Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη 
Φωτό: Ιφιγένεια Διαμάντη, αρχεία στο Facebook

Οι Swing That Thing ανήκουν στης δεύτερης γενεάς σχολές lindy hop στην Ελλάδα. Η Ελένη και ο Γιώργος υπήρξαν μαθητές των πρώιμων σχολών που ξεκίνησαν να διδάσκουν το είδος στην Αθήνα. Αργότερα, ήρθε η στιγμή να ξεκινήσουν το δικό τους διδασκαλικό εγχείρημα στην πρωτεύουσα, υπό την ονομασία "Swing That Thing!".

 

Νομικός με χορευτικό υπόβαθρο από την τρυφερή ηλικία των 6 ετών η Ελένη, προπονητής στίβου ο Γιώργος και αλλοτινός ραδιοφωνικός παραγωγός του διαδικτυακού moodyradio, βαθείς γνώστες και οι δύο, τόσο του ανθρώπινου σώματος όσο και του μουσικού είδους της swing jazz, "πάντρεψαν" την πειθαρχία και τη στοχοθεσία που φέρουν το μπαλέτο και ο αθλητισμός, με τη μουσικοχορευτική διασκέδαση και προχωρούν με προσεκτικά, σταθερά βήματα στο εγχείρημά τους, πιστοί στη χαλαρή προθέρμανση και απαραιτήτως στην αποθεραπεία. Τα μαθήματά τους γίνονται φέτος μόνο στο Blue Fox, όπου ανά δεύτερη Τρίτη φιλοξενούνται τα πάρτυ τους υπό την ονομασία "It Don't Mean A Thing, If It Ain't Got That Swing".

Οι Swing That Thing! συμμετέχουν στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία την Κυριακή 15/11/2015 στο Cine Κεραμεικός. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή πέντε συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, HiRollers, The Dead Hoofers, Manouchedrome, D.K. and The Band). Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids (facebook group) που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα ξεπερνά τα 1.500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται άλλες 10 σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα και 7 dj. Το Swing in Greece είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης:

  • Πού θα βρίσκονται οι Swing That Thing σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Ευελπιστούμε να είμαστε εκεί όπου υπάρχει μουσική και χορός και, ιδανικά, ανάμεσα στους μαθητές, συγχορευτές και φίλους της Ελληνικής και Παγκόσμιας Κοινότητας του Swing.

  • Πώς οραματίζεστε την εξέλιξή σας αλλά και του είδους στην Ελλάδα;

Ονειρευόμαστε να αποκτήσει η Ελλάδα μια ακόμη πιο μεγάλη, χαρούμενη, ζωντανή και διαδραστική μουσικοχορευτική swing σκηνή! Μια σκηνή όπου όλα τα μέλη της (μουσικοί, χορευτές, δάσκαλοι διοργανωτές εκδηλώσεων κλπ) αλληλεπιδρώντας και καλωσορίζοντας διαρκώς νέο κόσμο σ΄αυτήν, να εξελισσόμαστε και κατ’ επέκταση με αυτό τον τρόπο να προάγουμε και την ίδια τη σκηνή.

  • Ποιό ήταν χρονικά και ποιοτικά εκείνο το σημείο στην ενασχόλησή σας με το lindy hop που σας έκανε να πάρετε την απόφαση να ασχοληθείτε περαιτέρω με αυτό;

