Patrick και Νatasha, Τραινο στο Ρουφ και παρτυ – μυστηριο, ολα σε ενα workshop

Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη

Ένας χημικός και μια υπεύθυνη τηλεοπτικής παραγωγής άλλαξαν τις ζωές τους και

Ο Patrick και η Natasha έρχονται για σεμινάριο στην Αθήνα 20/9 και 21/9/2014 (φωτό: patrickandnatasha.com)

Ο Patrick και η Natasha έρχονται για σεμινάριο στην Αθήνα 20/9 και 21/9/2014 (φωτό: patrickandnatasha.com)

σήμερα, όπως και αρκετοί “συνάδελφοί” τους, γυρίζουν τον κόσμο παραδίδοντας σεμινάρια lindy hop. Ο Patrick και η Natasha, ζευγάρι και στη ζωή, αυτή τη στιγμή θεωρούνται ένα από τα πέντε κορυφαία χορευτικά ζευγάρια της Ευρώπης στο είδος και επισκέπτονται την Αθήνα το Σάββατο 20/9 και την Κυριακή 21/9 για ένα σεμινάριο που θα έχει μέσα και lindy hop, και slow lindy / blues, και Charleston, και ένα θεματικό πάρτυ (είσοδος, χωρίς ποτό: 4 ευρώ) στο Τραίνο στο Ρούφ, εμπνευσμένο από το φιλμ “Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές” με ανάλογο ενδυματολογικό κώδικα, το βράδυ του Σαββάτου, 20/9. Το ίδιο πάρτυ θα έχει live από τους The Dead Hoofers, ενώ το υπόλοιπο μουσικό σκέλος έχει αναλάβει ο “ειδικός” Γιώργος Αποστολάς, το ένα ήμισυ των αγαπημένων στην κοινότητα The Swingouts. Στο πάρτυ θα βρίσκεται, ακόμη, ένα ανερχόμενο χορευτικό ζευγάρι, η “δική μας” Irene Ragusini και ο παρτενέρ της Tony Jackson. Μαζί κέρδισαν το 1ο βραβείο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Swing τον Νοέμβριο του 2013 και παραδίδουν και εκείνοι μαθήματα ανά την Ευρώπη.

Οι The Dead Hoofers θα παίξουν το βράδυ του Σαββάτου 20/9 στο Τραίνο στο Ρουφ στο πάρτυ με θέμα και ενδυματολογικό κώδικα εμπνευσμένο από το φιλμ "Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές" στο πάρτυ του σεμιναρίου Patrick and Natasha. (φωτό: αρχείο The Dead Hoofers).

Οι The Dead Hoofers θα παίξουν το βράδυ του Σαββάτου 20/9 στο Τραίνο στο Ρουφ στο πάρτυ με θέμα και ενδυματολογικό κώδικα εμπνευσμένο από το φιλμ «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» στο πάρτυ του σεμιναρίου Patrick and Natasha. (φωτό: αρχείο The Dead Hoofers).

Το σεμινάριο διοργανώνει από την αρχή μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, η Μέγκυ Παπαγεωργίου, ενεργό, κι εκείνη, μέλος της swing κοινότητας και άριστη οικοδέσποινα, έπειτα από την επιτυχημένη διοργάνωση των περσινών σεμιναρίων balboa. Οι συμμετοχές έχουν ως επί το πλείστον κλείσει, ωστόσο πάντα γίνονται αλλαγές χάριν απροόπτων.

Τα μαθήματα του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν στη σχολή χορού Cumana (Κωνσταντινουπόλεως 38, Κεραμεικός), με ζητούμενη προσέλευση δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα.

Ο Patrick και η Natasha ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί το 2007, σαν μέλη των The Swinging Air Force. Έχουν διακριθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς (International Lindy Hop Championships, American Lindy Hop Championships, Camp Hollyhood, Canadian Swing Championships και European Swing Dance Championships) και διαθέτουν αρκετή θεατρικότητα στην εκτέλεση των χορογραφιών τους. Παράλληλα, στα σκαριά έχουν το project Around the Back, Around the World. Τί εστί; Around the Back ονομάζεται το

πιο χαρακτηριστικό aerial που καθιέρωσε ο “πατέρας” του lindy hop, Frankie Manning. Το

Στιγμιότυπο από το πρώτο μέρος του The Balboa Workshop με τον Roland Eotvos τον Νοέμβριο του 2013. (φωτό: Ιφιγένεια Διαμάντη).

Στιγμιότυπο από το πρώτο μέρος του The Balboa Workshop με τον Roland Eotvos τον Νοέμβριο του 2013. (φωτό: Ιφιγένεια Διαμάντη).

Around the Back, Around the World προτρέπει τους μαθητεύσαντες να το εκτελέσουν και βιντεοσκοπήσουν με φόντο ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο της πόλης τους. Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου το “γύρισμα” θα γίνει με φόντο την Ακρόπολη, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, στο ύψος του “Αθηναίων Πολιτεία”, στη συμβολή με την οδό Ηρακλειδών.

Στις ερωτήσεις του Swing in Greece, εκ μέρους του ζεύγους απάντησε η Natasha.

