Χρωμα πορφυρο – Mερος Β΄: ο κονφερασιε

Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη

Φωτογραφίες: αρχείο George BanGable

Φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αναβιώσει και στην Ελλάδα ένα σόου με κονφερασιέ, που μοιάζει, λες, βγαλμένος από τα παλιά, αλλά με «αέρα» από το εξωτερικό. Ο George BanGable (Μπάνγκαμπλ), που κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης αλλά γεννήθηκε και ζει στις Βρυξέλλες, έχει υιοθετήσει για επαγγελματικούς σκοπούς το ρετρό στυλ, που εδώ και –σαφώς περισσότερα από ό,τι στην Ελλάδα- χρόνια, γνωρίζει άνθηση στην Ευρώπη πολυποίκιλα. Με αυτόν τον «μανδύα», ενδύεται τις ιδιότητες του crooner, καθώς και του καλλιτέχνη σε ύφος τζέντλμαν, που παρουσιάζει σόου σε μιούζικ χολ και καμπαρέ. Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό του είναι μία αναφορά στον Clark Gable (το με κεφαλαίο –G- BanGable, παραπέμπει οπτικά στο Gable), το πρότυπο του γόη, με το χαρακτηριστικό μουστάκι που έγινε μόδα τότε «α λα Κλαρκ Γκέιμπλ». Ωστόσο, «δεν ταυτίζομαι μαζί του», διευκρινίζει, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Στην αγγλική αργκό, «bangable» σημαίνει ο ελκυστικός σεξουαλικά, αυτός που κινεί σε κάποιον την επιθυμία για

Ο ελληνικής καταγωγής George BanGable θα είναι ο παρουσιαστής - κονφερασιέ της παράστασης «Voltaire Follies» στο Cabaret Voltaire στις 30 Δεκεμβρίου 2014.

Ο ελληνικής καταγωγής George BanGable θα είναι ο παρουσιαστής – κονφερασιέ της παράστασης «Voltaire Follies» στο Cabaret Voltaire στις 30 Δεκεμβρίου 2014.

συνεύρεση, οπότε το όνομα φέρει και κάτι το «πικάντικο», στοιχείο συστατικό για τα burlesque σόου στα οποία είναι παρουσιαστής. Εκτός των δραστηριοτήτων αυτών, έχει εμφανιστεί σε τηλεταινίες για τη γαλλική τηλεόραση, μεταξύ των οποίων και στο πλευρό της Μαριόν Κοτιγιάρ («Chloé»), καθώς και σε θεατρικές παραστάσεις της ελληνικής ομογένειας στο Βέλγιο («Ο Γενικός Γραμματέας», «Μελωδία της Ευτυχίας», «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός», κ.ά.).

Ο George BanGable θα είναι ο βασικός παρουσιαστής της παράστασης «Voltaire Follies» την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2015 στο Cabaret Voltaire στο Μεταξουργείο. Με άξονα τη φιλοσοφία του καμπαρέ, ο George θα τραγουδήσει τραγούδια της δεκαετίας του ’30 και του ’40, και θα ξεδιπλώσει το πολύμορφο ταλέντο του αφηγούμενος την ιστορία ενός λιμοκοντόρου, με ένα παράλληλο «ταξίδι» σε καμπαρέ του εξωτερικού, στο Παρίσι, στο Βερολίνο. «Αντλώ έμπνευση από ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου, όπως ο Τζον Γκίλμπερτ, ο Μαξ Λίντερ, ο Ντάγκλας Φαίρμπανκς, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην εμφάνιση, αλλά στο ύφος, στην προσωπικότητά τους, τον “αέρα” τους, καθώς και από τους chansonniers, εξηγεί. Ακούραστη βοηθός του επί σκηνής («stage kitten»), θα είναι η ηθοποιός Αγγελική Καλλιάνου, επίσης με θεατρική δραστηριότητα στην ελληνική ομογένεια του Βελγίου.

Στο σόου θα υπάρξει burlesque σόου από την επίσης ελληνικής καταγωγής La Dandizette που κάνει και εκείνη καριέρα στην Ευρώπη. Το μουσικό σκέλος της δίωρης παράστασης αναλαμβάνουν ο Γιώργος Αποστολάς και η ανεξάντλητη δισκοθήκη του στις swing επιλογές που θα συνοδεύσουν χορευτές της εν Αθήναις κοινότητας σε χορευτικά, η Δώρα Τσίγκα με το «Midnight Trio», ενώ στις κλακέτες η Αγγελική Νικολαΐδου, μέλος των Lindy Hop Greece.

Το «άνοιγμα» της σύνδεσης στο Skype, προκειμένου να γίνει η συνέντευξη, εμφάνισε έναν άνθρωπο το πρόσωπο του οποίου εκπέμπει μια εις βάθος καλλιέργεια και μόρφωση. Δίγλωσσος, με πρώτη γλώσσα τα ελληνικά, «έχω τελειώσει γαλλικό και ελληνικό σχολείο στο Βέλγιο», μού εξηγεί αρχικά, και η προφορά του στα ελληνικά έχει ένα ελαφρύτατο «σπάσιμο», ενώ όταν έρχεται η ώρα να προφέρει το burlesque, το κελαρυστό, γάργαρο -ρ- του είναι απολαυστικό. Αμύστακος για μερικές ημέρες πριν από το σόου, ο George μού εξηγεί λίγο – λίγο τα του εαυτού του. «Με το γαλλικό σχολείο, πηγαίναμε να παρακολουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Στο εξωτερικό δίνουν βάρος σε αυτό το κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης, κάτι που συνετέλεσε αρκετά σε αυτό που κάνω σήμερα, επειδή ως παιδί μού άρεσαν οι ταινίες, βωβές και ομιλούσες, οι ηθοποιοί και όλη αυτή η ατμόσφαιρα. Από μικρός μού άρεσε επίσης να τραγουδάω και μάλιστα, τα καλοκαίρια όταν ερχόμασταν με τους γονείς μου στην Κρήτη, μάθαινα στα ξαδέλφια μου γαλλικά τραγούδια».

