Princes of Swing

Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη

Φωτογραφίες: Ναταλία Μπογέα, Αλέξανδρος Μανόπουλος, Shoot The Band, Αντωνία Καντά, αρχείο Ιφ. Δ.

Βίντεο: Shoot The Band

Οι Swingouts είναι δύο νέοι τύποι στη δημιουργική δεκαετία των τριάντα, ο Γιώργος Αποστολάς και ο Κωνσταντίνος Χράπαλος, με πολλή αγάπη και μεράκι για τη μουσική και τον χορό και όλο το κύμα swing, που γνωρίζει άνθηση στην Ελλάδα. Είναι

Οι Swingouts είναι ο Κωνσταντίνος Χράπαλος (αριστερά) και ο Γιώργος Αποστολάς (φωτό: Ναταλία Μπογέα).

Οι Swingouts είναι ο Κωνσταντίνος Χράπαλος (αριστερά) και ο Γιώργος Αποστολάς (φωτό: Ναταλία Μπογέα).

οικοδεσπότες πολύ προσεγμένων πάρτυ (τα πάρτυ τους στο Hard Rock Café με την ονομασία “Can you Hard Rock… Swing?” έχουν αφήσει εποχή. Ορμητήριό τους από την περασμένη άνοιξη αποτελεί το “Αθηναίων Πολιτεία” και τα πάρτυ μετονομάστηκαν σε “Lindy Hoppers’ Delight”. Τα πάρτυ τους φιλοξενεί ενίοτε και το Polis Art Cafe), στα οποία μουσική βάζει ο Γιώργος, μια κινητή εγκυκλοπαίδεια της jazz και της swing και της εποχής κατά την οποία άνθησαν, και αλλοτινός μουσικός παραγωγός και καλλιτεχνικός διευθυντής του moodyradio.gr. Στα πάρτυ τους έχουν φιλοξενηθεί και live μπάντες του χώρου, ενώ αλησμόνητες έχουν μείνει τρεις εκδρομές που διοργάνωσαν στην Πάρνηθα και στους Ταξιάρχες Ηλείας κατά την τελευταία τριετία, δραστηριότητες που συσπειρώνουν την αθηναϊκή κοινότητα swing αλλά και οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί να συμμετάσχει. Τη χρονιά που πέρασε, οργάνωσαν με επιτυχία σεμινάριο lindy hop με διδάσκοντες τους Καναδούς Davis and Claudia, που εμπλούτισε το σύνολο των συναφών δραστηριοτήτων στον χώρο. Παράλληλα, συνδιοργανώνουν από κοινού με τους ροκενρολάδες Rollin’ Foxes, τα “Swing and Roll” πάρτυ, που έχουν πραγματοποιηθεί στον Σταύλο, στο Λουκούμι, στο αίθριο του Polis, στο Gene Kelly Ballroom και στη Hytra.

Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014, οι Swingouts πραγματοποιούν το τέταρτο χριστουγεννιάτικο πάρτυ τους. Το όνομα αυτού, “Santa Baby, Let’s… Swing”, με live από τους The Dead Hoofers (είσοδος: 5 ευρώ). Στον επάνω όροφο του «Αθηναίων Πολιτεία», από τις 22.00, θα προσφέρουν Glühwein και θα περιμένουν, όπως κάθε χρόνο, τη συμβολή των προσκεκλημένων τους στο στόλισμα του χριστουγεννιάτικού δέντρου, οι οποίοι φέτος καλούνται να φέρουν οι ίδιοι από ένα στολίδι και να πάρουν ένα φεύγοντας. Κάπως σαν ανταλλαγή δώρων. Ακόμη, θα παίξουν

Το «Αθηναίων Πολιτεία» φιλοξενεί τα πάρτυ των Swingouts.

Το «Αθηναίων Πολιτεία» φιλοξενεί τα πάρτυ των Swingouts (φωτό: Shoot The Band).

