει στο να βάζουμε σχεδόν αποκλειστικά μουσική swing. Φυσικά έχουμε – και μας αρέσει αυτό – και αρκετούς φίλους από το χώρο του rock ‘n’ roll, οπότε τους τιμούμε ανάλογα και με δικά τους ακούσματα, το οποίο γίνεται ευχάριστα αποδεκτό και από τους Lindy Hoppers.
Είμαι της άποψης ότι η πολυφωνία κάνει καλό και χρειάζεται. Και, κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε αρκετοί. Ήδη ο προσεκτικός ακροατής / χορευτής θα έχει καταλάβει ότι ο κάθε DJ έχει το στυλ του. Και όχι μόνο στη μουσική. Επομένως, το να δίνεται η δυνατότητα σε έναν διοργανωτή να επιλέξει έναν DJ βάσει του στυλ του και σε ένα χορευτή να απολαμβάνει διαφορετικά στυλ και πρόσωπα από party σε party είναι σημαντικό για να μην κορεστεί ο χώρος. Όσο για τις προϋποθέσεις, μία και μόνο μία: καλή διάθεση.
Τί να πρωτοδιαλέξει κανείς; Με πολλή δυσκολία ξεχωρίζω τα παρακάτω κομμάτια: «Drop Me Off In Harlem», «Splanky», «Little Brown Jug», « Sing, Sing, Sing (With a Swing)» και «It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)». Όσο για τις μπάντες, αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο. Mιας και είμαι μεγάλος fan των big bands, ας περιοριστούμε για τους σκοπούς της συνέντευξης στις μπάντες των Count Basie, Glenn Miller, Tommy Dorsey, Chick Webb και Gene Krupa. Αγαπημένη μου επιλογή για birthday jam σε follower είναι το «C'est Magnifique» με την ξεσηκωτική φωνή της Kay Starr, ενώ για leader μού αρέσει πολύ το «Joshua Fit The Battle Of Jericho» από τη μαγική τρομπέτα του Sidney Bechet.
Φυσικά! Οι παραγγελιές ξεκινούν πριν ακόμα ξεκινήσει το party, συνήθως μέσα από το αντίστοιχο facebook event ή μέσω μηνυμάτων και συνεχίζονται κατά τη διάρκεια του party. Έχω πάρει και παραγγελιά και αφού έχει λήξει party με υποσημείωση «αυτό για την επόμενη φορά». Το εύρος που ζητούν είναι μεγάλο. Από κομμάτια swing ηχογραφημένα στις δεκαετίες '30 – '40, νεότερες διασκευές, κομμάτια που δεν είναι swing αλλά έχουν ρυθμό για Lindy Hop μέχρι και τελείως άσχετα.
Ο Κομφούκιος είχε πει «βρες μια δουλειά που σου αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ ξανά». Αυτό ακριβώς!
Εύχομαι το φιλανθρωπικού σκοπού party που ετοιμάζεται από όλη την κοινότητα swing στην Ελλάδα, και στο οποίο θα έχω και εγώ την τιμή να βάλω για λίγο μουσική, να έχει την απήχηση του κόσμου, ώστε να ενισχυθεί όσο περισσότερο γίνεται το περιοδικό δρόμου "Σχεδία".