Ελένη: Με τον χορό ασχολούμαι από έξι χρόνων και χορεύω σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Για μένα ήταν πάντα ένας «ιερός τόπος», ένα τρόπος να αυτοσυγκεντρώνομαι σε κάτι που μου αρέσει και να αυτοεκφράζομαι χωρίς λέξεις. Γνώρισα το Lindy Hop εντελώς τυχαία στα τέλη του 2009 και ενθουσιάστηκα από την ενέργεια και το χαμόγελο που έφερνε στα χείλη των χορευτών. Μεταγενέστερα κατάλαβα ότι αυτό οφειλόταν κατά πολύ στο μουσικό «χαλί» πάνω στο οποίο πατάει, αλλά αυτή η διαπίστωση λειτούργησε ενισχυτικά στην αγάπη μου για την όλη κουλτούρα. Ξεκίνησα να παρακολουθώ μαθήματα σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη μου αυτή γνωριμία. Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα με τοπικούς αλλά και διεθνείς δασκάλους, τα επόμενα άρχισα να ταξιδεύω στο εξωτερικό για να γνωρίσω και άλλες χορευτικές και μουσικές σκηνές μέσω διαφόρων διεθνών workshops. (Δεύτερη από αριστερά), η Ελένη σε παράσταση μπαλέτου της Σταχτοπούτας. Με το μπαλέτο ασχολείται από την ηλικία των έξι (φωτό: αρχείο Ελ. Χρ.). 

Πάντα μου άρεσε η ιδέα της διδασκαλίας, αλλά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συγκεκριμένο χρονικό σημείο που κάτι μέσα μου μου «μίλησε» και μου είπε ότι ήρθε η ώρα να διδάξω, κυρίως γιατί πίστευα και πιστεύω πως ο χορευτής εξακολουθεί πάντα να είναι και μαθητής. Αυτό που συνέβη και σηματοδότησε την αρχή της διδασκαλίας για μένα ήταν η επιθυμία μιας φίλης να μάθει lindy hop. Λόγω υπερπληρότητας στις σχολές της Αθήνας εκείνη την περίοδο, δεν έβρισκε κάπου να κάνει μάθημα. Ήξερε ότι χόρευα ήδη μερικά χρόνια και μετά από συζήτηση αποφασίσαμε να της κάνω μερικά μαθήματα για να μάθουμε μαζί τα βασικά. Κάπως έτσι ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου ιδιαίτερα. Με τον Γιώργο γνωριζόμασταν ήδη και μέσω της πλατφόρμας των Swingouts είχαμε συνεργαστεί μαζί σε μία παρουσίαση. Είχαμε περάσει καλά και μαζί και με άλλους φίλους αποφασίσαμε να βρισκόμαστε για να εξασκούμαστε και να διασκεδάζουμε. Έτσι, όταν αναζήτησα παρτεναίρ για τα ιδιαίτερα μαθήματα, συμφωνήσαμε με το Γιώργο να αρχίσουμε να διδάσκουμε μαζί. Λίγους μήνες αργότερα, προέκυψε το πρώτο μας τμήμα στο Μαρούσι και στη συνέχεια σταδιακά τα υπόλοιπα τμήματα μας στο Blue Fox. Η ομάδα μας μετράει ήδη σχεδόν δύο χρόνια. 

    Ο Γιώργος στην κονσόλα του dj σε πάρτυ από workshop με ξένους διδάσκοντες (φωτό: αρχείο Rhythm Hoppers).

Γιώργος: Η μουσική ήταν και είναι μεγάλη μου αγάπη. Ασχολούμαι περισσότερο από δύο δεκαετίες, σαν φανατικός ακροατής και dj, και για δύο χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής και ραδιοφωνικός παραγωγός του διαδικτυακού ραδιοσταθμού moodyradio.gr. Τη γενικότερη κουλτούρα των χρόνων 920-950 και τη μουσική τους την ανακάλυψα γύρω στα 6 μου.

Γοητευμένος από τους ήχους και την ατμόσφαιρα των εποχών εκείνων, δεν έχω σταματήσει να ψάχνω ακούσματα, να ερευνώ και να μαθαίνω σχετικά. Κάπως έτσι, το 200, αναζητώντας μαγαζιά με ρετρό αισθητική και αντίστοιχες μουσικές επιλογές, βρέθηκα στο Blue Fox. Εκεί αντίκρυσα μια εικόνα που έμοιαζε μαγική, βγαλμένη από μια άλλη εποχή: ζευγάρια χαρούμενων χορευτών να χορεύουν στους ήχους από τις αγαπημένες μου δεκαετίες. Ήταν η πρώτη μου γνωριμία με το Lindy Hop. Αμέσως ενδιαφέρθηκα να ξεκινήσω μαθήματα και κάπως έτσι άρχισε και το χορευτικό μου ταξίδι, που μέχρι σήμερα μου προσφέρει απλόχερα συγκινήσεις από όποια πλευρά και να το προσεγγίσω (μουσική-χορός- dj-διδασκαλία-διοργάνωση εκδηλώσεων).

