Με την Ιρένε μοιραζόμαστε μια κοινή πεποίθηση: πως αν ακολουθήσεις εκείνο που πραγματικά σου αρέσει και που αγαπάς, με πίστη, όραμα, στόχο, επιμονή, μεθοδικότητα, πολλή και σκληρή δουλειά, θα επιτύχεις, θα διακριθείς, και προοδευτικά, θα βιοποριστείς από αυτό.

Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτό: Bobby Bonsey Photography, Lindy Shutter Photography, Tamara Pinco, Guape Tom, αρχείο Ιρένε Ραγκουζίνι, Ιφιγένεια Διαμάντη

Από το περασμένο φθινόπωρο η Ιρένε διδάσκει authentic jazz στην Αθήνα και αυτήν την Παρασκευή 30 Μαΐου στις 22.00 θα παρουσιάσει τη δουλειά της μαζί με μαθητές και μαθήτριες του Athens Authentic Jazz Dance project στο Athens Fringe Live 2014, στο Βρυσσάκι στην Πλάκα. Το εναρκτήριο λάκτισμα του φετινού Athens Fringe κάνει μια αναδρομή στις δεκαετίες από το 1920 έως και το 1950, εστιάζοντας στις τέχνες της εποχής, τη μουσική, τον χορό, τη μόδα (περισσότερα για το φεστιβάλ στο τέλος του κειμένου).

Τί είναι authentic jazz
Η authentic ή vernacular jazz, όπως σημειώνει στο blog του Athens Authentic Jazz Dance η Ιρένε, είναι «ένα είδος χορού με αφροαμερικάνικες ρίζες, ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τις δεκαετίες ’20 – ’40. Έχει επιρροές από παλαιότερους αφρο-αμερικάνικους χορούς (1800 βλ. Cakewalk), ενώ ενέπνευσε μεταγενέστερους (modern jazz, hip hop, break dance, κ.ά.). Χορεύεται solo, συνήθως με μουσική swing jazz ή blues (και απογόνους αυτών) και βασίζεται στον ρυθμό και στον αυτοσχεδιασμό». Στέκομαι σε δύο σημεία που τονίζει η Ιρένε, τελειόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών: ότι αγαπά την authentic jazz «επειδή δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αλλά προσωπικότητα, χρώμα και διάθεση» καθώς και το κάλεσμά της «σε έναν κόσμο όπου μπορεί ο καθένας να είναι ο εαυτός του και να εκφραστεί ελεύθερα μέσω του ρυθμού και της μουσικής». Μου έκαναν «κλικ» αυτά τα δύο σημεία, για αυτό και φέτος παρακολούθησα κι εγώ μαθήματα κοντά της. Πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Swing Χορού 2013 Η Ιρένε Ραγκουζίνι και Τόνυ Τζάκσον με το βραβείο της πρώτης θέσης στο European Swing Dance Championships 203 ανά χείρας τον περασμένο Νοέμβριο. Η Ιρένε Ραγκουζίνι και ο Τόνυ Τζάκσον με το βραβείο της πρώτης θέσης στο European Swing Dance Championships 2013 ανά χείρας τον περασμένο Νοέμβριο.

Γυρίζοντας από το European Swing Dance Championships 2013 το περασμένο φθινόπωρο, η Ιρένε έφερε στις αποσκευές της το βραβείο της πρώτης θέσης, την οποία κατέκτησαν με τον χορευτικό παρτεναίρ της, Τόνυ Τζάκσον. Στο Ted-X του 2013 στο Royal Albert Hall είχε επιλεγεί μαζί με τον Τόνυ και δύο άλλα ονόματα του χώρου (βλ. δεύτερο βίντεο) για να χορέψουν lindy hop πλαισιώνοντας τη σχετική διάλεξη που είχε δώσει ο Ryan Francois, ο οποίος θεωρείται σήμερα ένας από τoυς κορυφαίους χορογράφους και διδάσκαλος lindy hop στον κόσμο και που συμπτωματικά, θα βρεθεί στην Αθήνα αυτές τις ημέρες για workshop με τους Athens Swing Cats.

