Authentic Jazz και Lindy Hop και Speakeasy παρτυ σε τρεις ημερες

Άγνωστες λέξεις, ε; Χμμ… Ίσως δε γνωρίζουν όλα τα μάτια που διαβάζουν ετούτες τις αράδες τί εστί authentic jazz, ή lindy hop ή speakeasy.

Το authentic jazz ή vernacular jazz έχει αφρο-αμερικανικές ρίζες, είναι ένα είδος χορού βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι η μονάδα και η μοναδικότητα: χορεύεται κατά μόνας, ενώ εμπεριέχει μια ελευθερία έκφρασης και κινήσεων, αφού κάθε jazz χορευτής δεν κάνει τα ίδια με κάποιον άλλο.

Το lindy hop είναι ο αυθεντικός swing χορός που άνθισε στη δεκαετία του 1930 με σημείο εκκίνησης το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης για να εξαπλωθεί ανά την Υφήλιο. Προήλθε ως εξέλιξη του charleston και άλλων τζαζ χορών της δεκαετίας του 1920.

Ο αργκό όρος speakeasy περιγράφει τα παράνομα αποστακτήρια και μπαρ που κατά την Ποτοαπαγόρευση ή Prohibition (1920 – 1933) στις ΗΠΑ, ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια πουλώντας αλκοόλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημεία πώλησης διπλασιάστηκαν κατά την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, φθάνοντας σε αριθμό τις 30.000 ενώ γκάνγκστερς και μαφία -βλ. Αλ Καπόνε- έκαναν χρυσές δουλειές. Το ενδιαφέρον κομμάτι του www.sansimera.gr περιλαμβάνει κι άλλες ιστορικές πληροφορίες για την Ποτοαπαγόρευση. Στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή οι The Speakeasies Swing Band είναι ίσως η δημοφιλέστερη στο είδος, ενώ στην Αθήνα υπάρχει το μπαρ Speakeasy που διατηρεί την αχλύ του μυστηρίου, μη έχοντας εμφανή ένδειξη για την τοποθεσία του, αν και όλοι -ή σχεδόν όλοι- πλέον γνωρίζουν πού μετακόμισε από το Χαλάνδρι…

O Jamin Jackson και η Sonia Ortega Betriu στο authentic jazz και lindy hop workshop των Athens Lindy Hop.

O Jamin Jackson και η Sonia Ortega Betriu στο authentic jazz και lindy hop workshop των Athens Lindy Hop.

Αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο περιλαμβάνει και τα τρία προαναφερθέντα στο πλαίσιο του workshop «Let’s jam with Jamin and Sonia» που διοργανώνουν οι Athens Lindy Hop. Η μία από τις δύο μεγάλες σχολές swing της Αθήνας φιλοξενεί δύο διδάσκοντες από το εξωτερικό: τον Jamin Jackson από τις ΗΠΑ και τη Sonia Ortega Betriu από την Ισπανία. Τα μαθήματα ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής 25/4, συνεχίζονται το Σάββατο 26/4 πρωί και απόγευμα και την Κυριακή 27/4 ομοίως, οπότε και ολοκληρώνεται το εργαστήριο.

Ώς είθισται, κάθε workshop συνοδεύεται από πάρτυ, προς εμπέδωσιν των διδαχθέντων αλλά και για το γνωστό socializing / to know us better. Το πρώτο πάρτυ με κωδική ονομασία «Swing Fever with Jamin and Sonia» διοργανώνεται στις 22.30 το βράδυ της Παρασκευής 25/4 στο Θέατρο Άλμα (Ακομινάτου 15-17 και Αγ. Κωνσταντίνου, πλ. Καραϊσκάκη, μετρό Μεταξουργείο) με είσοδο 5 ευρώ με κρασί ή μπύρα.

Το δεύτερο πάρτυ, το λεγόμενο και «Speakeasy swing party with Jamin and Sonia» πραγματοποιείται στις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου 26/4 σε τοποθεσία που ανακοινώνεται κατά την αγορά της πρόσκλησης από τους ενδιαφερόμενους. Η πρόσκληση κοστίζει 10 ευρώ για είσοδο στο πάρτυ, που θα έχει open bar (απεριόριστη κατανάλωση) με κρασί ή μπύρα, ενώ θα υπάρχει live από τους Je Swing.

The son of a preacher man, ο Jamin Jackson, σύμφωνα με τις πληροφορίες στην προσωπική του ιστοσελίδα, μετρά περισσότερες από 2.700 ώρες διδασκαλίας lindy hop, ενώ επίσης διδάσκει jazz, musical theater και hip hop. Αν κάτι είναι καλό να κρατήσουν όσοι παρακολουθήσουν τα μαθήματα, πέρα από τεχνική, φιγούρες, κλπ., είναι το πάθος που τον διαχέει, η πολυπραγμοσύνη του, η θετική του διάθεση και η θέλησή του να εμπνέει, αποδεικνύοντας ότι μπορείς να βγάζεις τα προς το ζην ακολουθώντας αυτό που αγαπάς και κλείνοντας τα αυτιά στις Σειρήνες.

H Sonia Ortega Betriu διδάσκει lindy hop από το 2000 στην Ισπανία, είναι μέλος του Barswingona Dance Company, έχει κλασσικό και jazz υπόβαθρο και τα τελευταία πέντε χρόνια ταξιδεύει και ανά την Ευρώπη για διδασκαλία. Το 2012 κατέλαβε με παρτεναίρ τον Jamin τη δεύτερη θέση στο International Lindy Hop Championships στην κατηγορία Classic division και το 2013 την τρίτη θέση στο Snowball 2013 στην κατηγορία Strictly Lindy με παρτεναίρ τον Gustav Jakobsson.

Ιφιγένεια Διαμάντη

Copyright: Ιφιγένεια Διαμάντη / Swing in Greece – All rights reserved ©