Μολονότι η διδασκαλία ήταν και είναι κύρια επαγγελματική μου ενασχόληση, καθώς είμαι προπονητής στίβου από το 1999, δεν περίμενα ότι θα επεκταθεί και στο αντικείμενο του χορού. Ήταν κάτι που δεν το επιδίωξα, κάτι που ήρθε εντελώς τυχαία, όταν συνεργαστήκαμε με την Ελένη και δημιουργήσαμε τους Swing That Thing αλλά κάτι τόσο διασκεδαστικό και δημιουργικό που όσες ώρες και να ασχολούμαι με γεμίζει χαρά και όμορφες εμπειρίες.

  • Τί σας προσφέρει σαν διδάσκοντες αυτό το δούναι και λαβείν εμπειρίας; Σας έχει αλλάξει προσωπικά ώς χαρακτήρες η ενασχόληση με το lindy hop;


Στιγμιότυπο από φεστιβάλ Lindy Hop στη Λιουμπλάνα. Η παρακολούθηση ευρωπαϊκών φεστιβάλ προς επιμόρφωση, εμπλουτισμό και βελτίωση συνηθίζεται στους κύκλους του lindy hop. (φωτό: Olga Bsp). Η διδασκαλία είναι μια έντονα διαδραστική εμπειρία και ως τέτοια μάς έχει προσφέρει πολύ όμορφα συναισθήματα. Τόσο το αντικείμενο, όσο και ότι μέχρις στιγμής απευθυνόμαστε σε ενήλικες μαθητές, την κάνει ακόμα πιό ενδιαφέρουσα: ερχόμαστε σε επαφή με ολοκληρωμένες προσωπικότητες που έρχονται στην τάξη με πολύ διαφορετικές προσδοκίες. Κάτω από την ομπρέλα του «έρχομαι να μάθω χορό», κάθε ένας από μας φέρνει τα βιώματα και την ενέργειά του στην ομάδα και δουλεύοντας όλοι μαζί πρέπει να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι να μάθουμε αλλά και να περάσουμε καλά. Αυτό σίγουρα "δουλεύει" τις όποιες επικοινωνιακές μας ικανότητες, ακονίζει την υπομονή και την επιμονή μας και μας έχει κάνει ακόμα πιό ανοιχτούς στις προσωπικότητες των μαθητών μας, που με τη σειρά τους γίνονται με τον δικό τους τρόπο πραγματικό "σχολείο" για μας.

  • Η επαγγελματική ενασχόληση του Γιώργου με την προπονητική και η πολυετής πείρα της Ελένης στον κλασσικό και σύγχρονο χορό τί ποιότητες ενσταλάζουν στη διδασκαλία σας, τόσο στο τεχνικό σκέλος, όσο και στο μη τεχνικό;


Στιγμιότυπο από φεστιβάλ Lindy Hop στη Λιουμπλάνα. Η παρακολούθηση ευρωπαϊκών φεστιβάλ προς επιμόρφωση, εμπλουτισμό και βελτίωση συνηθίζεται στους κύκλους του lindy hop. (φωτό: Olga Bsp).

