Έτσι τούς γνωρίζουν οι ασχολούμενοι με το lindy hop στο «κλεινόν άστυ». Εσχάτως, ανακοίνωσαν την ονομασία «Rhythm Hoppers».

Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτό: αρχείο Rhythm Hoppers, Ιφ.Δ. 

Ο Αυγουστίνος Τραν και η Βάσια Παναγιώτου, οι Rhythm Hoppers, σε στιγμιότυπο από πρόσφατο πάρτυ στο πλαίσιο σεμιναρίου με ξένους διδάσκοντες προσκεκλημένους τους. (φωτό: αρχείο Rhythm Hoppers).

Ο Αυγουστίνος Τραν και η Βάσια Παναγιώτου ξεκίνησαν να μαθαίνουν lindy hop όταν στην Αθήνα υπήρχαν μόνο οι σχολές των Athens Swing Cats και των Athens Lindy Hop. Αγάπησαν πολύ το αντικείμενο, εξασκήθηκαν, επισκέφθηκαν και επισκέπτονται φεστιβάλ στο εξωτερικό, όπως το μεγαλύτερο στο είδος, Herräng Dance Camp στη Σουηδία, που διαρκεί ένα μήνα και είναι κάτι σαν άτυπο «διαπιστευτήριο» για τους ασχολούμενους με το lindy hop. Παράλληλα, έχουν θητεύσει και στο εν Ελλάδι Swing and Swim που διοργανώνουν οι Lindy Hop Greece, και που φέρνει ονόματα από το εξωτερικό.

Οι δυό τους ξεκίνησαν να διδάσκουν το αντικείμενο την άνοιξη του 2012 στον χώρο του Danzarin στα Πετράλωνα. Αποτέλεσαν, έτσι, την πρώτη, χρονολογικά, «δεύτερης γενεάς» σχολή στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα, δίπλα σε ειδικούς του είδους έχουν δοκιμάσει tap και authentic jazz, ενώ έχουν διοργανώσει τρία μεγάλα workshops με ξένους διδάσκοντες, φέρνοντας στην πρωτεύουσα τούς Thomas και Alice, και δύο φορές τους Ali και Katja. Την περασμένη άνοιξη, η Βάσια κέρδισε την 1η θέση σε διαγωνισμό Jack and Jill (χορευτικά ζεύγη σχηματίζονται τυχαία, εκείνη τη στιγμή) στο Prague Spring Swing Festival 2015 στην Πράγα. Φέτος ενέταξαν νέα τμήματα authentic jazz και chorus line στα μαθήματα που προσφέρουν. Με το Chorus Line στο Herrang Dance Camp (δεύτερη από δεξιά).

Ως Rhythm Hoppers συμμετέχουν στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία, την Κυριακή 15/11/2015 στο Cine Κεραμεικός. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή πέντε συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, HiRollers, The Dead Hoofers, Manouchedrome, D.K. and The Band). Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids (facebook group) που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα ξεπερνά τα 1.500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται άλλες δέκα σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα και επτά dj. Το Swing in Greece είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.


Rhythm Hoppers1. Πώς είναι να περνάς από τη θέση του διδασκόμενου σε εκείνη του διδάσκοντα;
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις κάτι, είναι να το διδάξεις. Καλείσαι να δουλεύεις και να μελετάς συνεχώς επάνω σε αυτό. Είναι άλλη η ευθύνη που φέρεις στη δεύτερη περίπτωση. Παράλληλα, είναι καλό να μπαίνεις στη διαδικασία της έκθεσης στο κοινό, όπως με το να παίρνεις μέρος σε jam. Στην αρχή του χορού μας ήμασταν πιο ντροπαλοί, με τα χρόνια ξεθαρρέψαμε.

  • 2. Τί σημαίνει για τη Βάσια η διάκρισή της στο Φεστιβάλ της Πράγας την περασμένη άνοιξη;
    Βάσια: Χαίρομαι για αυτήν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αν δεν αποφασίσεις ποτέ να διαγωνιστείς, δεν είσαι καλός δάσκαλος ή χορευτής. Δεν κάνει ο διαγωνισμός τον καλό δάσκαλο και χορευτή. Πολλοί Σουηδοί είναι από τους καλύτερους δασκάλους στον κόσμο και δεν έχουν διαγωνιστεί ποτέ.

  • 3. Τί δουλειά κάνετε;
    Βάσια:
    Από αυτόν τον Σεπτέμβριο, πλέον ασχολούμαι μόνο με τον χορό. Έχω σπουδάσει Business και έχω δουλέψει στο σκέλος του Μάρκετινγκ. Αυτή η χρονιά είναι δοκιμαστική για μένα, ώστε να δω αν μπορώ να βιοποριστώ μόνο από τον χορό. Έχει μήνες που έχει πολλή δουλειά και μήνες που συμβαίνει το αντίθετο.
    Αυγουστίνος: είμαι Φυσικός, κάνω μαθήματα σε φροντιστήριο.

