It’s Snowball time in Athens

Φέτος συμπληρώνει επτά χρόνια. Το Snowball, η ετήσια εμβληματική γιορτή των Athens Swing Cats, της μίας εκ των δύο μεγάλων σχολών swing της Αθήνας, πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου στις 20.30. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη σκηνή του Cine Κεραμεικός (εισιτήρια στην πόρτα, 12 ευρώ με κρασί), στο φετινό σόου θα εμφανιστούν 190 άτομα, μαθητές και μαθήτριες της σχολής -των μουσικών και συγκροτημάτων συμπεριλαμβανομένων- στο σύνολο. Θα παρουσιαστούν 14 χορογραφίες, ενώ θα υπάρξει κλήρωση με

Στιγμιότυπο από charleston χορογραφία στο Snowball 2013 (φωτό: Ιωάννα Καπετανάκη)

Στιγμιότυπο από charleston χορογραφία στο Snowball 2013 (φωτό: Ιωάννα Καπετανάκη)

έπαθλο έναν μήνα δωρεάν μαθημάτων για δύο άτομα, και επιπλέον, ο καθιερωμένος διαγωνισμός για την καλύτερη ρετρό αμφίεση. Παράλληλα, θα διεξαχθεί πλειστηριασμός με… ανθρώπινο concept, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού τα έσοδα θα διατεθούν στην Κλίμακα, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει τους αστέγους. Ποιο είναι το –κυριολεκτικά- ανθρώπινο concept; Έχει να κάνει με τους κυρίους που συμμετέχουν στην boylesque ομάδα των ASC με το όνομα “Puccini Sisters”. Περισσότερα, επί σκηνής. Ακόμη, θα υπάρξει χορογραφία από τη γυναικεία χορευτική ομάδα της σχολής, τις “Les Chattes Provocatrices”, οι οποίες αντλούν στοιχεία από το burlesque σε εμφανίσεις τους, παραμένοντας παιχνιδιάρικα ευπρεπείς. Η φετινή βραδιά εμπνέεται θεματικά από τα cabaret του Λας Βέγκας.

Το μουσικό σκέλος της φετινής γιορτής που θα παρουσιάσει ο Χρήστος Ντόκος, αναλαμβάνουν οι Johnny Vavouras & the Cadillacs, η house band των ASC, Nastazia & the Jazzuars, οι Ilias & the Notorious Troupe και οι Duo Jet Band.

           Μετά το τέλος του προγράμματος, ακολουθεί πάρτυ προς εκτόνωση όσου άγχους / τρακ / stage freight έχει τυχόν απομείνει.

Pre-show warm up and after show party από περσινό Snowball. (φωτό: Ιωάννα Καπετανάκη)

Pre-show warm up and after show party από περσινό Snowball. (φωτό: Ιωάννα Καπετανάκη)

Οι συμμετέχοντες προετοιμάζονται από τον Οκτώβριο, με πρόβες οι οποίες πυκνώνουν όσο πλησιάζει η γιορτή, γενική πρόβα που διεξάγεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν, ενώ στις “νοστιμιές” της υπόθεσης, συγκαταλέγεται η μερική συμβολή των μαθητών στην προετοιμασία μέρους των κοστουμιών ή των concept. Πέρυσι, φερ’ ειπείν, τα κορίτσια των Les Chattes Provocatrices έφτιαξαν μόνες τους τα κουτιά – δώρα από τα οποία ξεπρόβαλαν ως άλλες –σαφώς πιο χαριτωμένες- Jack-in-the-box και έραψαν τα κρόσια σε άλλο κοστούμι τους.

            Νέες προσθήκες

            Τί καινούριο υπάρχει φέτος; «Δίπλα στις lindy hop χορογραφίες θα κάνει ντεμπούτο το νέο Charleston performance team που ονομάζεται ‘The Cat Follies’. Παράλληλα, θα δούμε και τα πέντε τμήματα της Vernacular Jazz σε κλασσικές και δικές μας χορογραφίες» σημειώνει η Ζοζεφίν Γιαννακοπούλου, η μία εκ των δύο δασκάλων των ASC, η οποία μαζί με τον έτερο δάσκαλο Ben Librojo «στήνουν» το Snowball. «Εκτός αυτών, άλλαξε το format της παράστασης. Περισσότερα, όμως, καθώς θα εκτυλίσσονται επί σκηνής», φείδεται λεπτομερειών.

              Το πρώτο εν Αθήναις Snowball έγινε από τους ASC στο Recital το 2008, το δεύτερο στο Bacaro το 2009, ακολούθησε το 2010 στη Στοά Ματάλα, το 2011 στο Βυρσοδεψείο και από το 2012 διεξάγεται στο Cine Κεραμεικός. Μεγάλωσε το Snowball μέσα σε αυτά χρόνια, τόσο ηλικιακά, όσο και σε μέγεθος, μορφή, αριθμό συμμετεχόντων και διάρκεια. Είναι η βραδιά κατά την οποία στο κοινό συνήθως παρευρίσκονται γονείς, αδέλφια, ξαδέλφια, συγγενείς, φίλοι και αλλοτινοί χορευτικοί συμμαθητές για να χειροκροτήσουν, να απαθανατίσουν και να θαυμάσουν τα ενήλικα βλαστάρια τους / το «αίμα» τους / τους φίλους τους.

Στην Ελλάδα, το Snowball είναι ένας από τους «σταθμούς» στη «σχολική» χρονιά των lindy hoppers, μαζί με το ετήσιο φεστιβάλ Swing and Swim των Θεσσαλονικέων Lindy Hop Greece που διεξάγεται αρχές Ιουνίου στον Αρμενιστή της Χαλκιδικής και την ετήσια θερινή παράσταση των Athens Lindy Hop, το Vaudeville Revue.

          Τί ήταν όμως το Snowball κατά τη swing era, περίπου οκτώ δεκαετίες πριν; Η “χιονοστιβάδα” έλκει την καταγωγή της από τους χριστουγεννιάτικους χορούς που διοργάνωναν κοινότητες του swing κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκεί όπου κάτι τέτοιο ήταν εφικτό. Έτσι, έδιναν στον κόσμο την ευκαιρία να ξεχάσει έστω για μια βραδιά τα προβλήματά του. Μουσική έπαιζαν πολυμελείς ορχήστρες, οι οποίες στη μέση της βραδιάς φώναζαν «Snowball!», καλώντας τους χορευτές να σχηματίσουν μεγάλο κύκλο. Στο κέντρο του χόρευαν λίγα ζευγάρια, τα οποία αλλάζοντας παρτενέρ, συμπαρέσυραν σαν σε χιονοστιβάδα τους υπολοίπους.

Ιφιγένεια Διαμάντη

snowball-2014-poster