Σε ό,τι αφορά στο τεχνικό μέρος, η εμπειρία μας στους παραπάνω χώρους μάς έχει κάνει υπέρμαχους της χαλαρής προθέρμανσης κατά την έναρξη των μαθημάτων και της αποθεραπείας μετά το τέλος τους. Ιδίως η αποθεραπεία είναι κάτι που συνιστούμε γενικότερα μετά από ώρες χορού, όταν το σώμα έχει καταπονηθεί επαναλαμβάνοντας πάνω-κάτω τις ίδιες κινήσεις. Επίσης, προσεγγίζουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ναι μεν μέσα από τη διασκέδαση, το χιούμορ και την αγάπη για το αντικείμενο συνολικά, αλλά και με τις καλές συνήθειες που έχουμε αποκτήσει από τους «χώρους προέλευσής μας», τις οποίες προσπαθούμε να μεταδώσουμε και στους μαθητές μας, δηλαδή με αυτοπειθαρχία, συστηματικότητα της άσκησης, συγκεκριμένο πρόγραμμα και τη συνεχή εξάσκηση σε βάθος χρόνου. Με τη σειρά τους, οι συνήθειες αυτές σαφώς επηρεάζουν και το μη τεχνικό κομμάτι της διδασκαλίας μας, αφου με τη συστηματική δουλειά ο καθένας αποκτά υπομονή, επιμονή, σωματική επίγνωση και κατανόηση για τις δυνατότητες του ίδιου αλλά και των άλλων.

  • Η εξάπλωση του lindy hop και των χορών της οικογένειας του Swing στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εκτιμάτε ότι «εκπαιδεύει» μουσικά το ελληνικό αυτί;

Φυσικά και εκπαιδεύεται ευκολότερα το αυτί των θεατών στα ακούσματα αυτής της μουσικής κουλτούρας, από τη στιγμή που είναι άμεσα συνδεδεμένο με χορό και διασκέδαση, στοιχεία συνδεδεμένα άμεσα με την κουλτούρα, την ψυχοσύνθεση και τις συνήθειές μας σαν λαού.

  • Το Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids συγκεντρώνει για πρώτη φορά τόσες πολλές σχολές εκμάθησης lindy hop, rocknroll και συναφών ειδών, σχολές πρώτης και δεύτερης γενιάς. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να λειτουργήσει η δια-σχολειακή συνεργασία στο πλαίσιο των εν λόγω μουσικοχορευτικών κοινοτήτων;


Μάθημα υπό τους ήχους swing jazz (φωτό: Ιφ. Δ.)                                                                       

Είναι πολύ ευχάριστο πραγματικά που όλες αυτές οι «μονάδες» συγκεντρωνόμαστε για την επίτευξη ενός τόσο ευγενικού στόχου. Το γεγονός αυτό μπορεί ν’ αποτελέσει την αφετηρία για μελλοντικές συνεργασίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες και όχι μόνο, προκειμένου να προαχθεί η γενικότερη swing και Rock ’n’ Roll κοινότητα της χώρας, για παράδειγμα μέσω κοινών εκδηλώσεων, workshops με δασκάλους από το εξωτερικό, συνδιοργάνωσης, συναυλιών ξένων και Ελληνικών μουσικών σχημάτων κ.λ.π.

  • Τι συναισθήματα σάς δημιουργεί η συμμετοχή σε ένα Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ swing και rock'n'roll με αποδέκτη έναν φορέα όπως η Σχεδία, το περιοδικό δρόμου των αστέγων; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση που διανύει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Αισθάνεστε, βλέπετε να υπάρχει αλληλεγγύη στα δύσκολα ανάμεσά μας;

Η κατάσταση που διανύει η χώρα μας είναι πολύ δύσκολη εδώ και αρκετό καιρό και είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί στην πορεία του χρόνου. Μολονότι είμαστε σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή στην Iστορία μας, θεωρούμε ότι υπάρχει διάθεση και θέληση για βοήθεια, από μεγάλη μερίδα του κόσμου και νοιώθουμε συγκινημένοι από την ανταπόκριση της ελληνικής swing και Rock ’n’ Roll κοινότητας και την πρόθυμη συμμετοχή της στην εκδήλωση, καθώς και χαρούμενοι για την ευκαιρία που μας δίνεται με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε κι εμείς μερίδα συνανθρώπων μας που το έχουν τόσο ανάγκη.

 

LOCATED AT
Impact Hub Athens
Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, 105 54
VIDEO