Τα παραπάνω ήταν η επιβράβευση για την εφαρμογή όλων των προαναφερθέντων την τελευταία τριετία, δηλαδή ότι ακολουθεί τον στόχο της με επιμονή, αλλά και προφανώς η περαιτέρω καλλιέργεια ενός έμφυτου ταλέντου στον χορό. Η Ιρένε λέγεται Ραγκουζίνι στο επίθετο, καθώς ο πατέρας της είναι Ιταλός, είναι είκοσι πέντε ετών και αγαπά τον χορό, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές της στην ΑΣΚΤ. Έχει κάνει μπαλέτο από την ηλικία των τριών και το swing ήρθε στη διαδρομή της κάπου το 2010. Σήμερα παραδίδει μαθήματα authentic jazz στην Αθήνα, ταξιδεύει ανά την Ευρώπη όπου επίσης παραδίδει workshops γύρω από το lindy hop και την οικογένειά του και ετοιμάζει τη διπλωματική της εργασία.

«Όταν χορεύω, νιώθω ελεύθερη» μού έλεγε η ίδια σε μια συζήτηση που κάναμε καιρό πριν. Νομίζω πως αυτό είναι εμφανές από την κίνηση του σώματός της μέχρι την εκφραστικότητα του προσώπου της που συνήθως είναι χαρούμενο, φωτεινό και χαμογελαστό ενόσω χορεύει. «Χορογραφώ βάσει του χώρου και της μουσικής. Σκέπτομαι τί σχήματα θα ήθελα να δημιουργήσω και τί ρυθμούς με εμπνέει η μουσική να παράγω». Στο μυαλό μου ήρθε μια εικόνα που έχει στη σελίδα της στο Facebook, που παρουσιάζει το ανάπτυγμα ενός κόλουρου οκταέδρου. Χώρος, χορός, σχήμα, γεωμετρία, μαθηματικά, μουσική, Τέχνη, υπάρχει σαφώς μία σύνδεση μεταξύ τους.

Με την ομάδα περφόρμανς The Dipsy Doodles στη Γάνδη τον Μάρτιο του 203 (δεύτερη από αριστερά)Ψάχνοντάς το στην Ευρώπη
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ιρένε έζησε στο εξωτερικό, αρχικά ξεκινώντας για να κάνει Erasmus το 2011 στο Μιλάνο επάνω στο costume per lo spettacolo (θεατρικό κοστούμι), και ω, είναι μια πραγματική απόλαυση να την ακούτε να προφέρει το spettacolo, in such a spectacularly Italian accent. «Είχα ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο που παρακολουθούσα μαθήματα lindy hop στην Αθήνα και έκρινα πως είχε έρθει η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα στη δική μου αναζήτηση μέσα σε αυτόν τον χώρο, σε καμία περίπτωση όμως δεν το είχα σκεφθεί επαγγελματικά», εξηγεί.

Το ένα έφερε το άλλο, και η Ιρένε βρέθηκε το καλοκαίρι του 2011 στο Swing and Swim, το ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνουν στη Χαλκιδική οι εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενοι και χρονικά πρωτεργάτες της εν λόγω εγχώριας σκηνής, Lindy Hop Greece, ενώ στο διεθνές φεστιβάλ swing «Shout, Sister, Shout», στην Ιταλία, γνώρισε δύο μετέπειτα συνεργάτες της, τον Γιόρις και τη Χελένα που είχαν σχολή στο Βέλγιο, το «Crazy Legs» (σ.σ.: είναι και φιγούρα της jazz), αλλά και την ομάδα performance The Dipsy Doodles («Τhe Dipsy Doodle» είναι μια διάσημη σύνθεση που μεταξύ άλλων έχει ερμηνεύσει η Ella Fitzgerald και επάνω στον ρυθμό της χορεύεται μία solo jazz χορογραφία που λέγεται trankey doo. Dipsy doodle σημαίνει κάτι σαν ζιγκ ζαγκ, και είναι επίσης κίνηση – ελιγμός στο χόκεϋ επί πάγου). Με το chorus line τον Ιούλιο του 2013 στο μεγαλύτερο ετήσιο swing φεστιβάλ στην Ευρώπη, το σουηδικό Herräng Dance Camp που διεξάγεται στην ομώνυμη πόλη. (κάτω αριστερά) 

Για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, η Ιρένε έζησε στη Γάνδη βγάζοντας τα προς το ζην ως au pair σε μια οικογένεια. Όλο αυτό το διάστημα, ερχόταν στην Ελλάδα, έδινε και περνούσε τα μαθήματά της στην ΑΣΚΤ. Πλέον, με ορμητήριο την Ελλάδα, συνεχίζει να χτίζει αυτό που δημιουργεί μόνη της, καθώς είναι ένας νέος άνθρωπος που δε βρήκε τίποτα στρωμένο ή έτοιμο.

