Η πρώτη μου επαφή με τα blues ήταν στο πανεπιστήμιο, στα ΜΜΕ Αθήνας. Στο τρίτο έτος διάλεξα ένα μάθημα για τη μουσική, δε θυμάμαι τον ακριβή τίτλο του δυστυχώς. Το δίδασκε ο κ. Γιώργος Μανιάτης. Εμπνευσμένος άνθρωπος, μου άρεσε πολύ ως καθηγητής σε κάποια υποχρεωτικά μαθήματα στα πρώτα έτη, για αυτό και διάλεξα και αυτό το μάθημα επιλογής.

Μια μέρα είχε φέρει τον γιο του, φοιτητής σε άλλο αντικείμενο, και μας μίλησε για τα blues. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι κάποια στιγμή σηκώθηκε και βημάτισε διαγράφοντας έναν μικρό κύκλο μέσα στην αίθουσα με το κεφάλι σκυμμένο, λέγοντάς μας ότι οι bluesmen μπορεί να αντλούσαν την έμπνευσή τους από τόσο απλά πράγματα όσο τα παπούτσια τους, που έχουν πια παλιώσει και τους δημιουργούν the blues.

Στο μυαλό μου, τα blues και το swing μοιάζουν με δυο μεγάλους κυλίνδρους που εφάπτονται. Η ράχη του ενός ακουμπά στη ράχη του άλλου. Αυτή είναι η κοινή τους επιφάνεια. Όποιος ξεκινήσει να μαθαίνει lindy hop, σύντομα he or she will stumble upon the blues, καθώς το μάθημα θα έχει φθάσει σε εκείνο το σημείο που θα αναλύουν μουσικά τη δομή ενός κομματιού swing (32 bit, 8x4) και ενός blues (16 bit).

Είμαι πολύ χαρούμενη επειδή αφορμή για να ξαναγράψω έπειτα από πολύ καιρό εδώ, είναι οι αγαπημένοι μου The Speakeasies Swing Band οι οποίοι -πριν παίξουν στο Gazarte την Τετάρτη 5/7- συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών αύριο Κυριακή 2/7 και τη Δευτέρα 3/7 (22.00, Πειραιώς 260, ΑΣΚΤ) στην παράσταση που εμπνεύστηκε ο Κώστας Βόμβολος (Χειμερινοί Κολυμβητές, Primavera en Salonico, «Βόυτσεκ», μερικές μόνο αναφορές από την ανεξάντλητη δεξαμενή της παρουσίας του), σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Η παράσταση λέγεται “Homesickness Blues: Greek Immigrants in the Basement of the USA” και αναψηλαφεί τη βαθύτερη σχέση των blues με το ελληνικό αστικό τραγούδι.

«Από παλιά στην Ελλάδα υπήρχαν καλλιτέχνες που είχαν πολλά στοιχεία swing, όπως ο Μουζάκης, ο Χιώτης αλλά και παλαιότεροι μουσικοί της Σμυρναϊκής Σχολής, όπως ο Τούντας. Στο ελληνικό αστικό τραγούδι το shuffle ή swing ρυθμικό υπήρχε από πολύ παλιά, κυρίως στις μελωδικές γραμμές, οπότε δεν ήταν δύσκολο για τον Έλληνα να προσαρμοστεί σε αυτήν τη μουσική» δήλωναν οι Speakeasies σε παλαιότερη συνέντευξή τους στο Swing in Greece.

Αντιγράφω την περιγραφή της παράστασης από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ:

“«I’ll never forget the day I left my home…» είναι οι πρώτοι στίχοι του «Homesickness blues», ενός από τα πρώτα υπάρχοντα ηχογραφημένα μπλουζ (1916). Όσο κι αν εμπίπτει εύκολα στην κατηγορία του στερεότυπου, η φράση αυτή μπορεί να γεφυρώσει δύο εντελώς διαφορετικά μουσικά είδη που γεννιούνται σχεδόν ταυτόχρονα: την jazz και το ελληνικό αστικό τραγούδι. Στη μουσική παράσταση που προτείνουμε, επιλεγμένα κομμάτια πρώιμου swing και blues συνυπάρχουν με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια στην αστική εκδοχή τους, όπως μας έχουν διασωθεί στις πρώτες ηχογραφήσεις των Ελλήνων στην Αμερική. Η ξενάγηση σ’ αυτό το μουσικό τοπίο γίνεται μέσα από την αφήγηση της Μαρίας Σαραντοπούλου- Οικονομίδου “Οι Έλληνες της Αμερικής όπως τους είδα” (εκδόθηκε το 1916 και περιγράφει τις εντυπώσεις από ένα ταξίδι του 1913). Δύο ηθοποιοί, η μία στον ρόλο της συγγραφέως-αφηγήτριας και η άλλη σε τρεις ρόλους, της τραγουδίστριας-κονσοματρίς σε έναν καταυλισμό ανθρακωρύχων, της Αμερικανίδας κοπέλας ενός εργάτη και της συζύγου σε έναν μικτό γάμο, δημιουργούν το σκηνικό πλαίσιο για την ανάδειξη αυτής της μουσικής συνύπαρξης”.

Ώρα: 22.00

Τόπος: Πειραιώς 260, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Κήπος Δ’, 183 46, Καλλιθέα / Ταύρος / Άγιος Ιωάννης Ρέντης.

- ΗΣΑΠ Καλλιθέα (Γραμμή 1, πράσινη) και από εκεί με τα πόδια έως την οδό Πειραιώς
- 049 Ομόνοια - Πειραιάς (αφετηρία: αρχή οδού Αθηνάς)
- 914 Ομόνοια – Λαχαναγορά – Παλαιά Κοκκινιά
στάση “Σχολή Καλών Τεχνών” (προς Πειραιά)
στάση “Υφαντήρια” (προς Ομόνοια).

Συντελεστές: 
Σύλληψη / επιλογή κομματιών / ενορχήστρωση: Κώστας Βόμβολος
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Εκτέλεση μουσικών κομματιών: The Speakeasies Swing Band:
Κατερίνα Σισίννι – φωνή
Πάνος Καρνούτσος – ηλεκτρική κιθάρα
Μανόλης Σταματιάδης – πιάνο
Πάνος Βουλγαράκης – κοντραμπάσο
Χρήστος Παπαδόπουλος - κλαρινέτο, σαξόφωνο
Γιάννης Νταλιάνης – ακουστική κιθάρα
Στέργιος Κόιας – τύμπανα
Παίζουν: Μαριλού Βόμβολου, Κατερίνα Σισίννι
Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου, Ροδιά Βόμβολου
Εικαστική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη, Διδώ Γκόγκου

Τιμές εισιτηρίων
​Κανονικό: 13€, Φοιτητικό: 8€, ΑΜΕΑ: 5€ Ανέργων: 5€
Εισιτήρια: http://www.viva.gr/tickets/music/greekfestival/homesickness-blues/
Περισσότερες πληροφορίες: http://greekfestival.gr/gr/events/view/kostas-vomvolos-2017