Το rock’n’roll καλά κρατεί στη Νέα Ιωνία: Steamrollers

Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη

Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Διαμάντη

Άμα ο άνθρωπος θέλει, όλα τα μπορεί. Και ψάχνει, και βρίσκει, και κανονίζει, και συγκεντρώνει και περνάνε όλοι ζάχαρη. Τον Κυριάκο τον ήξερα περισσότερο φυσιογνωμικά από το μεγάλο σύνολο των ανθρώπων που διασκεδάζουν χορεύοντας swing (lindy hop) και rock’n’roll στην Αθήνα. Ο Κυριάκος χορεύει rock’n’roll. Εδώ και ενάμιση χρόνο, έπειτα από συνεννόηση, ο δήμος Νέας

Το «ζέσταμα» ή social dancing πριν ξεκινήσει το μάθημα rock'n'roll.

Το «ζέσταμα» ή social dancing πριν ξεκινήσει το μάθημα rock’n’roll.

Ιωνίας παραχώρησε δωρεάν μία αίθουσα εκεί όπου άλλοτε στεγαζόταν ο δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός και νυν εργαστήρι ζωγραφικής, όπου και η ομάδα Steamrollers παραδίδει δωρεάν μαθήματα rock ‘n’ roll. Φτάνοντας εκεί το απόγευμα της Τετάρτης, πέρασα πρώτα από το ατελιέ τού διδάσκοντος καλλιτεχνικά, του συμπαθέστατου ογδοντάχρονου κ. Γιώργου Δημητριάδη, ο οποίος μου έδειξε ένα – ένα τα έργα των μαθητριών και τα δικά του. Στη διπλανή αίθουσα, οι νέοι, ως επί το πλείστον ηλικιακά, μαθητές, έκαναν «ζέσταμα» υπό τους ήχους του κεφάτου rock ‘n’ roll.

Ο λιτός χώρος έχει την ομορφιά του γνήσιου, του όχι φτιασιδωμένου ή δήθεν. Στους τοίχους έχουν βρει τη θέση τους και «παρακολουθούν» το μάθημα, μορφές του rock’n’roll μέσα από ασπρόμαυρες εκτυπώσεις. Στον μισό τοίχο, τα παιδιά τοποθέτησαν με δικά τους έξοδα καλαμωτή για το ηχητικόν σκέλος του πράγματος. Στην άλλη γωνία, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και ηχείο, χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του μαθήματος και δίπλα, ένα κουτί με λουκέτο και μια μικρή εγκοπή στην κορυφή και το λογότυπο των Steamrollers κολλημένο στην μπροστινή όψη, χρησιμεύει ως «κουμπαράς». Αυτήν την περίοδο, η ομάδα μαζεύει χρήματα για την αγορά κλιματιστικού: έρχεται καλοκαίρι, γαρ. Δίπλα βρίσκεται μια μικρή κουζίνα – εντευκτήριο, όπου τουλάχιστον τη μέρα της επίσκεψης του Swing in Greece, τα παιδιά αποτελείωναν ένα σπιτικό κέικ που είχε φτιάξει κάποια μητέρα.

jitterbugs-skg-steamrollers-bannerΑυτό το Σαββατοκύριακο, οι Steamrollers υποδέχονται από τη Θεσσαλονίκη τους Jitterbugs skg, μια ομάδα εκμάθησης του χορευτικού είδους του jive, κάτι σαν ενδιάμεσου κρίκου χρονικά και υφολογικά μεταξύ swing και rock’n’roll, οι οποίοι και θα παραδώσουν σχετικό χορευτικό σεμινάριο (οι συμμετοχές έχουν κλείσει). Το βράδυ του Σαββάτου θα ακολουθήσει πάρτυ. Οι Jitterbugs skg είναι δημοφιλείς στη συμπρωτεύουσα, διοργανώνουν τα Vintage Aperitifs θεματικά πάρτυ και εσχάτως και τα Tea Parties καθώς και άλλες ομαδικές δραστηριότητες, εκτός από τα μαθήματα που παραδίδουν και παραχώρησαν και εκείνοι συνέντευξη στο Swing in Greece. Προβλέπεται να δημιουργηθεί κεφάτη ατμόσφαιρα, ανάλογη εκείνης του μαθήματος που παρακολούθησε το Swing in Greece, το οποίο μάθημα, μάλιστα είχε και birthday jam για τα γενέθλια μίας μαθήτριας υπό το πολύχρωμο φωτορυθμικό φωτισμό! Τί εστί birthday jam: σχηματίζεται ένας κύκλος, ο εορτάζων ή η εορτάζουσα βρίσκεται στη μέση και οι ντάμες ή οι καβαλιέροι αντίστοιχα, χορεύουν ένας ένας με το τιμώμενο πρόσωπο.