εκπληκτικές μουσικές, θα έχουν δημιουργήσει την πιο ζεστή ατμόσφαιρα των εορτών και θα περιμένουν όσους θέλουν να περάσουν μια πραγματικά διαφορετικής αίσθησης και αισθητικής βραδιά χορού και κοινωνικοποίησης και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο ψηλοτάβανο νεοκλασικό κτίσμα που αποπνέει ζεστασιά και μεγαλοπρέπεια. Απέναντι, η φωτισμένη Ακρόπολη σε απόσταση αναπνοής.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα γίνει κλήρωση με έπαθλο μία εξολοκλήρου δωρεάν συμμετοχή στο σεμινάριο που διοργανώνουν οι ART Variations και η Μέγκυ Παπαγεωργίου μεταξύ 16-18/1/2015 με τη συμμετοχή των ανερχόμενων Jb Mino, Tatiana Udry, Tony Jackson και Irene Ragusini. Τον τυχερό αριθμό θα κληρώσει το χέρι του Swing in Greece.

Με τη δραστηριότητά τους, οι Swingouts άλλαξαν το τοπίο της σκηνής του σουίνγκ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εν Αθήναις τεκταινόμενα. Ό,τι σχεδιάζουν εκτελείται πάντα με πολλή προσοχή, ακρίβεια, διακριτικότητα και με γνώμονα την άνεση και την ποιοτική και προσιτή, οικονομικά, διασκέδαση των προσκεκλημένων τους. Για αυτό και το όνομά τους αποτελεί εγγύηση για ό,τι οργανώσουν. «Ο Αποστολάς και ο Χράπαλος το διοργανώνουν; Εννοείται ότι θα πάμε», είναι μια έκφραση που συχνά θα ακουστεί σε σουινγκικά πηγαδάκια.

Από την πρώτη εκδρομή στο Μπάφι τον Νοέμβριο του 2011. (φωτό: αρχείο Ιφ. Δ.)

Από την πρώτη εκδρομή στο Μπάφι τον Νοέμβριο του 2011. (φωτό: αρχείο Ιφ. Δ.)

«Σταθμός» για την αξιοπιστία τους, τουλάχιστον κατά την προσωπική μου κρίση, στάθηκε το άριστο από πλευράς τους crisis management τρία χρόνια πριν, κατά την πρώτη σαββατοκυριακάτικη εκδρομή μετά βραδινής πεζοπορίας στο Μπάφι: αν και μόλις μέσα Νοεμβρίου, το πρωί της Κυριακής μάς βρήκε με έντονη χιονόπτωση που ανεξαρτήτως χιονοπόλεμου, καθιστούσε την επιστροφή πολύ δύσκολη. Οι δυό τους και φίλοι τους που είχαν έρθει στην εκδρομή, κανόνισαν και μας επέστρεψαν όλους κατά ομάδες σώους και ασφαλείς σπίτια μας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Swing in Greece, μάλιστα, σύντομα μετά το συμβάν, στους δυο τους έφτασε πεσκέσι σπιτικό κέικ, ως “ευχαριστώ”.

swing-kids-thumbnail

Το γκρουπ Σουίνγκ Kids στο Facebook δημοσιεύει εβδομαδιαία ατζέντα εκδηλώσεων swing και rock ‘n’ roll και πλησιάζει τα 1.500 μέλη στην ιντερνετική του αυτή οντότητα.

Παράλληλα, όταν πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, το πλήθος των εκδηλώσεων και πάρτυ σουίνγκ έγινε τέτοιο που η ανθρώπινη μνήμη δεν μπορούσε πια να τα συγκρατήσει, οι δυό τους σκάρωσαν στο Facebook το γκρουπ Σουίνγκ Kids, την ατζέντα – οδηγό των εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 900 μέλη.

Τα ονόματα που διάλεξαν για τις δραστηριότητές τους έχουν το καθένα τη δική του σημασία. Swingout είναι η βασική κίνηση / φιγούρα – «κλειδί» στο lindy hop, η οποία επίσης συναντάται και ως lindy turn. Είναι η “ραχοκοκκαλιά” του swing, επάνω στην οποία βασίζονται ένα σωρό άλλες. Το όνομα Swingouts “παίζει” και με την έξοδο για διασκέδαση. Τα Swing Kids ήταν οι νεαρές και νεαροί έφηβοι οι οποίοι λάτρευαν τη jazz και το swing και τα χόρευαν στη Γερμανία λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντιτίθεντο ιδεολογικά στο ναζιστικό καθεστώς, στο οποίο με τη σειρά τους ήταν μισητοί, καθώς κόμιζαν ξενόφερτες συνήθειες του βρετανικού και αμερικανικού τρόπου ζωής, που δεν συμφωνούσαν με τα πρότυπα της χιτλερικής νεολαίας στην οποία παροτρύνονταν να γίνουν μέλη οι συνομήλικοί τους νεαροί. Ως προς την ατζέντα των εκδηλώσεων, απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο.