Νέος ρόλος

Η Ιρένε και μέλη της ομάδας Athens Authentic Jazz Dance σε ένα από τα τελευταία μαθήματα - πρόβες πριν από την παράσταση της Παρασκευής στο Athens Fringe 2014. (φωτό: Ιφιγένεια Διαμάντη)

Δουλεύοντας περισσότερο το κομμάτι της διδασκαλίας και η ίδια ως χορογράφος πλέον, διαπιστώνει με ποιον τρόπο έχει διαμορφωθεί η προσέγγισή της στο θέμα. «Το όραμά μου είναι να μοιραστώ όσο περισσότερο μπορώ, ό,τι γνώσεις έχω αποκτήσει ταξιδεύοντας, με την ελπίδα αυτές να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν τους χορευτές εδώ να εξελιχθούν», λέει. Πεποίθησή της είναι πως «ο δάσκαλος πρέπει να σου κάνει παρατηρήσεις, να έχει κάτι να σου πει». Έτσι βελτιώνεσαι, προχωράς, εξελίσσεσαι.

Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει ταξίδια στο εξωτερικό για να διδάξει σεμινάρια lindy hop και authentic jazz, όπως έγινε σε πρόσφατη επίσκεψή της στη Σουηδία, την ευρωπαϊκή «Μέκκα» του swing. Και πώς προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο ή για ένα performance;  «Εξαρτάται από την περίοδο στην οποία βρίσκομαι. Αν είναι να παρουσιάσω κάτι σύντομα, εξασκούμαι καθημερινά τουλάχιστον 2 ώρες ημερησίως. Αλλιώς πιο αραιά. Ας μην ξεχνάμε ότι και το social dancing είναι εξάσκηση, από τις πιο ουσιαστικές κιόλας».

Η ίδια ψάχνει διεξοδικά το αντικείμενο και ήταν πολύ ωραία που στα πρώτα μαθήματά της μάς μάζεψε γύρω γύρω από το τραπεζάκι της αίθουσας διδασκαλίας όπου παραδίδει authentic jazz για να μας εξηγήσει στοιχεία της ιστορίας της jazz, των blues, κλπ. πριν από την καθιερωμένη δεκάλεπτη προθέρμανση, αναπόσπαστο στοιχείο του μαθήματος. «Η προθέρμανση και η αποθεραπεία έχουν πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει πάντα να αποτελούν μέρος της εξάσκησης. Στο swing, αρκετοί δε δίνουν βάση σε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω γιατί έχει επικρατήσει αυτό, σίγουρα όμως δεν είναι καλό για το σώμα, καθώς ο συγκεκριμένος χορός είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και μόνο έτσι μπορούμε να προστατευθούμε από τραυματισμούς και φθορά»

Τής αρέσουν ο Sidney Bechet, ο Louis Armstrong, ο Duke Ellington, ο Count Basie. Και τί άλλο ακούει αυτό το κορίτσι; «Indie folk, Hawk and the Hacksaw, Beirut, Arcade Fire, Grizzly Bear, Antony and the Johnsons, Devendra Bahnhart, Cocorosie».

Ισορροπία, το Α και το Ω
Η Ιρένε δεν είναι μόνο lindy hopper. Είναι ένας νέος άνθρωπος, με τα ενδιαφέροντά της. Ίσως υπάρχει η αντίληψη ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με το lindy hop, ζουν σε έναν άλλο κόσμο, τρόπον τινά. «Το swing είναι τρόπος ζωής. Κοινωνικά είναι συγκεκριμένο. Αυτό μπορεί να σε "ρουφήξει" σε άλλες εποχές. Προσπαθώ να κρατήσω μια ισορροπία πάντα. Να ξέρεις πού πατάς και τί συμβαίνει γύρω σου». Κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού η ισορροπία είναι εκ των ων ουκ άνευ στον χορό, όπως και το να ξέρεις πού πατάς και το τί συμβαίνει γύρω σου. Για το τέλος, κράτησα το απόσταγμα της συζήτησής μας και την αφετηρία της συνέντευξης αυτής: «Βιώνουμε αναμφίβολα δύσκολες εποχές, και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για χειρότερες. Παρ'όλα αυτά, το θέμα είναι πώς αντιδράς σε μία τέτοια στιγμή και θεωρώ πως με το να είσαι αισιόδοξος, να τολμάς και να κάνεις όνειρα, δεν έχεις να φοβηθείς καμία κρίση».

