Δυο σπουδαιες κυριες: Let the Swing ‘n’ Swim 2014 begin!

SnS5normamillerΔύο σπουδαίες κυρίες του swing, του lindy hop και της cabaret jazz «σφραγίζουν» με την παρουσία τους το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ετήσιο διεθνές φεστιβάλ Swing ‘n’ Swim 2014, που ξεκινά σήμερα 9 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 Ιουνίου στο κάμπινγκ Αρμενιστής στη Σάρτη της Χαλκιδικής: η 95άχρονη Norma Miller, αποκαλούμενη και «βασίλισσα του swing» και η Dawn Hampton, η οποία σήμερα σβήνει 86 κεράκια και έτερο όνομα της jazz και του swing κα η οποία -καιρού επιτρέποντος- θα γιορτάσει τα γενέθλιά της σε ένα beach party που διοργανώνεται προς τιμήν της στην υπέροχη αμμουδιά του προαναφερθέντος κάμπινγκ. Το φεστιβάλ διοργανώνουν οι εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενοι και χρονικά πρωτεργάτες του lindy hop στην Ελλάδα, Lindy Hop Greece.

SnS-dawn-hamptonΓια όσους παρευρεθούν στο φετινό ετήσιο φεστιβάλ, η ευκαιρία είναι μοναδική για να γνωρίσουν από κοντά δύο πρόσωπα που στο εξωτερικό θεωρούνται σπουδαίες στον τομέα τους και όσοι παρακολουθήσουν μαθήματα, να διδαχθούν από αυτές. Η Norma Miller είναι το τελευταίο εναπομείναν μέλος των Whitey’s Lindy Hoppers, της ομάδας κορυφαίων χορευτών lindy hop που μεσουράνησε στο Savoy Club του Harlem τη δεκαετία του ’30 και του ’40. Συγχορεύτρια του «πρέσβη του lindy hop», Frankie Manning, έχει εμφανιστεί στα περισσότερα φιλμ που περιλαμβάνουν εμβληματικές σεκάνς lindy hop, όπως το «A Day at The Races» των αδελφών Μαρξ και το «Helzapoppin’», μεταξύ άλλων. H Dawn Hampton προέρχεται από οικογένεια μουσικών και καλλιτεχνών του vaudeville. Μεγάλωσε μέσα στον χορό και το τραγούδι, γνωρίζει άλτο και τενόρο σαξόφωνο και αξιοποίησε τα ταλέντα της για να κατακτήσει επάξια τη θέση της στο σχετικό στερέωμα. Έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, με τον Frankie Manning στο φιλμ Malcolm -X του Σπάικ Λη.

Και οι δύο κυρίες βρίσκονται συχνά προσκεκλημένες σε ανά την Υφήλιο φεστιβάλ lindy hop.

Το φετινό φεστιβάλ

Ίσως το δημοφιλέστερο αυτήν τη στιγμή swing γκρουπ στην Ελλάδα, με καριέρα και στο εξωτερικό, οι The Speakeasies Swing Band εδώ σε στιγμιότυπο από την περσινή εμφάνισή τους στο Swing 'n' Swim 2013. (Φωτό: Ιφιγένεια Διαμάντη)

Ίσως το δημοφιλέστερο αυτήν τη στιγμή swing γκρουπ στην Ελλάδα, με καριέρα και στο εξωτερικό, οι The Speakeasies Swing Band εδώ σε στιγμιότυπο από την περσινή εμφάνισή τους στο Swing ‘n’ Swim 2013. (Φωτό: Ιφιγένεια Διαμάντη)

Κατά τα άλλα, προσκεκλημένα να διδάξουν φέτος είναι αρκετά μέλη των Harlem Hot Shots. Η εν λόγω ομάδα προέρχεται από τη Σουηδία – πατρίδα της αναβίωσης του lindy hop και του swing όπως και του μεγαλύτερου ετήσιου φεστιβάλ swing, του Herrang Dance Camp, το οποίο διοργανώνουν. Οι παραστάσεις των Harlem Hot Shots είναι ιδιαίτερα θεαματικές, με ταχύτατους ρυθμούς και ακροβατικά aerials, όπως είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις δύο περασμένες χρονιές όσοι παρευρέθησαν στα αντίστοιχα Swing ‘n’ Swim. Τα ονόματά τους: Rikard Ekstrand, Jenny Deurell, Fatima Teffahi, Fredrik Dahlberg, Mimmi Gunnarsson.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Μαθήματα το πρωί, μπάνιο ενδιάμεσα, πάρτυ με χορό swing το βράδυ. Αυτό είναι το πρόγραμμα για το πολυπολιτισμικό κοινό που συρρέει από την Ευρώπη και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας στη Χαλκιδική. Είθισται, ωστόσο, την τελευταία βραδιά να γίνεται γλέντι με ελληνικούς χορούς. Φέτος, θα διδαχθούν ελληνικοί χοροί, εφόσον αυτό ζητήθηκε. Παράλληλα, θα διεξαχθεί ο «καθιερωμένος», πλέον, διαγωνισμός ρετρό μαγιό, ή vintage swimwear contest.

 

 

Ιφιγένεια Διαμάντη

Φωτό: Ιφιγένεια Διαμάντη