A whole new world

Το lindy hop άνοιξε έναν νέο κόσμο στην Ειρήνη Χανιά. Αυτοσχεδιασμός, δημιουργικότητα, νέοι ρυθμοί, εσχάτως και επιλογή μουσικής για πάρτυ swing. H Ειρήνη «ανοίγει» με setlist το Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία την Κυριακή 15/11/2015 στο Cine Κεραμεικός. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή άλλων πέντε συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, HiRollers, The Dead Hoofers, Manouchedrome, D.K. and The Band). Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids (facebook group) που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα ξεπερνά τα 1.500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται δέκα σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα και επτά dj. Το Swing in Greece είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.

  • Από πού ενημερώνεσαι μουσικά; Πώς εμπλουτίζεις τα setlist σου;

Θα έλεγα ότι ενημερώνομαι πλέον κυρίως από το Spotify. Το setlist μου εμπλουτίζεται με βάση τί τραγούδια μου αρέσει να χορεύω.

  • Πώς βιοπορίζεσαι; Τί δουλειά κάνεις;

eirini-ch-lindy-dancingΚατασκευάζω ρούχα κατόπιν παραγγελίας, είμαι πατρονίστ. Τον τελευταίο καιρό εργάζομαι και ως υπάλληλος γραφείου.

  • Πόσο χρόνο προετοιμασίας χρειάζεται και ποιες παράμετροι διαμορφώνουν το setlist;

Δεν έχω έτοιμες λίστες, έχω άπειρα τραγούδια που μου αρέσουν, κατανεμημένα με βάση tempos και διάθεση. Το τί τραγούδια θα επιλέξω σε κάθε πάρτυ εξαρτάται από τη διάθεση μου, το επίπεδο των χορευτών και φυσικά από την ανταπόκριση του κοινού!

  • Πόσο εφικτή είναι η συνύπαρξη ενός, ικανού πια, αριθμού djs στον χώρο του swing και rnr, στην Αθήνα; Υπάρχει χώρος να αναπτυχθούν όλοι και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Όπως με τον χορό έτσι και με το djing ποτέ δεν είναι αρκετοί οι djs.Όσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο , τόσες πιο πολλές ιδέες από ανθρώπους με διαφορετικά backgrounds, εμπειρίες και ακούσματα.

  •  Θα ήθελα να αναφέρεις έως πέντε κομμάτια και μπάντες που θεωρείς αντιπροσωπευτικά του είδους καθώς και δύο κομμάτια για birthday jam.

Θα αναφέρω κάποιους από τους αγαπημένους μου μουσικούς, the one and only Count Basie, Duke Ellington, Lionel Hampton, Johnny Hodges, Dizzy Gillespie. Από κομμάτια, «Truckin’»- Duke Ellington, «Lopin’» – Count Basie, «Shiny Stockings» – Count Basie, «Something Τo Pat Your Foot To» – Johnny Hodges, «On The Sunny Side of the Street» – Dizzy Gillespie. Για birthday jam: «School Days» – Dizzy Gillespie, «Blues In a Hoss Flat» – Count Basie.

  • Έχεις κάποια αγαπημένα χορευτικά βίντεο από τα οποία εμπνέεσαι; Υπόδειξέ μας κάποια. Ο αυτοσχεδιασμός και η δημιουργικότητα, η ανακάλυψη νέων ρυθμών, η επικοινωνία με τον παρτενέρ και με τη μουσική είναι στοιχεία που “μπολιάστηκαν” κατά τα χρόνια ενασχόλησής σου με το lindy hop και το authentic jazz; Πώς σε έχει ενδεχομένως αλλάξει η ενασχόληση με το lindy hop;

Αν και δύσκολο να επιλέξω κάποια βίντεο που με εμπνέουν γιατί είναι τόσα πολλά, αυτά είναι ορισμένα από τα πολύ πολύ αγαπημένα: «Jammin’ the Blues» (1944) με δύο θεωρούμενους θρύλους του είδους, τους Archie Savage και Marie Bryant, το φιλμ «Jivin’ In Be-Bop» (1946) και το «Tops and Wilder – Henri Wood and His Orchestra» (1940). Μέσα από το Lindy Hop σίγουρα έμαθα να επικοινωνώ με τον παρτεναίρ μου, να δίνω αλλά και να παίρνω ιδέες και να εμπνέομαι κατά τη διάρκεια του χορού. Από το Authentic Jazz Dance ανακάλυψα το προσωπικό μου στυλ περισσότερο, το πώς θέλω να κινούμαι και να τοποθετούμαι στο χώρο. Όσον αφορά στον αυτοσχεδιασμό και στην κατανόηση ρυθμών, με βοήθησε η πολύ μικρή μου ενασχόληση με τις κλακέτες αλλά και η μουσική.

  • Τι συναισθήματα σού δημιουργεί η συμμετοχή σε ένα Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ σουίνγκ και ροκ εν ρολ με αποδέκτη έναν φορέα όπως η Σχεδία, το περιοδικό δρόμου των αστέγων; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση που διανύει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Αισθάνεστε, βλέπετε να υπάρχει αλληλεγγύη στα δύσκολα ανάμεσά μας;

Είμαι χαρούμενη που λαμβάνω μέρος σε ένα τέτοιο event το οποίο αναδεικνύει τη χορευτική και μουσική μας κοινότητα αλλά και βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Θεωρώ πως η κατάσταση στην Ελλάδα θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και πως η ανεργία και η φτώχεια θα αυξηθούν. Δυστυχώς δεν υπάρχει τόση αλληλεγγύη όσο θα έπρεπε και γι’ αυτό είναι ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αυτή να δυναμώσει.

Copyright: Ιφιγένεια Διαμάντη / Swing in Greece ©