1. Τί θα διδάξετε τους Έλληνες lindy hoppers; Πώς αποφασίζετε τί φιγούρες διδάσκετε στα workshops στα οποία σας καλούν;

Στόχος μας είναι να προσαρμόζουμε καθε σεμινάριο στο συγκεκριμένο “μαθητικό κοινό” με το οποίο έχουμε κάθε φορά να κάνουμε. Το προφίλ από πόλη σε πόλη, διαφέρει. Συνήθως συνεννοούμαστε με τους κατά τόπους διοργανωτές πριν από το workshop και παρατηρούμε τους χορευτές πριν από το μάθημα (σ.σ.: βλ. πρόγραμμα σεμιναρίου στο τέλος της συνέντευξης).

2. Τί είδους προθέρμανση και πόσο διάστημα πριν από τα aerial (εναέριες φιγούρες, συνήθως θεαματικές, που εκτελεί η follower με ώθηση που δίνει o leader) είναι καλό να κάνουν οι συμμετέχοντες, προκειμένου να προετοιμάσουν το σώμα τους ώστε να εκτελέσει με ασφάλεια τις εναέριες φιγούρες που θα διδάξετε; Κάνετε προθέρμανση και αποθεραπεία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σας;

Προφανώς, όσο περισσότερο βρίσκεται σε φόρμα κάποιος, τόσο καλύτερα θα

Around the Back aerial φιγούρα από τον Patrick και τη Νatasha (φωτό: patrickandnatasha.com)

Around the Back aerial φιγούρα από τον Patrick και τη Νatasha (φωτό: patrickandnatasha.com)

ανταποκριθεί το σώμα του σε μάθημα aerial. Εάν οι συμμετέχοντες το επιθυμούν, μπορούν, τις ημέρες πριν από το σεμινάριο, να εντάξουν στο πρόγραμμά τους ορισμένες ασκήσεις: τρέξιμο, γρήγορες εκτάσεις χεριών και ποδιών με αναπήδηση (http://www.youtube.com/watch?v=dmYwZH_BNd0), βαθύ κάθισμα, κοιλιακούς και push–ups. Το μάθημα aerial ξεκινά πάντα με μια καλή προθέρμανση και διατάσεις (stretching). Επίσης, προσπαθούμε, όταν ο χρόνος το επιτρέπει, να κάνουμε αποθεραπεία μετά το τέλος του μαθήματος.

 

3. Προέρχεστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους. Ο Πάτρικ ήταν χημικός και εσείς, υπεύθυνη τηλεοπτικής παραγωγής στο Μόντρεαλ. Στην πορεία ασχοληθήκατε με τη διδασκαλία lindy hop και των γύρω από αυτό ειδών. Πιστεύετε ότι μπορούν όλοι να διδάξουν;

Ξεκινήσαμε να διδάσκουμε lindy hop σαν συμπληρωματική εργασία, στην πορεία, όμως, εξελίχθηκε σε βασικό μας βιοπορισμό, όταν εμφανίστηκε η ευκαιρία. Χρειάστηκε πολλή και σκληρή δουλειά, πειθαρχία, πάθος, τύχη και αναγνώριση. Νομίζω ότι το έδαφος είναι αρκετά πρόσφορο για διδασκαλία σε τοπικό επίπεδο.

 

          4. Θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του Swing in Greece, κάτι αγαπημένο σας από τον χώρο; Φιγούρες, μορφές, μουσικά κομμάτια ίσως;

Είναι τόσες πολλές οι μορφές, από τους πρωτεργάτες του είδους, όπως ο Shorty George, ο Frankie Manning, οι Whitey’s Lindy Hopper’s, ο Dean Collins, κλπ., μέχρι σημερινούς χορευτές, όπως ο Skye και η Frida, η Nina Gilkenson, ο Kevin και η Jo, ο Max και η Annie, κ.ά. Στη διάρκεια του μαθήματος, μάς αρέσει να ακούμε τόσο κλασικές μελωδίες του είδους, όπως το “Lindy Hopper’s Delight” του Chick Webb, όσο και σύγχρονες μπάντες, όπως οι Palmetto Bug Stompers από τη Νέα Ορλεάνη.

 

         5. Έχετε ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα;

Όχι, πρώτη φορά ερχόμαστε και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι!

 

          6. Πόαο συχνά κάνετε διάλειμμα από την –ας μου επιτραπεί- “φρενίτιδα του swing”; Πώς χαλαρώνετε και γεμίζετε τις μπαταρίες σας;
Ταξιδεύουμε πολύ προκειμένου να διδάξουμε σε σεμινάρια σε όλον τον κόσμο. Μάς αρέσει να ξεκλέβουμε χρόνο για να περιηγηθούμε στις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Όταν είμαστε σπίτι μας, μένουμε σε ένα μικρό σκάφος και αφιερώνουμε πολύ χρόνο στη συντήρησή του.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου

10.00 – 12.00 Lindy 2
12.20 – 14.20 Lindy 3
14.40 – 15.40 Solo Charleston

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

11.00 – 13.00 Aerials Τμήμα 1
13.30 – 14.30 Aerials Τμήμα 2
15.30 – 17.30 Slow Lindy/Blues

Προσέλευση 15 λεπτά πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Τέλος, με το το χαρτάκι της εισόδου στο Σαββατιάτικο πάρτυ στο Τραίνο στο Ρούφ, οι παρευρισκόμενοι θα παίρνουν μέρος σε κλήρωση με έπαθλο δωρεάν συμμετοχή ενός leader και μιας follower στο επόμενο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2015 με τους JB MIno & Tatjana.

 

Copyright: Ιφιγένεια Διαμάντη / Swing in Greece – All rights reserved ©