"Υπάρχει vaudeville και βωντεβίλ. Από τη μια μεριά είναι το γαλλικό πρωτότυπο από τον 19ο αιώνα (1800-1860) με τις απλοϊκές μονόπρακτες κωμωδίες και τα χαρωπά τραγουδάκια, κι από την άλλη είναι το απλοϊκότερο αμερικανικό από το 1880 μέχρι και τη δεύτερη δεκαετία του 20ού, με τα «νούμερά» του, με τα ακροβατικά, με τις χοντροκομμένες πλάκες και παρλάτες, το οποίο έφτανε μέχρι και σε «freak shows». Σήμερα, το περιπαικτικό αυτό είδος βρίσκεται πλησιέστερα στην παρωδία παρά ποτέ.Βέβαια, το vaudeville έκανε την εισβολή του και σ’ εμάς ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1870, μετά τις επισκέψεις γαλλικών λυρικών θεάτρων στην Ελλάδα. Το είδος κρίθηκε πολύ πιο ελκυστικό και προσιτό στις αστικές μάζες από το ιταλικό μελόδραμα. Μέχρι εκείνη την εποχή η «ευρωπαϊκή μουσική» περιοριζόταν σε περιχαρακωμένους χώρους της μικρής πρωτεύουσας". Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από παλαιότερη κριτική του Σπύρου Παγιατάκη (είχε δημοσιευθεί στην Καθημερινή της Κυριακής (25/4/2010) για την παράσταση "Η Υπόθεση της οδού Λουρσίν" του Ευγένιου Λαμπίς που είχε σκηνοθετήσει η Μάρθα Φριντζήλα στο Θέατρο «Πορεία» και αναδημοσιευθεί στο blog Κριτική Θεάτρου [reviewtheatre.wordpress.com]). vaudeville-circus-banner2015

Το vaudeville ώς έννοια είναι αρκετά νέα για ένα ευρύτερο κοινό που έρχεται σε επαφή μαζί του, είτε ώς θεατής, είτε ώς συμμετέχων στην ομώνυμη παράσταση που για τέταρτη συνεχόμενη σαιζόν φέτος πραγματοποιεί η μία εκ των δύο μεγάλων σχολών lindy hop στην Αθήνα, οι Athens Lindy Hop (ALH). Το τέταρτο Vaudeville Revue γίνεται το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 στις 22.00 στο Old City Co (Πατησίων 99, dj set από τις 20.30, είσοδος: 10 € με μπύρα ή κρασί και μπουκαλάκι νερό) και έχει ως θέμα του το Τσίρκο. Τόσο μη οικεία είναι -προς το παρόν- η έννοια του vaudeville, που δημιουργεί προβληματισμό για το πώς προφέρεται, όπως το ακούω από κορίτσια και αγόρια που δραστηριοποιούνται στη χορευτική swing σκηνή της Αθήνας. Διαβάζοντας κι εγώ, βλέπω πως είναι βώντεβιλ, με ένα βαθύ, μακρό -ω- όπως το «Ω!» του θαυμασμού ή βωντεβίλ, α λα αμερικαίν ή γαλλιστί, ό,τι επιλέξει ο καθείς.

Η προσέγγιση που κάνουν στο είδος του vaudeville οι Athens Lindy Hop στην ετήσια γιορτή λήξης και μεγαλύτερη εκδήλωσή τους, διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Φέτος, θέμα είναι το Τσίρκο, πέρυσι ήταν οτιδήποτε tropical / exotic, το 2013 ήταν κινηματογραφικά musical και το πρώτο, το 2012 είχε θέμα "Summertime, and the living is easy".

