Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ψυχή δεν περ-πατούσε τα κάθετα στενάκια μεταξύ της Περικλέους / Καραγεώργη Σερβίας και της Κολοκοτρώνη. Δέκα χρόνια πριν, η γειτονιά των αργυροχρυσοχόων ερήμωνε μόλις σουρούπωνε. Μια κοπέλα θα αισθανόταν πιο ασφαλής αν βάδιζε με παρέα, και όχι μόνη της εκεί. 

 

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, όταν η περιοχή, με «ραχοκοκκαλιά» την οδό Κολοκοτρώνη και στις παρυφές της πλατείας Καρύτση, άρχισε σταδιακά να αλλάζει φυσιογνωμία: μπαράκια και στέκια άρχισαν να «ξεφυτρώνουν» κατά μήκος της Κολοκοτρώνη, πέριξ του αγάλματος μέχρι την Αθηνάς, κατόπιν στην Περικλέους / Αθηναΐδος / Αγ. Ειρήνης και μετά στη Θησέως, στη Ρόμβης, στη Λέκκα, μεταφέροντας ή δημιουργώντας ένα νέο επίκεντρο συνάντησης δίπλα σε μαγαζιά που χρόνια υπήρχαν εκεί, όπως το Booze, φέρον έναν αέρα ολίγον από εναλλακτικό, ολίγον από χιπ, ολίγον από κάτι τις διαφορετικό και συνάμα γοητευτικό.

Για μένα μοιάζει με ένα πολύβουο μελίσσι δραστηριοτήτων, το αγαπημένο μου σημείο της πόλης, ειδικά όταν σουρουπώνει τον χειμώνα ή απογευματιάζει το καλοκαίρι, και το φως του ήλιου ροδίζει τα υπέροχα κτίρια που εκείνη την ώρα είναι για φωτογραφία. Άλλοτε μελαγχολώ λίγο, επειδή η φυσιογνωμία της περιοχής αλλάζει και τα παλιά υφασματάδικα στα εν λόγω κτίρια, γίναν μπαρ – ρέστοραν, την ίδια στιγμή όμως δεν μπορώ να μη χαίρομαι που χώροι οι οποίοι μαράζωναν ή ενδεχομένως όδευαν προς κατεδάφιση, απέκτησαν νέα πνοή, όπως το αλλοτινά ερειπωμένο κτίριο που σήμερα στεγάζει το PureBliss στην οδό Ρόμβης, ένα πανέμορφο δίπατο νεοκλασικό, που αναδείχθηκε με τα χρώματα που μέσα κι έξω το στολίζουν. Κατ’ αναλογίαν, πνοή και χρώμα στη Θησέως έδωσε το Drunk Sinatra και χρονικά μεταγενέστερα από αυτό, μια σειρά από άλλα μαγαζιά, κουρεία, μεζεδοπωλεία, κλπ.

Εσχάτως μάς προέκυψε ανανέωση και στη 
Στοά των Εμπόρων (κάντε κλικ για να διαβάσετε λίγα λόγια για τοΛεπτομέρεια από το Μέγαρο Στοάς Εμπόρων (φωτό: Ιφιγένεια Διαμάντη) αρχιτεκτονικό κομμάτι του Μεγάρου του Ταμείου Ασφαλίσεως Εμπόρων από την ιστοσελίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) με 2 επεμβάσεις από νέους δημιουργούς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, άτυπες συλλογικότητες που δίνουν νέα πνοή στα κενά καταστήματα της στοάς, ένα «μαγικό» σημείο που από την οδό Βουλής 8-10, (μεταξύ Κολοκοτρώνη και Περικλέους) σε βγάζει μέσα από μια σκάλα με πανέμορφα κάγκελα, στο μωσαϊκό όπου συνυπάρχουν το Όμικρον, το «παίρνω – Αμπάριζα – και - βγαίνω», και κατόπιν, στη Λέκκα και διάφορους μυστικούς κήπους.

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Δύο από τους πεζοδρόμους αυτούς φιλοξενούν σήμερα, αύριο και μεθαύριο, εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας ή Γιορτής της Μουσικής, η οποία εορτάζεται στις 21 Ιουνίου. Στο πλαίσιο των γενικότερων εκδηλώσεων, το Swing in Greece εστιάζει τον φακό του περισσότερο στις swing και jazz εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στην περιοχή. 

Από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 00.00 της Πέμπτης 19/6, στον πεζόδρομο της Θησέως, το Drunk Sinatra, το IPPO Bar, το Einstein και το Hommy φέρνουν τη μουσική στο ποτήρι σας! Πλούσιο και χορταστικό πρόγραμμα περιμένει –καιρού επιτρέποντος...- όσους κάνουν τη βόλτα τους κατά κει. Στις 18.00 ξεκινούν με live οι The Dead Hoofers. Στις 20.30 θα τραγουδήσει η Ιωάννα Τσαγκάρη ή Black Cotton Doll και στις 22.00, οι Athens Swing Cats θα χορέψουν. Τη βραδιά θα κλείσουν στις 23.00 οι JazzMatazz.

Νωρίτερα, στις 19.30, οι The Swingouts θα επιλέξουν κομμάτια από μια ψαγμένη δισκοθήκη της swing era και της διαδόχου εποχής της. Οι The Swingouts είναι δύο νέα παιδιά, ο Γιώργος Αποστολάς και ο Κωνσταντίνος Χράπαλος, με πολλή αγάπη και μεράκι για τη μουσική και τον χορό και όλο το κύμα swing και lindy hop, που χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει. Είναι οικοδεσπότες πολύ προσεγμένων πάρτυ (τα πάρτυ τους στο Hard Rock Cafe έχουν αφήσει εποχή), άλλοτε με live μπάντες, αλλά και εξωτερικών εκδηλώσεων, συσπειρώνοντας την αθηναϊκή κοινότητα lindy hop, ενώ φέτος οργάνωσαν ένα από τα πολλά σεμινάρια με ξένους δασκάλους που εμπλούτισαν το σύνολο της σουινγκικής σεζόν. 
Καραγεώργη Σερβίας (φωτό: Ιφιγένεια Διαμάντη)
Λίγο πιο πέρα, στον πεζόδρομο της Ρόμβης, στις 21.00 οι Belleville θα εμφανιστούν στο Pure Bliss, ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν στο The Speakeasy Bar (Λέκκα), οι Swing Shoes με τη Sugahspank στις 22.30. Την Παρασκευή 20/6, στον πεζόδρομο της Θησέως, τη σκυτάλη παίρνει η χορευτική ομάδα Athens Boogie στις 18.00, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με Babi Bone Project (19.30), Dj Alex K (last drive, 21.00), The Misty Blue Boys (22.30).       

 

 

 

 

Ιφιγένεια Διαμάντη 

LOCATED AT
Impact Hub Athens
Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, 105 54
VIDEO