Σαββατοκυριακο με Balboa

της Ιφιγένειας Διαμάντη

Η πρώτη μου γνωριμία με το balboa έγινε τον περασμένο balboa-islandΦεβρουάριο, σε ένα σεμινάριο των Athens Lindy Hop (ALH) με τον Marcus Koch και την Bärbl Kaufer, γερμανικής καταγωγής χορευτικό ζεύγος που γνωρίζει πιένες στον χώρο αυτό. “Αυτό είναι όλο;” σκέφθηκα μόλις τους είδα να μας δείχνουν επί τόπου, τσούκου τσούκου, λίγο λίγο, από δω, από κει. “Σιγά το πράγμα. Πσσσςςς!!! Κα-αλά. Για αυτό γίνεται όλος ο ντόρος;” είπα από μέσα μου.

Well, δεν είναι ακριβώς έτσι. “Το balboa είναι ο χορός των χορευτών”, μού εξήγησε αργότερα ένας καλός φίλος και από τους πιο καλούς και δραστήριους leader της σουινγκικής κοινότητας. Ξερόβηξα. “Ναι, ε; Κοίτα να δεις. Γηράσκω αεί διδασκόμενη”, αναλογίστηκα. Κάνω μόλις δυόμισι χρόνια lindy hop και όσο να ‘ναι, έχω πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μου. Αργότερα μέσα στην περασμένη “σχολική” χρονιά κάναμε λίγο balboa και με τους Athens Swing Cats, δεν μπορώ να πω όμως ότι το κατέχω.

Το balboa είναι μορφή του swing και “προέκυψε” από την ανάγκη εξοικονόμησης χώρου όταν τα κλαμπ γέμιζαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις δεκαετίες του ΄30 και του ΄40. Έχει να κάνει με πολύ μικρές μετατοπίσεις βάρους και ισορροπίας, αλλά και με την επαφή με τον / την παρτεναίρ. “Η τέχνη του balboa βρίσκεται στη διακριτική επικοινωνία μεταξύ lead (καβαλιέρος) και follow (ντάμα), περιλαμβάνοντας μετατοπίσεις βάρους που συνήθως οι θεατές δεν μπορούν να διακρίνουν”, γράφει επί λέξει η Wikipedia. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι Πυρηνική Φυσική. Εξάσκηση χρειάζεται, συγκέντρωση και χα-λά-ρω-ση. Βγάζουμε από το μυαλό τα “ντρέπομαι που είμαι so close to the leader / follower”, “να προσέχω μην τον /την πατήσω”, κου λου που, κου λου που.

Learn Balboa in a Day

Οπότε, πολύ χάρηκα όταν κάποια στιγμή μέσα στον περασμένο learn-balboa-in-a-dayΑύγουστο ανακοινώθηκε το σεμινάριο “Learn Balboa in A Day” που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο 23/11 και 24/11. Θα διδάξει ο Roland Eotvos, επίσης γερμανικής καταγωγής, ο οποίος έρχεται από τη Φρανκφούρτη όπου τα τελευταία χρόνια διδάσκει balboa. Το σεμινάριο είναι μη κερδοσκοπικό και το διοργανώνει η Μέγκυ Παπαγεωργίου με τη βοήθεια της Ρόλης Γιαμοπούλου, δύο κορίτσια από την εν Αθήναις “δεξαμενή” του swing.

O Roland Eotvos θα διδάξει balboa στο διήμερο σεμινάριο Learn Balboa in a Day στις 23/11 και 24/11 στην Αθήνα.

O Roland Eotvos θα διδάξει balboa στο διήμερο σεμινάριο Learn Balboa in a Day στις 23/11 και 24/11 στην Αθήνα.

Eίναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται σεμινάριο από μέλη της κοινότητας για την κοινότητα, μετά εκείνο με τον Ali και την Katjia τον περασμένο Μάρτιο. Πολύ σύντομα ακολουθεί και τρίτο.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η Μέγκυ είχε την καλοσύνη να απαντήσει τάχιστα σε ορισμένες ερωτήσεις που έφτασαν μάλλον ουρανοκατέβατες στο φεϊσμπουκικό inbox της:

“Η ανάγκη να ασχοληθούμε με κάτι δημιουργικό, με κάτι που αγαπάμε και που μπορούμε να μοιραστούμε με όλους ήταν ο ‘σπινθήρας’ για τη διοργάνωση του σεμιναρίου” εξηγεί. “Ο δάσκαλος είναι καλός φίλος και λάτρης του balboa”. Η ανταπόκριση μεγάλη, αφού περίπου 35 ζευγάρια τη μία μέρα και 30 την άλλη θα λάβουν μέρος. “Επειδή θέλαμε όλο και περισσότερος κόσμος να έρθει σε επαφή με το balboa, νοικιάστηκε μεγάλη αίθουσα, καθώς και χειλόφωνο για τον δάσκαλο, ούτως ώστε να τον ακούμε όλοι”.

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν στη σχολή χορού Cumana (Κωνσταντινουπόλεως 38, Γκάζι, Μετρό μπλε γραμμή 3, Κεραμεικός), 12.00 – 17.00 και τις δύο ημέρες.

Θα γίνουν και τρία πάρτυ:

  • ένα εναρκτήριο / προθερμαντικό την Πέμπτη 21/11 στο Λα Μπυράζ (21.30) στον Κεραμεικό,
  • ένα το Σάββατο 23/11 (21.30 free taster class, 22.30 πάρτυ) στο Gene Kelly Ballroom στο Μαρούσι. Είναι το The Central Balboa Party, θα χορέψουν οι ροκενρολάδες Rollin’ Foxes που πρόσφατα έσβησαν τρία κεράκια, το νεοσύστατο performance group Swing Brothers με μέλη, μαθητές των ALH και μουσική θα βάλει η Dj-Nua Adria.

“Το σαββατιάτικο πάρτυ στο Gene Kelly Ballroom έχει είσοδο 2 ευρώ χωρίς ποτό, επειδή μάς παραχωρείται μια μεγάλη αίθουσα με πάτωμα ιδανικό για χορό. Είμαστε πολλά άτομα και θέλουμε να περάσουμε καλά, χωρίς να πέφτει ο ένας επάνω στον άλλον όσο χορεύουμε. Τα έξοδα της αίθουσας θα ‘βγουν’ από τα ποτά και την είσοδο. Αν δεν υπάρξει προσέλευση, θα τα βάλουμε από την δική μας προσωπική τσέπη. Είναι όμως ένα ρίσκο που διατιθέμεθα να πάρουμε διότι πάνω απ’ όλα θέλουμε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και να περάσουμε καλά”, λέει η Μέγκυ.

Παράλληλα, ο Alex de Paris, θα εμπλουτίσει τη βραδιά με ένα νούμερό του. “Ο Άλεξ ντε Παρί είναι ζογκλέρ και silent κωμικός. Στο πάρτυ θα παρουσιάσει ένα από τα πιο δοκιμασμένα του νούμερα. Στην Ελλάδα αυτή η τέχνη είναι ίσως άγνωστη σε ορισμένους και είναι χαρά μας που θα τον έχουμε μαζί μας”, συμπληρώνει η Μέγκυ.

To κεντρικό πάρτυ του σεμιναρίου περιλαμβάνει ακόμη προαιρετικό διαγωνισμό soul train, οι νικητές του οποίου θα εξασφαλίσουν δωρεάν συμμετοχή στο δεύτερο “Learn Balboa in a Day” που θα διεξαχθεί την άνοιξη. Συμμετοχές θα δέχεται στην είσοδο η συνσουινγκίτισσα Νατάσσα Γκρίμστρουπ. Και όχι μόνο. Θα γίνει επίσης, ανταλλαγή χρήσιμων / μη χρήσιμων αντικειμένων. Όποιος δε χρειάζεται κάτι, μπορεί να το αφήσει τυλιγμένο στην είσοδο, σε κούτα που θα βρίσκεται εκεί και στο τέλος της βραδιάς μπορεί στα χέρια του να φθάσει κάτι χρήσιμο.

  • ένα πάρτυ στο Zero, επίσης στο Κεραμεικό, την Κυριακή 24/11 (21.00).

Copyright: Ιφιγένεια Διαμάντη / Swing in Greece – All rights reserved ©