"Και τί δουλειά έχει το Vaudeville με το swing και το lindy hop;" ίσως γεννηθεί η απορία. «Η αγάπη για το Vaudeville αλλά και η επιθυμία να παρουσιάσουμε ποικιλία στον χορό και στο performance, πάντα όμως στο πλαίσιο της vintage αισθητικής (σ.σ.: στην αχλύ της οποίας κινείται όλο το swing "κίνημα"), ενέπνευσε αυτό το project. Από swing, charleston, chorus line και κλακέτες, μέχρι mambo, musical, βωβά κωμικά σκετς και τρικς, στο Vaudeville των Athens Lindy Hop έχουν παρουσιαστεί ήδη πάρα πολλά, ποικίλα και ευφάνταστα νούμερα» λέει στο Swing in Greece η Μαριάντζελα Σαλίχου, η μία εκ των τριών προσώπων πίσω από τους Athens Lindy Hop, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο που της εστάλη ηλεκτρονικά. Όπως εξηγεί, στο Vaudeville Revue, το concept και η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκουν σε εκείνη, και η συνεργασία με την Μαρία - Νεφέλη Αμπατζή και τον Αλέξανδρο (Άλεξ) Παλαμήδη, τα άλλα δύο πρόσωπα πίσω από τους ALH, έγκειται στην παραγωγή. Αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό το εξής ερώτημα: θα υπάρχει φέτος μεγαλύτερη συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών; Προσωπική μου αίσθηση είναι πως τις προηγούμενες χρονιές -τις δύο τουλάχιστον που έχω δει το 2013 και το 2014- ήταν, θα έλεγα, δυσανάλογη σε σχέση με των διδασκόντων. «Το Vaudeville δεν είναι μια μαθητική παράσταση της σχολής», αποσαφηνίζει η Μαριάντζελα. «Είναι ένα project, ένα show που κάνουμε για να διασκεδάσουμε εμείς οι ίδιοι τους μαθητές μας και όσους άλλους θέλουν να δουν ένα βαριετέ. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνεται αναλογικά η συμμετοχή των μαθητών με των διδασκόντων. Σε αυτή τη βραδιά όμως, συμπεριλαμβάνουμε, χωρίς κανέναν περιορισμό, και όσους μαθητές επιθυμούν να συμμετέχουν παρουσιάζοντας μια δική τους χορογραφία -και όχι κάτι έτοιμο- σε διαγωνιστικό μέρος, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο δημιουργικό για εκείνους. Επιπλέον, είναι κάτι που τελικά τους κάνει πιο υπερήφανους και αυτούς και εμάς! Άλλωστε, μαθητές που έχουν τη διάθεση και τον χρόνο να δεσμευθούν για να συμμετάσχουν στις βασικές χορογραφίες του show, είναι ευπρόσδεκτοι και κάθε χρονιά συπεριλαμβάνονται».

Ενδιαφέρον το παρακάτω στοιχείο που ανακοινώνει στο Swing in Greece: το Vaudeville των ALH βάζει «πλώρη» και για το εξωτερικό. «Το σόου σιγά σιγά θα αρχίσει να παρουσιάζεται και εκτός swing "σκηνής" ενώ μέρη του έχουν παρουσιαστεί και έχει ζητηθεί άδεια αναπαραγωγής τους από το εξωτερικό (Αγγλία και Αμερική)», δια στόματος Μαριάντζελας Σαλίχου.

Λόγω του φετινού θέματος, που είναι το Τσίρκο, «θα έχουμε περισσότερους guests. Κάθε χρονιά μπαίνει ένα θέμα ώστε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα νούμερα και να δώσει στους μαθητές ιδέες για τον διαγωνισμό. Οι μαθητές σχηματίζουν ομάδες από 2 μέχρι 6 άτομα και φτιάχνουν μια δική τους χορογραφία. Η διαδικασία αυτή τους φέρνει πιο κοντά και τους κάνει να βάλουν σε εφαρμογή ό,τι έχουν διδαχθεί στα μαθήματα, αλλά και να τα προχωρήσουν, στην ανάγκη να ξεπεράσουν τους συμμαθητές τους και να κλέψουν τις εντυπώσεις! Έχουμε δει πολύ ευφάνταστα πράγματα», συμπληρώνει. Και, πώς και επελέγη το Τσίρκο ως θέμα; «Επειδή φέρει πάρα πολύ έντονες και χαρακτηριστικές εικόνες, διαθέτει το στοιχείο του vintage, είναι παιχνιδιάρικο και έχει το ακροβατικό στοιχείο όπως το Lindy Hop. Και παράλληλα, αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ιδεών».

