Τριτο Θεσσαλονίκη Djangofest Gypsy Jazz Festival

Τυχεροί όσοι λάτρεις της gypsy swing jazz βρίσκονται πέριξ της Θεσσαλονίκης, αφού σήμερα djangofest-thessaloniki-2014πραγματοποιείται στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης το 3ο Θεσσαλονίκη Djangofest Gypsy Jazz Festival, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέων «Θεσσαλονίκη 2014».
Στο 3ο Θεσσαλονίκη Djangofest Gypsy Jazz Festival εμφανίζονται αυτήν την ώρα οι Θεσσαλονικείς The Speakeasies Swing Band, και  Swing Till you Drop, από την Αθήνα οι DiminuitaGadjo Dilo, από την Πάτρα οι Groovin’ High (Πάτρα), και από τον Βόλο οι Ghost Notes. Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε το 4ο Athens Django Fest στο πάρκο Λαμπηδόνας στον Βύρωνα, Φαίνεται πως και η gypsy jazz βρίσκει ένα σταθερά αυξανόμενο κοινό, εφόσον τα σχετικά φεστιβάλ διανύουν τον τρίτο και τέταρτο χρόνο τους αντίστοιχα.
Μοναδικός στο είδος του, ο Django Rheinhart άφησε το δικό του στίγμα στη μουσική μόλις με τα δυό του δάχτυλα, αφού ένα ατύχημα στα 18 του, τον υποχρέωσε να παίζει κιθάρα μόνο με αυτά, χωρίς να χρησιμοποιεί τα υπόλοιπα που παρέλυσαν. Η φαινομενική “ατυχία” αυτή, όμως στάθηκε αφορμή να δημιουργήσει ο γεννημένος το 1910 στο Βέλγιο τσιγγάνικης καταγωγής Django, ολόκληρο ρεύμα, τη gypsy ή manouche jazz, να θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους διαμορφωτές της και να τιμάται κάθε χρόνο με δεκάδες ανά τον κόσμο φεστιβάλ. Πιο γνώριμο, ίσως, κομμάτι του, το Minor Swing, αποτελεί αγαπημένη μελωδία και για τους lindyhoppers… “τρελαίνοντάς” τους με τον επιταχυνόμενο ρυθμό του.
Σε περίπτωση βροχής, οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στο Block 33.
Παράλληλα με το 3ο Θεσσαλονίκη Djangofest Gypsy Jazz Festival, φιγούρες lindy hop θα δείχνουν οι Lindy Hop Greece, άρτι αφιχθέντες από το 5ο ετήσιο φεστιβάλ Swing and Swim: The Lindy Hop Summer Camp Festival που ολοκληρώθηκε χθες στο κάμπινγκ Αρμενιστής στη Χαλκιδική με την παρουσία δύο σπουδαίων στο εξωτερικό γυναικείων μορφών, της 86άχρονης Dawn Hampton και της 94άχρονης Norma Miller. Μουσικές επιλογές και μαθήματα χορού για μικρά παιδιά παρουσιάζει η ομάδα Jitterbugs, ενώ παράλληλα θα υπάρχει έκθεση των οργανοποιών Σπύρου Μαμάη και Leveller Guitars, αλλά και επίδειξη μόδας με τα εμπνευσμένα από την εποχή εκείνη ρούχα της Ελένης Χασιώτη.
Ιφ.Δ.
Copyright: Ιφιγένεια Διαμάντη / Swing in Greece – All rights reserved ©