Σίγουρα όλοι όσοι χορεύουν swing το έχουν ακούσει σε κάποιο από τα εκατοντάδες πάρτυ ή έχουν κάνει μάθημα υπό τους ήχους του, κι ας μην ξέρουν ίσως ότι λέγεται έτσι.



Το “Tuxedo Junction” του Erskine Hawkins και της ορχήστρας του είναι ένα από πιο χαρούμενα και χαρακτηριστικά κομμάτια swing και ένα από τα πιο περιζήτητα jazz standards. Και κατά την ταπεινή μου γνώμη, η επιτομή αυτού που είναι το swing και το lindy hop. Δε πα να είσαι χάλια ψυχολογικά; Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το κομμάτι να μη σου φτιάξει τη διάθεση, και προς το τέλος, ίσως και να το σιγοσφυρίζεις. Ο τρομπετίστας, συνθέτης και δημιουργός της swing ορχήστρας που έφερε το όνομά του, Erskine Hawkins, γεννήθηκε σαν σήμερα 26 Ιουλίου το 1914 στο Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα, η οποία φρόντισε να τιμήσει το αξιότατο τέκνο της, δίνοντας το όνομά του σε ένα πάρκο που βρίσκεται κοντά στη διάσημη, χάρις στην εμβληματική του αυτή σύνθεση, διασταύρωση. Γύρω από την Tuxedo Junction εξελισσόταν η νυχτερινή ζωή των μαύρων της δεκαετίας του ’30 στη γενέτειρα του Hawkins. Στην περιοχή, λοιπόν, βρισκόταν, μεταξύ άλλων, και ένα μαγαζί από όπου οι έγχρωμοι εργάτες νοίκιαζαν σμόκιν (tuxedo)

erskine hawkinsΠαιδί πολυμελούς οικογένειας, ο Erskine Hawkins ήξερε να παίζει ντραμς και τρομπόνι από την ηλικία των 3 ετών, ενώ στο μουσικό σχολείο στο οποίο φοίτησε ήταν συμμαθητής με τον μετέπειτα ντράμερ της ορχήστρας του Count Basie, τον Jo Jones. Τελικά, όλοι αυτοί, μια παρέα ήταν, κατά κάποιον τρόπο.

Το Tuxedo Junction πρωτοπαίχτηκε με τη σχολική του μπάντα ονόματι ‘Bama State Collegians, πρόδρομο της μετέπειτα ορχήστρας που έφερε το όνομά του και η οποία το απέκτησε το 1934, όταν μεταφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη. Δύο χρόνια αργότερα, άρχισαν να ηχογραφούν, και το 1938 πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη εμφάνισή τους στα μουσικά δρώμενα, υπογράφοντας συμβόλαιο με την RCA Victor. Παράλληλα, εμφανίστηκαν στο Harlem Opera House πλάι σε ονόματα όπως του Duke Ellington, Cab Calloway, Jimmy Lunceforde και του Earl Hines. Δύο ακόμη επιτυχίες του ίδιου και της μπάντας του ήταν το AfterHours”και το “Tippin’ In”.


Ο Hawkins αντλούσε τις επιρροές του από τον Louis Armstrong και μάλιστα ο τελευταίος τού έκανε κάποια φορά, έκπληξη στα παρασκήνια του Apollo Theater και έκτοτε, κάθε φορά που ο Hawkins ερχόταν στη Νέα Υόρκη, εμφανίζονταν από κοινού στο Savoy Ballroom. Λέγεται ότι κάποτε, ο Λούις Άρμστρονγκ, βλέποντας τον Hawkins να τον μιμείται στον τρόπο που έπαιζε τρομπέτα, του είπε “εσύ το κάνεις να φαίνεται εύκολο. Πρέπει να το κάνεις να μοιάζει δύσκολο”. Ο Hawkins κατάφερε να διατηρήσει την μπάντα του μέχρι και το 1953, όταν η swing era είχε προ πολλού παρέλθει και η jazz οδηγείτο στα μονοπάτια της bebop. Πέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 1993.

Ιφιγένεια Διαμάντη με πληροφορίες από Allmusic.com, Jazz.com, All About Jazz.  Φωτό εξωφύλλου: Corbis


Το "Tuxedo Junction" ακούγεται στη χορογραφία “Frankie 99” μελών της αθηναϊκής κοινότητας για την επέτειο γέννησης του Frankie Manning, σε βίντεο το οποίο γύρισε και μόνταρε η εικαστικός και lindy hopper, Ρένα Τσαγγαίου τo 2013:

LOCATED AT
Impact Hub Athens
Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, 105 54
VIDEO