Οι μαθητες χορευουν στη σκηνη: Snowball 2013 στο Cine Κεραμεικος απο τους Athens Swing Cats

Η ώρα για την «κορωνίδα» των ετήσιων εκδηλώσεων της μίας από τις δύο πιο μεγάλες σχολές swing στη Αθήνα έφτασε. Για την ακρίβεια, άλλαξε. Το Snowball 2013 snowball2013-posterπου και φέτος διοργανώνουν οι Athens Swing Cats (ASC) πραγματοποιείται στην «καρδιά» του Δεκεμβρίου, αυτήν την Κυριακή 15/12 αντί για το Σάββατο 14/12, στο Cine Κεραμεικός. Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20.00, τα live των Nastazia and the Jazzuars, JazzMatazz και Ηλία Ζέρβα Λευτάκη θα ξεκινήσουν στις 21.30 και το σόου στις 22.00. Θα ακολουθήσει πάρτυ.

Στην Ελλάδα, το Snowball είναι ένας από τους «σταθμούς» στη «σχολική» χρονιά των lindy hoppers, μαζί με το Swing and Swim των Θεσσαλονικέων Lindy Hop Greece που διεξάγεται αρχές Ιουνίου και την ετήσια παράσταση των Athens Lindy Hop, το Vaudeville Revue.

Στη διοργάνωση των ASC φέτος λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 150 μαθήτριες και μαθητές της σχολής. Θα παρουσιάσουν την «ύλη» που έχουν διδαχθεί, άλλοι εδώ και τέσσερα ή τρία χρόνια, κλιμακωτά μέχρι τους νεότερους που μετρούν μόλις τρεις μήνες και κάνουν τα πρώτα τους rock steps και triple steps και swing outs και άλλα. Oι χορογραφίες ποικίλουν και ενσωματώνουν το lindy hop, την τζαζ, το charleston, στοιχεία balboa, boogie woogie αλλά και shag.

Φωτό: Babis Rap

Φωτό: Babis Rap

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν δύο χορογραφίες από την ομάδα burlesque των ASC, ονόματι «Les Chattes Provocatrices». Η δική τους «διδαχθείσα ύλη» περιλαμβάνει στοιχεία καμπαρέ αλλά και νεότερων δεκαετιών. Οι «προκλητικές γάτες» μπορεί να κλείνουν ναζιάρικα το μάτι στην πρόκληση όπως λέει και το όνομά τους, θα πρέπει να διευκρινιστεί, ωστόσο, ότι το θέαμα κινείται στη σφαίρα της ευπρέπειας. Τουτέστιν, οι κοπέλες δεν εμφανίζονται γυμνές.

Τις χορογραφίες επιμελήθηκαν οι δάσκαλοι της σχολής, Ζοζεφίν Γιαννακοπούλου και Μπεν Λιμπρόζο.

Λίγα λόγια για το Snowball

Το Snowball (χιονοστιβάδα) έλκει την καταγωγή του από τους χριστουγεννιάτικους χορούς

Photo: Ιφιγένεια Διαμάντη

Photo: Ιφιγένεια Διαμάντη

που διοργάνωναν κοινότητες του swing κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκεί όπου κάτι τέτοιο ήταν εφικτό. Έτσι, έδιναν στον κόσμο την ευκαιρία να ξεχάσει έστω για μια βραδιά τα προβλήματά του. Μουσική έπαιζαν πολυμελείς ορχήστρες, οι οποίες στη μέση της βραδιάς φώναζαν «Snowball!», καλώντας τους χορευτές να σχηματίσουν μεγάλο κύκλο. Στο κέντρο του χόρευαν λίγα ζευγάρια, τα οποία αλλάζοντας παρτενέρ, συμπαρέσυραν σαν σε χιονοστιβάδα (snowball) τους υπολοίπους.

Κατά τη διάρκεια του Snowball 2013 θα κληρωθούν δώρα σχετικά με το σουίνγκ

(βιβλία, μουσικά CDs, δωρεάν μαθήματα με τους Athens Swing Cats), ενώ θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την καλύτερη ρετρό αμφίεση, με έπαθλο 20% έκπτωση στο πακέτο συμμετοχής για το Athens Swing Festival που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2013. Εισιτήρια στην πόρτα: 15 ευρώ (με ποτήρι κρασί ή μπύρα).

Ιφιγένεια Διαμάντη

Copyright: Ιφιγένεια Διαμάντη / Swing in Greece – All rights reserved ©