Πρωτογνώρισα τον Γιώργο και τον Κωνσταντίνο κοντά τριάμιση χρόνια πριν, σε πάρτυ των Athens Swing Cats, των οποίων ήμασταν μαθητές. Σε πάρτυ εκείνης της σχολής, όταν γίνονταν στο Blue Fox, είχαν βρεθεί περίπου έναν χρόνο πριν από τη συνάντησή μας. Έτσι δόθηκε η αφορμή να ξεκινήσουν μαθήματα μερικούς μήνες αργότερα. Η συζήτηση που ακολουθεί, σκοπό έχει να τους συστήσει σε όσους δεν τους γνωρίζουν αλλά και γιατί όχι, ίσως να τους… ξαναγνωρίσει στους ήδη γνωρίζοντες, θα λέγαμε.

«Για εμάς ήταν βασικό σημείο το πώς, αρχικά, θα “ενώναμε” τον κόσμο των δύο μεγάλων σχολών swing της Αθήνας, ο οποίος την εποχή που ξεκινούσαμε τη δραστηριότητά μας ως Swingouts ήταν διαχωρισμένος», υπογραμμίζουν. Πραγματικά, η λογική που επικρατούσε ένθεν

Ο Νίκος και η Μυρτώ τα δίνουν όλα σε πάρτυ των Swingouts στο Hard Rock Cafe (φωτό: Αλέξανδρος Μανόπουλος).

Ο Νίκος και η Μυρτώ τα δίνουν όλα σε πάρτυ των Swingouts στο Hard Rock Cafe (φωτό: Αλέξανδρος Μανόπουλος).

κακείθεν ήταν «τα πάρτυ της σχολής μας» και «των άλλων», ενώ διαχωρισμένη ήταν και η κοινότητα του swing από εκείνη του rock ‘n’ roll. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι που δεν θα είχε την ταυτότητα των σχολών, αλλά την ταυτότητα του χορού, του swing, του lindy hop, ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να το “αγκαλιάσει” ως κάτι δικό του. Επίσης, ως κάτι το οποίο απευθύνεται σε όλους, ούτε μόνο στους νεοεισερχόμενους στο είδος, ούτε μόνο στους χορευτικά πολύ καλούς. Εκτίμησή μας είναι πως σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, ο στόχος επετεύχθη. Παράλληλα, στο πλαίσιο τού “να φέρουμε τον κόσμο κοντά”, δραστηριότητες όπως οι εκδρομές ίσως είναι πιο εύκολο να το πετύχουν αυτό, περισσότερο ίσως από ένα πάρτυ. Πιο εύκολα θα μιλήσεις με κάποιον παίζοντας ένα επιτραπέζιο ή κάνοντας μια βόλτα στο δάσος, φερ΄ειπείν», λένε.

Όντως. Άνθρωποι που μπορεί κουβέντα να μην είχαν ανταλλάξει σε πάρτυ ή σε μάθημα, πρωτομίλησαν σε κάποια από τις προαναφερθείσες εκδρομές. Όπως και πως το σύνολο των

Ατενίζοντας την κα(η)μένη Πάρνηθα (φωτό: Ιφ. Δ.)

Ατενίζοντας την κα(η)μένη Πάρνηθα (φωτό: Ιφ. Δ.)