  • 4. Πώς είναι η εμπειρία του Herräng Dance Camp;


Στο Φεστιβάλ Swing της Πράγας, όπου η Βάσια κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Jack and Jill. (φωτό: Zig Zag Dance Studio)Πολύ ωραία, αλλά σε έπιανε δέος και μόνο στη σκέψη ότι έπρεπε να βγεις στη σκηνή και να παρουσιάσεις κάτι έχοντας από κάτω να σε παρακολουθούν μερικούς από τους καλύτερους δασκάλους στον κόσμο, όπως ο Skye και η Frida.

  • 5. Τί είναι το Chorus Line τμήμα που εντάξατε φέτος στα μαθήματά σας;
    Το chorus line ήταν, την εποχή των κλαμπ όπως το Cotton Club ή το Savoy, κοπέλες που έβγαιναν σαν μέρος του σόου και παρουσίαζαν ένα νούμερο. (σ.σ.: στην Αθήνα, υπάρχουν επιμέρους ομάδες κοριτσιών που κάνουν ομαδικές χορογραφίες, όπως τα Chorus Girls "A Bowl of Cherries" των Athens Lindy Hop, και οι "Les Chattes Provocatrices" των Athens Swing Cats, κάθε μία με το δικό της αντικείμενο και κατεύθυνση). Επιθυμία μας είναι, αφενός να αναβιώσουμε το πώς χόρευαν οι κοπέλες στα Chorus Line, και αφετέρου να δημιουργηθεί μια ομάδα με την οποία να δουλεύουμε επάνω στην κίνηση και τα jazz steps και να βλέπουμε πώς σημαντικές χορεύτριες εκείνης της εποχής, οι οποίες δεν αναγνωρίστηκαν όσο τούς άξιζε τότε, έχουν επηρεάσει το authentic jazz. Απώτερος στόχος είναι να εξελιχθεί σε ομάδα παραστάσεων (performance troop).


Μάθημα υπό τις νότες swing jazz! (Φωτό: Ιφ. Δ.)6. Μπορούν να γίνουν όλοι, καλοί χορευτές;
Για να γίνει κάποιος καλός, θα πρέπει να το θέλει. Η θέληση, η αφοσίωση, η πειθαρχία είναι τα σημαντικά στοιχεία. Αν δεν έχεις πειθαρχία, είναι πολύ δύσκολο να μάθεις κάτι. Πρέπει να βάλεις το σώμα σου στη διαδικασία να μάθει κάτι νέο, και σε αυτό βοηθά η επανάληψη, ώστε να “μπει” στο σώμα και να γίνει κτήμα του.

  • 7. Πώς σας έχει αλλάξει σαν χαρακτήρες η διδασκαλία και το lindy hop;
    Σε κάνει πιο κοινωνικό, μπαίνεις σε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν κάτι κοινό.

  • 8. Υπάρχει χώρος για όλους;
    Μόνο καλό μπορεί να κάνει στους μαθητές το να υπάρχουν κι άλλοι δάσκαλοι, αρκεί, κάποιος που διδάσκει, να το αγαπά πολύ. Και να έχει αυτογνωσία.

  • 9. Τί ρόλο παίζει η προθέρμανση και η αποθεραπεία στο μάθημα, ώστε να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί (γόνατα, αχίλλειος, ώμοι, κλπ);


Η σόλο χορογραφία Tranky Doo για προθέρμανση (φωτό: Ιφ. Δ.)Κάνουμε ζέσταμα με jazz steps για προθέρμανση και social dance για αποθεραπεία, αλλά ανάλογα με το μάθημα που πρόκειται να ακολουθήσει, προσαρμόζεται και η προθέρμανση. Στα τμήματα των jazz steps είναι πιο μεγάλες οι απαιτήσεις από το σώμα, οπότε εκεί θα κάνουμε διατάσεις και "γυμναστικού τύπου" προθέρμανση.

  • 10. Τί θα κάνετε όταν περάσει η μόδα του ρετρό που συμπαρασύρει τα χορευτικά αυτά είδη;
    Αν αγαπάς κάτι, δεν το κάνεις επειδή είναι μόδα, αλλά επειδή το αγαπάς. Το να ασχοληθείς με αυτό είναι μια επιλογή που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο, αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που τους αρέσει. Αυτοί που το αγαπάνε, θα μείνουν.

  • 11. Τι συναισθήματα σάς δημιουργεί η συμμετοχή σε ένα Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ σουίνγκ και ροκ εν ρολ με αποδέκτη έναν φορέα όπως η Σχεδία, το περιοδικό δρόμου των αστέγων; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση που διανύει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; 
  • Κυκλική εναλλαγή των followers και εμπέδωση της νέας φιγούρας. (φωτό: Ιφ. Δ.)Αισθάνεστε, βλέπετε να υπάρχει αλληλεγγύη στα δύσκολα ανάμεσά μας;
    Είναι μια πολύ ωραία πρωτοβουλία να ενωθούν οι δυνάμεις πολλών ώστε να κάνουμε κάτι όμορφο μαζί, κάτω από την ίδια στέγη. Η ισχύς εν τη ενώσει, λένε, άλλωστε. Χαιρόμαστε, επειδή θα ξαναδούμε φίλους που έχουμε καιρό να δούμε αλλά και επειδή εκτιμούμε πως η συνεργασία των σχολών θα οδηγήσει στο να έρθουν και άλλα άτομα στο lindy hop και το rock'n'roll. 

 

LOCATED AT
Impact Hub Athens
Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, 105 54
VIDEO