 • Πότε δημιουργήθηκαν οι Steamrollers; Γιατί επελέγη αυτό το όνομα; Σημαίνει κάτι; Ποιοί τους απαρτίζουν;

Οι Steamrollers είναι μια ομάδα χορού. Ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 από τον Κυριάκο, τον Παναγιώτη, την Ντίνα και την Κορίνα. Με τον καιρό προστέθηκαν ο Γιώργος, η Σοφία, ο Χρήστος, ο Κωνσταντίνος, η Μαρία και Πένυ σαν δάσκαλοι, καθώς και πολλοί άλλοι φίλοι και φίλες που

Τα κορίτσια από τη μια πλευρά...

Τα κορίτσια από τη μια πλευρά…

βοήθησαν κατά καιρούς!

Το όνομα σημαίνει «οδοστρωτήρες», αλλά το διαλέξαμε και σαν λογοπαίγνιο (steam = ατμός & rollers από το rock ‘n’ rollers). Έμπνευση μας ήταν δυο τραγούδια, το «Steamroller» των The Adicts και το «Steamroller Blues» του Elvis!

 • Τί είδη χορών διδάσκετε; Πόσα τμήματα έχετε; Πότε ξεκινούν νέα; Από ποιες περιοχές έχετε/έρχονται μαθητές;

Διδάσκουμε 50’s rock n roll, και ήδη λειτουργούν τρία τμήματα. Νέο τμήμα θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτέμβρη. Μαθητές έχουμε από όλη την Αττική (από την Κηφισιά μέχρι το Παλαιό Φάληρο, τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα).

 •  Πόσο κοστίζουν τα μαθήματα;

Τα μαθήματα γίνονται δωρεάν, μιας και οι δάσκαλοι δεν πληρωνόμαστε και το κάνουμε εθελοντικά! Τα έξοδα της ομάδας καλύπτονται από όλους μας (δασκάλους και μαθητές) με ελεύθερη συνεισφορά. Βοηθάει, φυσικά, το γεγονός ότι η αίθουσα μάς έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τον δήμο Νέας Ιωνίας.

 • Πώς γίνεται η εξάσκηση; Διοργανώνετε πάρτυ;
... και τα αγόρια από την άλλη πλευρά.

… και τα αγόρια από την άλλη πλευρά.

Εξάσκηση γίνεται είτε στην αίθουσά μας, η οποία ανοίγει και εκτός ωρών μαθημάτων, είτε σε πάρτυ που διοργανώνουμε ωςομάδα, καθώς επίσης σε πάρτυ άλλων ομάδων-σχολών.

Διοργανώνουμε πάρτυ και σε μαγαζιά και σε συνεργασία με άλλες ομάδες και πολλές φορές στην αίθουσά μας, που μετατρέπεται αναλόγως για αυτό το σκοπό.

 • Ποιος είναι ο στόχος – όραμα για τους Steamrollers;

Πρωταρχικός στόχος μας είναι να μεταδώσουμε αυτό που μας δίνει χαρά, την αγάπη μας για τον χορό και τη μουσική rock ‘n’ roll, και να γίνουμε μια τεράστια παρέα. Όραμά μας είναι διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, σε συνεργασία και με άλλες ομάδες για μεγάλα events, ώστε να επαναφέρουμε αυτό που πέτυχε το rock ‘n’ roll την δεκαετία 50, να δώσει χαρά!

 • Υπάρχει “χώρος” για ωφέλιμη δραστηριοποίηση στη διδασκαλία rock ‘n’ roll στην Αθήνα / Αττική; Σκέφτεσθε να επεκταθείτε και αν ναι, πού γεωγραφικά;

Εμφανώς υπάρχει αυτή την εποχή, γιατί εκτός του ότι έχει γίνει μόδα, ο κόσμος αναζητά μια

Rock'n'roll stars στον τοίχο της αίθουσας όπου γίνονται τα μαθήματα των Steamrollers.

Rock’n’roll stars στον τοίχο της αίθουσας όπου γίνονται τα μαθήματα των Steamrollers.

διέξοδο και ο χορός μπορεί να του την προσφέρει. Φυσικά και θα θέλαμε να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις (ίσως και χώρες, χαχαχα!) αλλά προς το παρόν δεν είναι εύκολο λόγω έλλειψης χρόνου να φεύγουμε συχνά από την Αθήνα. Επιφυλασσόμαστε στο μέλλον!