Σε ρόλο ringmaster, όπως λέγεται ο παρουσιαστής του τσίρκο, θα βρίσκεται ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος, ο οποίος έφερε κεντρικό ρόλο στο θεατρικό έργο «Αυτό είναι Swing!» που παρουσιάστηκε στις αρχές του 2015, και στο οποίο οι Athens Lindy Hop έκαναν τις χορογραφίες και παράλληλα, είχαν μικρή συμμετοχή (Μαριάντζελα Σαλίχου, Ανν - Βενέτ Χριστοδούλου, Άλεξ Παλαμήδης). «Θα παρουσιαστούν κάποιες χαρακτηριστικές περσόνες του τσίρκο. Είχαμε κάποιες απώλειες λόγω θεμάτων υγείας, αλλά κινηθήκαμε γρήγορα και αναπληρώσαμε πολλά στοιχεία, οπότε θα παρουσιαστεί ένα πλήρες σόου, με ταλαντούχους συντελεστές», καταλήγει η ίδια.
Στο μουσικό σκέλος της βραδιάς θα βρίσκονται live οι Muchatrela Band, συγκρότημα που προσεγγίζει το Dixieland και τη Hot Jazz.
 
 
Διαγωνισμός ομάδων μαθητών
 
Ο κόσμος του Τσίρκο αποτελεί στοιχείο έμπνευσης φέτος για τους συμμετέχοντες στο διαγωνιστικό σκέλος της βραδιάς. Ίσως χωρίς τη μελαγχολία, τη θλίψη και την ανατριχίλα που φέρνουν στον νου ακούσματα όπως εκείνα των Tiger Lillies, οι οποίοι αντλούν στοιχεία από αυτό ή εικόνες όπως του βίντεο του "All I Want is You" των U2, με ιστορία εμπνευσμένη από τον κόσμο του Τσίρκο. Εδώ, στο διαγωνιστικό σκέλος, θέση έχει η χαρά του τσίρκο: ζογκλέρ, μπαστούνια, πολύχρωμα κοστούμια, μουσικά κομμάτια που παραπέμπουν σε τσίρκο.

Οι φετινοί νικητές θα κερδίσουν 50% έκπτωση σε επόμενο σεμινάριο των Athens Lindy Hop με ξένους διδάσκοντες προσκεκλημένους, και καλούνται να ετοιμάσουν χορογραφίες με άξονα το lindy hop ή συγγενή είδη του (balboa, shag, charleston, jazz, boogie woogie), «χωρίς να απαγορεύονται στοιχεία από άλλα είδη χορού, θεατρικότητα, κλπ». Στα κριτήρια βαθμολογίας θα ληφθούν υπόψιν

Φαντασία και δημιουργική χρήση του lindy hop (jazz, charleston κ.α.) στη χορογραφία, όπως και στου τραγουδιού που επέλεξε η ομάδα

ικανότητα να ξεσηκώσει και να εντυπωσιάσει το κοινό,

πρωτοτυπία και κωμικά στοιχεία στην χορογραφία,

τεχνική εκτέλεσης της χορογραφίας,

ποικιλία και φαντασία στις φιγούρες,

εμφάνιση/κοστούμια.

Καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους.
 
Φωτογραφίες: Αθηνά Λιάσκου (Vaudeville 2012) athenaliaskou.tumblr.com/
                         Νικολέττα Κοντούλη (Vaudeville 2013)
                         Γιάννης Μαργετουσάκης (Vaudeville 2014) www.facebook.com/Margetousakis
 
Vaudeville 2014 
 
[gallery ids="934,935,936,937,938,939,940,94"]
 
Vaudeville 2013
 
[gallery ids="942,943,944,945,946,947,948"]
Vaudeville 2012
 
[gallery ids="958,959,960,96,962"]
 
Ιφιγένεια Διαμάντη