Athens Fringe Live 2014 και Athens Fringe Fashion 2014 Το flyer της εκδήλωσης σχεδίασε η ίδια η Ιρένε.

Στην έκτη του διοργάνωση, το Athens Fringe Festival φέτος μετονομάζεται σε Athens Fringe Live 2014 (30 Μαΐου – 8 Ιουνίου) και «αυγατίζει» με το Athens Fringe Fashion (8 – 29 Ιουνίου) σε διάφορους χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Το φεστιβάλ δίνει βήμα έκφρασης σε νέους δημιουργούς από τον χώρο των Τεχνών – χορό, θέατρο, μουσική, περφόρμανς, εικαστικά, φωτογραφία, γλυπτική, video installation, χειροτεχνία, ενώ το σκέλος του Fashion στοχεύει να στηρίξει Έλληνες δημιουργούς και σχεδιαστές. Στο πάρτυ αυτής της Παρασκευής θα παίξουν live οι The Dead Hoofers ενώ θα υπάρχει burlesque show από την pin-up model La Dandizette, διανεμόμενες εκπλήξεις από χαρακτηριστικές φιγούρες της εποχής, δημιουργίες vintage/retro designers, γωνιά μακιγιάζ της εποχής και άλλα happenings. Ένας διαφορετικός τρόπος να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Η Ιρένε Ραγκουζίνι με τον χορευτικό της παρτεναίρ, Τόνυ Τζάκσον από φεστιβάλ στο εξωτερικό. (Φωτό: Virinja Grauzinyte). Στον χρόνο που μεσολάβησε από την παραπάνω συνέντευξη, η Ιρένε ανοίγει τα φτερά της για την Ευρώπη, όπου με τον χορευτικό παρτεναίρ της, Τony Jackson, ταξιδεύουν σε διάφορες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου για να διδάξουν lindy hop και authentic jazz. Τον περασμένο Μάιο, διοργάνωσε με μαθήτριες και μαθητές του Athens Authentic Jazz Dance Project μία παράσταση στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός με την ονομασία "T' Αin't What You Do If You Ain't Got That Swing", σαν "σχολικές επιδείξεις". Είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην μουσικοχορευτική κοινότητα και όλοι της ευχόμαστε κάθε καλό και κάθε επιτυχία ολόψυχα. Η Ιρένε και το Athens Authentic Jazz Dance Project συμμετέχουν στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία την Κυριακή 15/11/2015 στο Cine Κεραμεικός, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή πέντε συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, HiRollers, The Dead Hoofers, Manouchedrome, D.K. and The Band). Στο Athens Tap Jam, τη μηνιαία συνάντηση των tap dancers που διοργανώνει το Playground for the Arts.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα ξεπερνά τα 1.500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται δέκα σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα και επτά dj. Το Swing in Greece είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Swing in Greece απηύθυνε στην Ιρένε την παρακάτω ερώτηση:

  • Πώς βλέπεις για το μέλλον της κοινότητας, τη συγκέντρωση όλων των σχολών που συμμετέχουν; Πώς αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σου στον σκοπό του Φεστιβάλ αυτού;

«Πάντα ονειρευόμουν την ελληνική χορευτική σκηνή ενωμένη, όπως την 'μητρική' μου, αυτή του Βελγίου, όπου δεν είναι καθόλου παράξενο να υπάρξουν συνεργασίες και συλλογικές προσπάθειες μεταξύ τόσο των διαφόρων σχολών, όσο και μεταξύ των ανθρώπων που τις απαρτίζουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αθήνα, δεν συνηθίζεται αυτό, και γι'αυτό το συγκεκριμένο event των Swing Kids, αποτελεί ένα τόσο ξεχωριστό γεγονός, πέρα από τον καλό του σκοπό φυσικά. Αυτό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο για την κοινότητα και ανυπομονώ να δω περισσότερες ομαδικές ενέργειες στο μέλλον, ενώ προσωπικά χαίρομαι πολύ που θα είμαι παρούσα σε μία τέτοια στιγμή».

Δείτε εδώ άλλη δημοσίευση για την Ιρένε

LOCATED AT
Impact Hub Athens
Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, 105 54
VIDEO