 • Ποια είναι η κύρια βιοποριστική σου απασχόληση όπως και των υπολοίπων μελών, εάν υπάρχει σε αυτούς τους καιρούς;

Κάποιοι από εμάς είμαστε ιδιωτικοί υπάλληλοι, κάποιοι αυτοαπασχολούμενοι, υπάρχουν και φοιτητές και δυστυχώς και άνεργα παιδιά. Υπογραμμίζω ξανά ότι δεν πληρωνόμαστε από τον χορό και όλο αυτό το κάνουμε εθελοντικά, μόνη αντ-αμοιβή μας είναι τα χαμόγελα στα πρόσωπα των μαθητών μας!

 

 • Τί θα κάνετε όταν παρέλθει η μόδα του ρετρό / vintage;
Από εξάμπιτο σε οχτάμπιτο: άλλα βήματα, άλλο μέτρημα.

Από εξάμπιτο σε οχτάμπιτο: άλλα βήματα, άλλο μέτρημα. Δείχνουν η Μαρία και ο Κωνσταντίνος.

Φυσικά και όλη αυτή η μόδα του ρετρό και του vintage έχει βοηθήσει στο να μεγαλώσει πιο γρήγορα η ομάδα μας, αλλά δεν το θεωρούμε βασικό στοιχείο ούτε προϋπόθεση για αυτό που κάνουμε. Οπότε, ανεξάρτητα με τη μόδα, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε και να προσπαθούμε να διαδίδουμε τις ιδέες μας διότι το rock ‘n’ roll δεν είναι απλά ένας χορός ή ένα είδος μουσικής, είναι τρόπος ζωής!!

 

 • Αγαπημένοι καλλιτέχνες του είδους και της εποχής; Μουσικά, στιλιστικά.

Όπως όλοι, ο καθένας μας έχει διαφορετικές «αγάπες», οπότε θα τα συνοψίσω. Ξεκινώντας λοιπόν, Billy Halley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Burnette, Buddy Holly, Elvis, Johnny Cash και τόσοι άλλοι, ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος!

 • Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι φίλοι σας με κάποια εξειδικευμένη ορολογία; Υπάρχει η εντύπωση πως όλες οι εν λόγω ομάδες είναι “κλειστές” και σταδιακά αποκόβονται από το υπόλοιπο κοινωνικό σκέλος. Τί άλλη μουσική ακούτε; Ακολουθείτε άλλα είδη διασκέδασης; Αν ναι, ποια;

Άλλοι είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου, αλλά δεν έχει σημασία, κύριος σκοπός είναι να διασκεδάσουμε και σιγά σιγά να αποκτήσουν και μια γνώση γύρω από rock ‘n’ roll.

Και ένα stroll υπό φαντασμαγορικά χρώματα για τους Steamrollers.

Και ένα stroll υπό φαντασμαγορικά χρώματα για τους Steamrollers.

Όσο για το σκέλος της «κοινωνικής απομόνωσης», όντως συμβαίνει ίσως στις μεγαλύτερες ομάδες, οι οποίες αποκτούν ευκολότερα αυτονομία χάρη στα πολλά μέλη τους. Αντιθέτως, οι πιο μικρές ομάδες και προσπαθούν και χρειάζονται συνεργασίες με άλλες ομάδες. Εμείς προσπαθούμε και επιδιώκουμε συνεργασίες, γιατί πιστεύουμε πως με την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών μπορεί αυτό που αγαπάμε να μην είναι μόνο μια μόδα! Άλλωστε η ιστορία δείχνει πως όταν συνεργάζεσαι επιτυγχάνεις μεγάλα πράγματα! Σχεδόν όλοι μας ακούμε rock μουσική από όλο το φάσμα της και τις εποχές της. Και όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν διασκεδάζουμε μόνο χορεύοντας, αλλά είναι ο κύριος τρόπος διασκέδασης και η βασική επιδίωξη κάθε ημέρας μας!

————————————————————————————————————————————————————-

Οι Steam Rollers συμμετέχουν στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία στις 15/11/2015 στο Cine Κεραμεικός, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή πέντε συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, HiRollers, The Dead Hoofers, Manouchedrome, D.K. and The Band). Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids (facebook group) που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα ξεπερνά τα 1.500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται δέκα σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα και επτά dj. Το Swing in Greece είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Swing in Greece απηύθυνε στους Steam Rollers την παρακάτω ερώτηση:

 • Πώς βλέπετε για το μέλλον της κοινότητας, τη συγκέντρωση όλων των σχολών που συμμετέχουν καθώς και πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας στον σκοπό του Φεστιβάλ αυτού;

Η συγκέντρωση των σχολών στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να μεταδώσουμε την αγάπη μας για τον χορό στο ευρύτερο κοινό. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το πάθος μας για τον χορό γίνεται αφορμή να ενισχυθούν οικονομικά κάποιοι λιγότερο προνομιούχοι συνάνθρωποί μας!

Copyright: Ιφιγένεια Διαμάντη / Swing in Greece – All Rights Reserved ©