Τελειώνοντας το σχολείο, καλλιέργησε τις κλίσεις του παρακολουθώντας σεμινάρια υποκριτικής, τραγουδιού, μαθήματα πιάνου και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από ένα boys band τη δεκαετία που ’90, τα βήματά του τον έφεραν για δύο χρόνια στο συγκρότημα «Victory Jazz Band». «Έτσι ξεκίνησα τη ρετρό καριέρα μου», εξηγεί. «Ο κόσμος του θεάματος ήταν σαν όνειρο για μένα. Ήθελα να κάνω καμπαρέ, μου άρεσε, οπότε παρακολούθησα μαθήματα. Στο εξωτερικό υπάρχουν ολόκληρες σχολές καμπαρέ, όπου μαθαίνεις να κάνεις teasing με το κοινό και ένα σωρό άλλα γύρω από τον κόσμο του, να παρουσιάζεις, να τραγουδάς σε καμπαρέ, κινήσεις, διάφορα. Είναι μια ολόκληρη κουλτούρα. Πολλοί περφόρμερ, μάλιστα, δουλεύουν σε καμπαρέ όλον τον χρόνο».

To καλλιτεχνικό σχήμα Golden Age Society: o George BanGable με τις συνεργάτιδές του και burlesque performers Miss Lada Redstar (αριστερά) και Lolly Wish (φωτό: αρχείο George BanGable).

To καλλιτεχνικό σχήμα Golden Age Society: o George BanGable με τις συνεργάτιδές του και burlesque performers Miss Lada Redstar (αριστερά) και Lolly Wish (φωτό: αρχείο George BanGable).

Ακούγεται πολύ γοητευτικό. Τα τελευταία έξι χρόνια παρουσιάζει σόου καμπαρέ στις Βρυξέλλες, με τις δύο συνεργάτιδές του και burlesque performers: τη Miss Lada Redstar και τη Lolly Wish. Το καλλιτεχνικό τους σχήμα ονομάζεται Golden Age Society. Εκτός από σόου, παραδίδουν μαθήματα γύρω από το καμπαρέ και το burlesque , εργαστήρια, σεμινάρια.

Το ρετρό ανθεί στις Βρυξέλλες, όπου διοργανώνεται το ετήσιο μεγάλο φεστιβάλ Retrorama . «Υπάρχει σουίνγκ σκηνή, γύρω από την οποία διοργανώνονται βραδιές, μαθήματα χορού, beauty boudoirs (εργαστήρια καλλωπισμού, κόμμωσης και μακιγιάζ), με ένα διευρυμένο, ηλικιακά, κοινό, από πιτσιρίκια μέχρι άνω των πενήντα». Και τί κοστίζουν όλα αυτά σε χρήματα για τον ενδιαφερόμενο; «Μπορείς να βρεις ό,τι θες, ανάλογα το πόσα χρήματα διαθέτεις». Πέρα από το οικονομικό κόστος, ρωτάω κατά πόσον το ρετρό και το vintage αποτελούν μέρος της ζωής του. «Έχω διαχωρίσει αυτό που κάνω στη σκηνή από την υπόλοιπη ζωή μου. Δεν ντύνομαι πάντα σε αυτό το στυλ από την κορφή ως τα νύχια. Ντύνομαι συχνά, αλλά κάνω διαλείμματα από αυτό. Όμως έχω μια καθημερινή επαφή με το είδος μέσα από την προετοιμασία εκδηλώσεων, μελέτη βιβλίων, κ.ά.», τονίζει.

george-bangable-purple-red-couch

Το ανάλογο ντύσιμο αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο ενός gentleman conferencier όπως ο George BanGable (φωτό: αρχείο George BanGable)

Στο Voltaire Follies το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τραγούδια που είχαν γίνει επιτυχίες σε καμπαρέ του εξωτερικού και διασκευάστηκαν στα ελληνικά εκείνη την εποχή, όπως το «Lambeth Walk» (δείτε εδώ την ελληνική διασκευή του από τον Νίκο Γούναρη), αλλά και Αττίκ. «Ελπίζω να διασκεδάσει ο κόσμος και να ξεφύγει λίγο από την καθημερινότητα», προσθέτει ο George BanGable. «Θα ήθελα να κλείσω ευχαριστώντας τον κ. Γιάννη Οικονόμου, τον παραγωγό του Voltaire Follies, που μου πρότεινε και με κάλεσε να εμφανιστώ στην παράσταση», λέει, και ολοκληρώνουμε την κουβέντα μας.

voltaire-follies-poster *

Κάντε κλικ στο όνομα και διαβάστε τη συνέντευξη της La Dandizette

καθώς και του έχοντα την ιδέα, καλλιτεχνική επιμέλεια και οργάνωση, Γιάννη Οικονόμου

Copyright: Ιφιγένεια Διαμάντη / Swing in Greece – All rights reserved ©