δραστηριοτήτων και των προσώπων που σήμερα, τουλάχιστον στην Αθήνα, ασχολούνται είτε με τη διδασκαλία του χορού είτε με τη διοργάνωση πάρτυ και σεμιναρίων, διευρύνθηκε κ α ι χάρις στα πρώτα λιθαράκια που έβαλαν οι The Swingouts. Μετά τις δύο μεγάλες σχολές στην Αθήνα, πρώτοι εκείνοι χρονικά επιχείρησαν να «κάνουν κάτι». «Χαιρόμαστε που το σκεπτικό “αγκαλιάστηκε” και από άλλους, και έχουν μπει και άλλοι στον χώρο και ενδιαφέρονται, ο καθένας με τον τρόπο που πιστεύει. Ελπίζουμε ότι υπάρχει μια κοινή αγάπη για το αντικείμενο», συμπληρώνουν.

Οι εν λόγω δραστηριότητες δεν αποτελούν τον βασικό τους βιοπορισμό. Τόσο ο Γιώργος όσο και ο Κωνσταντίνος ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ο πρώτος είναι προπονητής στίβου και ο δεύτερος, προπονητής μπάσκετ. «Ό,τι κάνουμε γύρω από το swing, γίνεται με αφετηρία το χόμπυ μας. Κάποιο εισοδηματικό συμπλήρωμα είναι επιθυμητό, αλλά όχι σε βάρος της ποιότητας αυτού που προσφέρουμε», δηλώνουν. Το ότι τους αρέσει πολύ είναι εμφανές από την ατμόσφαιρα που κάθε φορά δημιουργείται στα πάρτυ αλλά και από το μεράκι με το οποίο προετοιμάζουν κάθε εκδήλωσή τους. «Μας αρέσει να το κάνουμε, είμαστε πιστοί σε αυτό και χάρις σε αυτό διασκεδάζουμε κι εμείς. Και αυτό έχει αντανάκλαση στον κόσμο. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι που δε σου αρέσει και να περιμένεις να το “αγκαλιάσει” ο κόσμος. Όταν γίνεσαι έμπορος, παύεις να έχεις την ανταπόκριση του κόσμου», συμπληρώνουν. «Δε φτιάχνουμε κάτι

Με την καλή τους φίλη Άννα, στο πάρτυ γενεθλίων των Swingouts τον περασμένο Σεπτέμβριο στο «Αθηναίων Πολιτεία» (φωτό: Ναταλία Μπογέα).

Με την καλή τους φίλη Άννα, στο πάρτυ γενεθλίων των Swingouts τον περασμένο Σεπτέμβριο στο «Αθηναίων Πολιτεία» (φωτό: Ναταλία Μπογέα).

για να “πουλήσει”, αλλά κάτι που θα αρέσει πρωτίστως σε εμάς». «Μας ενδιαφέρει η γνώμη – κριτική του κόσμου, επειδή αυτό μάς βοηθά να εξελισσόμαστε», συνεχίζουν. «Λάθη έχουμε κάνει, όμως μαθαίνουμε από αυτά. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με όσους βρίσκονται ήδη στον χώρο ή είτε μπαίνουν τώρα και ενδιαφέρονται για το αντικείμενο».

Καθώς ο κύκλος των δραστηριοποιούμενων γύρω από το σουίνγκ διαρκώς διευρύνεται -αφού, προϊόντος του χρόνου, μαθητές που αρχικά ξεκίνησαν μαθήματα σε μία από τις δύο μεγάλες σχολές στην Αθήνα και ήσαν καλοί χορευτικά, άρχισαν κι εκείνοι με τη σειρά τους να παραδίδουν μαθήματα- «εκτιμούμε πως οι άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με τον χώρο, θα ήταν καλό να συναντώνται και να συνδιαλέγονται σε ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως θα έπρεπε να γίνεται σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Να κουβεντιάσουμε πώς θα βελτιωθούν τα πράγματα. Το να γίνει μια κουβέντα γενικά για τον χώρο, θα έκανε καλό στα πάντα. Θα ετίθεντο θέματα επί τάπητος», καταλήγουν. Διάθεση υπάρχει, θα ήταν ενδιαφέρον το τί μέλλει γενέσθαι.

Συνέντευξη των The Dead Hoofers στο Swing in Greece και την Ιφιγένεια Διαμάντη εδώ.

swingouts-poster-santa-baby-lets-swing-4-politeia-2014